Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi saborski ženski klub iznenadio Jandrokovića sa simboličnim poklonima

Jandroković je u početku bio malo zatečen i zbunjen pohodom i darovima triju zastupnica, no primivši ih kazao je kako mu je drago da u Saboru postoji ženski klub.
23. srpnja 2020. u 12:36 1 komentara 1163 prikaza
Prva sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena predstavljanjem nove Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Današnji drugi dan zasjedanja novog saziva Sabora njegovu predsjedniku Gordanu Jandrokoviću počeo je prilično neobično. I iznenađujuće. A to su mu iznenađenje priredile tri članice novog, i to prvog, ženskog saborskog kluba koji se formirao jučer, a čine ga zastupnice Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom, Marijana Puljak iz stranke Pametno te čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

Zagreb: Pozdravni govor Gordana Jandrokovića i himna na konstituirajućoj sjednici RASPAD SURADNJE Jandroković: Nitko iz Kluba HDZ-a nije razgovarao sa Zurovcem

Njih tri uoči samog zasjedanja prišle su stolu predsjedavajućeg i Jandrokoviću uime svog kluba uručile tri dara. Dalija Orešković tako je predsjedniku Sabora uručila butelju hrvatskog vina. Od Anke Mrak Taritaš Jandroković je dobio također jedan hrvatski proizvod, radilo se o dezodoransu koji je darovan zbog brige o higijeni u ovim novim epidemiološkim uvjetima kojih se moraju pridržavati i zastupnici i zastupnice u sabornici. A Marijana Puljak šefu Sabora darovala je kemijsku olovku kako bi mogao trajno zapisati da od jučer u Saboru ima prvi ženski klub u povijesti hrvatskog parlamentarizma.

Jandroković je u početku bio malo zatečen i zbunjen pohodom i darovima triju zastupnica, no primivši ih kazao je kako mu je drago da u Saboru postoji ženski klub. A onda se i našalio dometnuvši: - Čini mi se da je "stranka s imenom i prezimenom" toliko "pametna" da je izgubila "fokus" i došla na loš "glas.

To Jandrokovićevo "bockanje" i lagano "spuštanje" trima zastupnicama odnosilo se na jučerašnju situaciju kada se dogodilo da je predstavnik stranke Fokus i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec napustio dosadašnju koaliciju triju stranaka koja je na izborima i osvojila tri mandata, ostavivši tako na cjedilu Daliju Orešković i Marijanu Puljak jer u tom trenutku nisu mogle formirati saborski klub jer taj čin zahtjeva minimalno troje zastupnika. 

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

No, unatoč nezgodnoj situaciji u kojoj su se zatekle dvije su se zastupnice brzo snašle i u svoj klub pozvale Anku Mrak Taritaš iz GLAS-a koja je poziv odmah prihvatila. Time je bio ispunjen uvjet o minimalnoj "trojci" pa je u Saboru, prvi put u povijesti, dobiven ženski saborski klub. A domišljatost su članice toga kluba pokazale i pri odabiru darova za Jandrokovića jer je u njima bilo dosta simbolike. 

Naime, kako je ovih dana otkriveno, dosadašnji HDZ-ov ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić u posljednjem je tjednu mandata u nekoliko različitih trgovina kupio i svojom privatnom karticom platio parfeme, dezodoranse, butelje vina i kemijske olovke te je potom od Ministarstva tražio povrat novca koji je potrošio, a radilo se o ukupnoj svoti od oko 7100 kuna. 

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti