Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčenje u arapskom svijetu

Trumpa je upozorila čak i S. Arabija – Golan nije izraelski, već sirijski

Donald Trump
Foto: Reuters
27.03.2019.
u 11:23

Trump je potpisao dokument o priznanju Golanske visoravni kao izraelskog teritorija za vrijeme posjeta izraelskog premijera Netanyahua Bijeloj kući

Još jedan potez Donalda Trumpa uveo je Bliski istok u politički vrtlog koji bi mogao rezultirati nasiljem i mogućim novim ratom. Samo Donald Trump zna zašto je donio i potpisao uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem, kršeći na taj način međunarodno pravo, čemu se protivi cijeli svijet, pa čak i njegovi najveći saveznici. Naime, osim EU, UN-a, Rusije, Kine... i Saudijska Arabija osudila je Trumpov čin smatrajući ga nasilnim i presedanom.

Strah od eskalacije

“Golanska visoravan bila je i ostat će dio Sirije i nikada neće postati izraelska bez obzira na Trumpovo potpisivanje takve uredbe”, između ostalog stoji u priopćenju vanjskih poslova Saudijske Arabije. Da je odluka opasan presedan, dokazuje i reakcija Sirije koja kaže kako je Golanska visoravan sirijski teritorij okupiran od agresora i da Sirija ima pravo svim sredstvima, pa čak i vojno povratiti svoj okupirani teritorij. Isti stav ima i Iran i libanonski Hezbollah te mnoge druge šijitske vojne formacije koje se nalaze tik uz granicu okupirane Golanske visoravni.

Nema sumnje da je potpisivanje takve uredbe poticaj izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu uoči izbora. Američko priznanje Golana kao izraelskog teritorija dosad je najsnažnija gesta Trumpove pomoći Netanyahuu uoči izbora 9. travnja, što mu daje vjetar u leđa s obzirom na to da je Netanyahuu rejting jako pao s obzirom na to da su protiv njega podignute četiri optužnice za pogodovanje i korupciju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je Trumpova odluka povijesna i da je ostvarila 50 godina dugi san Izraelaca. Izrael je potpisao i s Egiptom i s Jordanom mirovne sporazume i povukao se s njihovih teritorija koje je okupirao 1967. Ali nikada nije htio potpisati mirovni sporazum sa Sirijom i vratiti Golansku visoravan, njezine dvije trećine koje je okupirao 1967.

Usporedba s Krimom

Sirija je 1973. pokušala vratiti okupirani teritorij, ali je Izrael, usprkos velikim gubicima, zadržao veći dio okupiranog područja. Od 1974. godine na liniji razgraničenja nalaze se međunarodne mirovne snage. Izraelski Kneset (parlament) još je 1981., usprkos protivljenju međunarodne javnosti, donio odluku o pripajanju Golanske visoravni Državi Izrael. Istraživanja nafte koje je provela američka kompanija Genie Oil and Gas, pokazala je da se na Golanskoj visoravni nalaze naftne naslage debljine 350 metara, dok je prosječna debljina naslaga nafte u svijetu između 20 i 30 metara. Trenutačno na Golanskoj visoravni postoji oko 30 židovskih naselja u kojima živi oko 20 tisuća stanovnika. Na okupiranom dijelu Golanske visoravni živi oko 18 tisuća Sirijaca. Mnogi se pitaju kako će Trump sada argumentirano napadati rusko pripajanje Krima zbog kojega je SAD uvele oštre sankcije 
Rusiji.

>>Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Komentara 12

SA
samobalic
17:09 27.03.2019.

To se teroristima tesko moze moze objasniti,jer oni su naucili otimati i samo otimati,i okupirati.

ZA
Zapadnjak
13:07 27.03.2019.

pola zaljeva (SA, kuvajt, bahrein, uae, pa cak i oman) se buni samo pro-forma, a davno su digli ruke od neprijateljstva prema Izraelu, europa puno prica, ali nista ne radi tako da europsko misljenje nazalost u svijetu znaci sve manje i manje jer ljudi vide da europa ni na koji nacin ne zeli/ne moze provesti ono o cemu prica (rijetko kada uvodi sankcije ili vrsi neki drugi oblik ekonomskog pritiska, sve rijede se mijesa kroz financiranje/podupiranje onih organizacija u drugim zemljama koje bi djelovale onako kako europa zeli, a eventualno koristenje sile je danas naprosto nezamislivo u europi)... nadalje, kina je neutralna i jasno pokazuje da ih nije previse briga (zasad) za Izrael, palestinu ili siriju, rusi se zale jer su trenutno dobri sa sirijom i iranom, ali ni njih nije previse briga... poanta: kad gledamo deklarativno, stanje u svijetu je 200:2 u korist onih koji su protiv americkog poteza, ali kad gledamo samo aktivne zemlje koje poduzimaju neke konkretne korake onda je omjer 2:0 za americki potez (SAD i Izrael) tako da ce zasad golan ostati Izraelski jer se problemi ovog tipa ne rjesavaju bezveznim pricanjem nego aktivnim potezima, to je naprosto cinjenica, bez obzira "navijate" li za Izrael ili siriju...

Avatar nekakav
nekakav
12:10 27.03.2019.

hrvatska će naravno podržati ameriku. neke zemlje smiju i mogu okupirati dijelove tuđih teritorija, dok drugi ne smiju. al treba svakako podržati ovu odluku amerikanaca, jer ona dokazuje nešto protiv čega se veći dio svijeta bori, da je provedivo. znači, vojnim putem možete vratiti ili osvojiti neki teritorij, i sve dok ste vojno moćni je vaš. ono što će izrael opet okusiti jest stvaranje arapske koalicije koja će jednom udariti na izrael. moć zapada, u prvom redu amerikanaca i engleza, slabi, kina, indija, pakistan, jačaju. globalni sukob jest nešto što će se dogoditi, ratova je uvije bilo i biti će ih. a novi rat će neke zemlje iskoristiti da riješe probleme koje imaju stoljećima. izrael je pitanje koje će se rješavati vojnim putem, opet. trenutna vojna nadmoć im ne garantira mirnu budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije