Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Puhovski: Tko se ne stidi naše povijesti je moralni idiot

U sat i pol, šetači su obišli značajne lokacije - od zgrade Uskoka, preko Tuškanove ulice, Trga žrtava fašizma, sjedišta Židovske općine pa do mjesta nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici gdje je postavljena spomen ploča.
10. travnja 2021. u 15:58 73 komentara 5441 prikaza
Šetnja ulicama Zagreba u povodu 80. godišnjice proglašenja NDH
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Documenta je u subotu organizirala drugu šetnju zagrebačkim lokacijama povezanima sa stradanjima u Drugom svjetskom ratu, koja je započeta ispred zgrade Uskoka u Vlaškoj ulici, s inicijativom da Uskok postavi info ploču na tu zgradu iz koje je, navode, 'krenuo holokaust i NDH'.

Zagreb: Čelnici SDSS-a dolaze predati liste za parlamentarne izbore KOMENTIRAO INCIDENT Pupovac: Taj pozdrav ne bi smio imati nikakvu mogućnost pojavljivanja u javnosti

Prije početka spomen šetnje voditeljica Documente Vesna Teršelič izjavila je da je "NDH odgovorna za holokaust nad Židovima, za genocid nad Srbima i Romima; smatramo da je vrlo važno da posebno novi naraštaji, ali i svi prolaznici uz ovu zgradu, znaju što se dogodilo u ovoj zgradi", dodala je. Na današnji dan, 10. travnja 1941., u zgradi Radija Zagreb u Vlaškoj 116, koja je danas sjedište Uskoka, Slavko Kvaternik proglasio je Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH). 

Documenta očekuje da Uskok povuče potez te da Grad Zagreb obilježi mjesta stradanja otpora i značajnih događaja, na način koji će novim naraštajima omogućiti da nauče o tome kakav je to bio zločinački režim, da su Ante Pavelića za poglavnika imenovali nacisti i fašisti i da taj režim ima veze samo s terorom, rekla je voditeljica Documente.

"To je režim kojeg se danas sramimo, i taj sram treba biti važan dio našeg identiteta jer je osuda tih zločina nešto što treba biti polazište naših razmišljanja i rasprava", poručila je Teršelič. Dodala je kako je za sve generacije vrlo bitno "odlučno osuditi ustaške zločine i zločinačku NDH, što uključuje i zabranu pozdrava 'za dom spremni" te ustaških znakova.

Teršelič smatra da je za zabranu pozdrava potrebna volja vladajuće većine i da je trebaju skupiti u ovoj godini obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

OBLJETNICA VRO MASLENICA HOS-ovci zbog kojih je Milanović napustio protokol: 'Mi smo krv prolili pod tim znakom'

Politički analitičar i inicijator postavljanja info ploče na zgradu Uskoka, Žarko Puhovski, naveo je kako je Pavelić jedan od najznačajnijih Hrvata u povijesti te poručio - "tko to ne razumije, ne razumije hrvatsku povijest, a tko se toga ne stidi, moralni je idiot".  Dodao je kako i dalje postoji velik broj ljudi koji se toga ne stidi. 

"Svi koji su Hrvatice i Hrvati politički ili etnički, sa sobom nose tu popudbinu ili drukčije rečeno, povijest nije samoposluživanje gdje uzmete ono što vam se sviđa, a ostatak ostavite u dućanu. To ide uz hrvatstvo, i to je ono o čemu mi želimo govoriti, kao napomenu kolektivne odgovornosti za stvari koje su se događale", istaknuo je Puhovski. Dodao je da čeka službeni odgovor Uskoka na njegovu inicijativu.

Puhovski smatra da je današnji stav Hrvatske prema NDH "koliko je moguće neutralan, a kad se mora, negativan". Dodao je kako ima izuzetaka i na jednoj i drugoj političkoj strani.  Između ostalog, rekao je kako je Kvaternik svoj govor na radiju završio s pokličem "za dom spremni", te je lažnima ocijenio sve navode o tome da je taj poklič iz neke druge tradicije.

Ipak, smatra da zakonska zabrana tog uslika nema smisla tako dugo dok, rekao je Puhovski, "imamo ustašku kunu".

Ante Pavelic PIKANTERIJE O POGLAVNIKU Pavelić je uoči pada NDH obitelj poslao u Austriju kako bi bio s ljubavnicom

"To je kukavičje jaje koje nam je Tuđman ostavio. Tada su neki reagirali, malo nas je bilo, u tišini je prošlo i do daljnjega nema natrag dok nam eventualno euro ne dođe", izjavio je Puhovski referirajući se na naziv službene valute Republike Hrvatske. 

U sat i pol, šetači su obišli značajne lokacije - od zgrade Uskoka, preko Tuškanove ulice, Trga žrtava fašizma, sjedišta Židovske općine pa do mjesta nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici gdje je postavljena spomen ploča. 

Zgrada Uskoka, osim uz proglašenje NDH, veže se i uz drugi povijesni datum - 8. svibnja 1945., dan ulaska partizanske vojske u Zagreb kada su, navode iz Documente, partizani poslali svoje snage na radio kako bi objavili da su  "slavne jedinice Jugoslavenske vojske" ušle u Zagreb. Najavljuju da će se treća šetnja održat upravo na taj dan.

Documenta je prethodno objavila "Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu" koji je dostupan na njihovoj web stranici. 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • bf23:

    To je onaj nevjerodostojni "svjedok" haškog suda? Zamisli koja bijeda kad te oni provale kao lažova....

  • navijeke:

    U jednom su u pravu, Hrvatska još uvijek nije pravna država. Da jest, velika većina njih bila bi s one strane rešetaka.

  • Iconja:

    Ajd pogledajte sliku...jedan do druga likovi koji paratiziraju na leđima radnog neruda RH.