Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJE U EUROPSKU UNIJU

Što sve građani BiH smiju unijeti u Hrvatsku, Njemačku... Postoje brojna ograničenja

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.05.2024.
u 11:13

U slučaju putovanja u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, ne smiju se nositi meso niti mliječni proizvodi. Smije se ponijeti ograničena količina voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda

Građani BiH moraju dobro paziti što nose kada putuju u zemlje Europske unije s obzirom na to da ih mogu dočekati pozamašne kazne. Zbog strogih pravila na granicama, pojedini predmeti mogu biti odmah oduzeti. Inače, na putovanje u Europskoj uniji mogu se nositi meso ili mliječni proizvode za osobu potrošnju, kao i biljke, rezano cvijeće, voće ili povrće ako su uzgojeni u zemlji EU-a te nemaju nametnika ni bolesti.

Kako navodi N1 BiH, po 10 kilograma po osobi državljani EU mogu nositi meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, med, jaja i proizvodi od jaja, puževi, živi školjkaši (kamenice, dagnje). Može se ponijeti ograničena količina (manje od 10 kg) hrane i mlijeka u prahu za dojenčad, hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga ili posebne hrane za kućne ljubimce ako proizvod ne mora biti na hladnom prije upotrebe, ako proizvod ima komercijalno zaštićeno pakiranje te ako pakiranje nije oštećeno, osim ako se trenutačno koristi.

U slučaju putovanja u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, ne smiju se nositi meso niti mliječni proizvodi. Smije se ponijeti ograničena količina voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda. Također, dopuštene su ograničene količine ribe i ribljih proizvoda. Ovo su pravila vezana uz proizvode koji se iz BiH i Srbije mogu unositi u EU:

 

  • Svježi proizvodi ribarstva bez utrobe ili pripremljeni ili prerađeni proizvodi ribarstva - 20 kg ili 1 riba (ovisno o tome što više teži)
  • Proizvodi ribarstva koji potječu s Farskih Otoka ili Grenlanda
  • Roba, osim bilja za sadnju i proizvoda ribarstva, koja potječe s Farskih otoka ili Grenlanda - Kombinirana količina ne prelazi ograničenje težine od 10 kg
  • Biljke ili biljni proizvodi uključujući rezano cvijeće - Potreban je fitosanitarni certifikat (o zdravlju bilja) kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima
  • Mlijeko u prahu za dojenčad, hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga - najviše 2 kg; proizvode ne mora biti na hladnom prije otvaranja; riječ je o zapakiranim proizvodima sa zaštićenom robnom markom za izravnu prodaju krajnjim kupcima; pakiranje nije oštećeno, osim ako se trenutačno koristi
  • Hrana za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga - najviše 2 kg; namijenjena je kućnom ljubimcu u pratnji vlasnika; trajna je (ne mora biti na hladnom); riječ je o zapakiranim proizvodima sa zaštićenom robnom markom za izravnu prodaju krajnjim kupcima; pakiranje nije oštećeno, osim ako se trenutačno koristi
  • Proizvodi koji nisu prethodno opisani, a koji ne sadržavaju meso ili mlijeko (npr. med) - 2 kg

VEZANI ČLANCI:

Pri dolasku u EU, može doći do službenih kontrola. U slučaju nošenja neprijavljenog mesa ili mliječnih proizvoda koji nisu prijavljeni, oni će biti zaplijenjeni i uništeni, a bit će napisana kazna. Što se tiče dopuštenih količina alkohola pri ulasku u EU iz BiH i Srbije, može se unijeti 4 litre mirnog vina, 16 litara piva, 1 litra jakog alkoholnog pića s više od 22 % vol. alkohola ili 1 litra nedenaturiranog alkohola (etilnog alkohola) s 80 % vol. alkohola ili 2 litre pojačanog vina (npr. sherryja ili porta) ili pjenušavog vina.

Ovisno o zemlji EU-a, razlikuju se dopuštene količine za duhan. Kako piše N1 BiH, ako zemlja EU-a primjenjuje niže količinsko ograničenje, može ga primjenjivati samo na putnike koji putuju kopnom i morem (Bugarska, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska i Slovačka) ili na sve putnike (Estonija i Rumunjska). Više količinsko ograničenje je 200 cigareta ili 100 cigarillosa ili 50 cigara ili 250 g duhana. Niže količinsko ograničenje je 40 cigareta ili 20 cigarillosa ili 10 cigara ili 50 g duhana.

Druga roba može se nositi u vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem. Neke zemlje primjenjuju niži granični iznos od 150 eura za putnike mlađe od 15 godina. Također, može se nositi najviše 10 litara goriva u prijenosnom spremniku.

 

GALERIJA Jedna od najvećih katastrofa: Pogledajte prizore koji su prije 10 godina šokirali Hrvatsku
Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
1/41

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije