Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni kvart

Prvi stanari uselili se u POS-ovu koprivničku Šparnu hižu

Dodjela ključeva stanarima Šparne hiže (1)
Foto: Marijan Sušenj/VLM
1/4
26.08.2011.
u 13:23

Cijena kvadrata u zgradi u kojoj će grijanje zimi stajati tek stotinjak kuna iznosila je tisuću eura, a na novi natječaj mogu se prijaviti stanovnici iz cijele Hrvatske

Stanarima Šparne hiže, stambene pasivne zgrade koprivničkog APOS-a i prve pasivne zgrade u programu poticajne stanogradnje u Hrvatskoj vrijedne više od 11 milijuna kuna, predani su ključevi stanova. Time je 28 obitelji dobilo svoj novi dom. Cijena kvadrata u zgradi u kojoj će grijanje zimi stajati tek stotinjak kuna iznosila je tisuću eura.

Osim podnog grijanja i hlađenja, zgrada je opremljena i solarnim kolektorima za pripremu 4000 litara tople vode, dizalom te rekuperatorom kojim će se 24 sata dnevno odvijati kontrolirana ventilacija zraka, što znači da će istrošeni zrak stalno izlaziti iz stanova, a svježi dolaziti filtriran pod određenom temperaturom.

Prema riječima Darka Ledinskog, ravnatelja APOS-a, u zelenom kvartu sagradit će se ukupno sedam pasivnih zgrada i 20 niskoenergetskih obiteljskih kuća. Radovi na drugoj zgradi s također 28 stanova već su u tijeku, a izvodi ih Tehnika. Treća zgrada bit će projektirana do kraja godine. Na javni natječaj za nove stanove mogu se javiti stanovnici cijele Hrvatske.

Komentara 4

AA
aabbcc
14:29 26.08.2011.

Na javni natječaj za nove stanove mogu se javiti stanovnici cijele Hrvatske _________________________________________________________ Kakav natjecaj ?? roba je za pare pa ko voli neka izvoli ili ostavi pa kupi sta voli......

VI
Vito
07:57 27.08.2011.

rekuperatorom kojim će se 24 sata dnevno odvijati kontrolirana ventilacija zraka, što znači da će istrošeni zrak stalno izlaziti iz stanova, a svježi dolaziti filtriran pod određenom temperaturom. Odlično? Koliko košta zamjena filtera? Koliko često se mijenjaju?

VI
Vito
08:01 27.08.2011.

Napokon se netko hrabro odlučio suprotstviti zakonu o zaštiti prirode... Očito im je uspjelo isključivo zbog smjene ministrice marine matulović dropulić... Sad još sam treba maknuti i preostalih 75 zakonskih akata koje trebaju \"omogućiti\" altrenativnim izvorima energije ulazak u Hrvatsku..... U suprotnom će i dalje trošenje lož ulja biti kao najpovoljnije sredstvo grijanja po Hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije