Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pse zbrinuli tek nakon naloga veterinarske inspekcije, kažu – tako će i dalje

Iako sami ne poštuju Zakon o zaštiti životinja, iz Općine Višnjan ističu da su troškovi zbrinjavanja napuštenih životinja visoki te pozivaju sugrađane da se pridržavaju Zakona
13. rujna 2018. u 21:03 3 komentara 1994 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Kad je prošlog tjedna kod groblja u naselju Bačva u općni Višnjan pronašla dva napuštena šteneta, nalaznica M. G. o tome je obavijestila nadležne u Općini.

Iako su joj u telefonskom razgovoru obećali da će se javiti, poziv nikad nije dočekala. Bilo je tako i prije dva mjeseca, kad su volonteri Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč prijavili Općinu i njezine odgovorne osobe da ne poštuju Zakon o zaštiti životinja. Tek nakon toga psi su smješteni u sklonište u Poreču.

– Štence su prošli tjedan zbrinuli dobri ljudi, odvedeni su veterinaru, dobili tablete protiv glista, očišćeni su od buha i krpelja, a pregledane su im i rane i uši. I Udruga je zvala Općinu, a kako nismo dobili odgovore, prijavili smo ih nadležnom veterinarskom inspektoru – priča nam volonterka Silva Servatzy. No, zbog inspektorova odgovora, kaže, ostali su bez teksta.

savršena nesavršenost u objektivu Iz svojih nedostataka psi crpe posebnu životnu snagu. Od njih sam naučila da nikad ne treba odustajati

– Napisao nam je samo kako je obavijestio načelnika. O čemu ga je točno obavijestio ne znamo, možda o tome da smo ga mi prijavili. Odmah smo inspektoru napisali žalbu, a sve je proslijeđeno i Ministarstvu poljoprivrede. Tražili smo samo da se poštuje Zakon – ističe S. Servatzy. Vrlo brzo na žalbu je stigao odgovor, i to iz veterinarske inspekcije u Pule. Saznali su da je u Općini izvršen nadzor i da je prema utvrđenim činjenicama, a riječ je o propustu Općine koja se trebala pobrinuti za napuštene životinje, protiv iste pokrenut upravni postupak.

– Nismo znali što to konkretno znači za štence, koliko dugo će sve trajati i gdje bi životinje trebale biti dok se sve ne riješi. Doznali smo i to, jer već u novom mailu viša veterinarska inspektorica obavijestila nas je da je Općini naloženo da u što kraćem roku osigura zbrinjavanje i smještaj štenaca u Veterinarskoj bolnici u Poreču – rekla nam je volonterka.

upozorenje neodgovornima Za čip 80 kuna, a kazna 6000 kuna

Da je Općina još isti dan postupila po nalogu inspekcije doznajemo i u odgovoru na naš upit.

– Napušteni štenci zbrinuti su sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja u ovlaštenom i na zakonu osnovanom skloništu za životinje u Poreču. Postupano je u skladu sa Zakonom, promptno smo reagirali nakon izdavanja rješenja od strane veterinarske inspekcije, kako ćemo postupati i ubuduće. Za Općinu Višnjan zbrinjavanje napuštenih životinja predstavlja veliki trošak (hvatanje, cijepljenje, čipiranje, smještaj, izdavanje putovnice...). Stoga molimo sugrađane da se pridržavaju odredbi Zakona o zaštiti životinja – stoji u odgovoru Angela Matticha, načelnika Općine Višnjan.

zaštita životinja Luna i Rex bili su čipirani na općinu Đulovac, a živjeli su na ulici

Kako bi dokazali da je zbrinjavanje napuštenih životinja veliki trošak, poslali su nam i izvješća i račune. Iz kojih je vidljivo da je Općina u studenom 2017. za zbrinjavanje jednog psa izdvojila 3518,75 kuna. Nešto manje, 3112,09 kuna, početkom rujna Općina je platila za dva psa koja su isto zbrinuli tek nakon prijave.

Koliko će koštati smještaj dva šteneta za koja se Općina pobrinuli po nalogu inspekcije ne znamo, no trebalo bi biti skuplje za kaznu koju bi mogli dobiti.

Općina kriva za još veće troškove

Načelniku, odgovornoj osobi Općine, prijeti novčana kazna od 15 do 30.000 kuna jer nije osigurao sakupljanje napuštenih ili izgubljenih životinja. Možda toga nije ni svjestan, jer u svom odgovoru kaže kako su postupili po rješenju veterinarske inspekcije, ali da će tako postupati i dalje. Iako su u Zakonu obveze lokalne zajednice jasno napisane. I nigdje se ne spominje prethodno rješenje inspekcije. Ističe načelnik kako Općina ima veliki trošak zbog napuštenih životinja, ali istovremeno ništa nisu napravili da ih ne bude. Dapače, svojom nezainteresiranošću troškove su i povećali. Nemaju Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, nisu proveli kontrolu čipiranja, a kako doznajemo – nemaju ni komunalnog redara. Koji im je, da su do sada provodili Zakon, mogao uštedjeti trošak zbrinjavanja, a možda i 'podebljati' općinsku blagajnu kaznama za neodgovorne. Ništa od toga nisu napravili, nisu provodili Zakon, ali su se ipak osjetili pozvanim da sugrađane upozore kako ga oni moraju poštivati. Jedino nisu objasnili trebaju li i građani čekati rješenje inspekcije.

 

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • malupa1:

    Dali je to normalan zakon koji naređuje lokalnim jedinicama da kontroliraju čipiranje pasa a veterinarska služba ih cijepi i vodi evidenciju,a da ne kažem da se i brine o zdravlju istih,normalno koliko je vlasnik zainteresiran za liječenje.

  • narcis660:

    Hvala Bogu pa uvijek se ipak nađe neka dobra duša poput ove volonterke a i ljudi koji su zbrinuli ova nedužna bića i najboljeg čovijekovog prijatelja PSA.Plačem svaki puta kad čitam zlostavljanja mlaćenja i iživljavanja na jadnim životinjama i pitam ... prikaži još! se dokle je ljudska zloba i oholost spremna ići?Čast iznimkama kojih ipak ima.....❤