Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJEZNIČKA NESREĆA

Prometni stručnjak o strašnoj tragediji kod Novske: Nesreća ukazuje na 4 teška propusta

Fotografije sudara putničkog i teretnog vlaka u mjestu Rajić kod Novske u kojem su poginule  tri osobe, a ozlijeđeno ih je 11
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
10.09.2022.
u 10:09

Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa.

Što je uzrok teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila kod Novske pokazat će očevid. Prometni stručnjak dr. Željko Marušić za autoportal.hr objasnio je kako strašna nesreća, u kojoj je poginulo troje ljudi, ukazuje na nekoliko teških propusta.

VIDEO Sudar vlakova kod Novske

Uz najteži propust strojovođe, koji je prošao kroz crveni signal, upravljački sustav bez sigurnosne redundancije ukazuje na lošu organizaciju u HŽ-u, a kvar teretnog vlaka ukazuje na loše održavanje vlakova i propuste u kontroli, smatra Marušić.

Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa. Problem je vjerojatno u umoru i činjenici da mnoge strojovođe, uz službeni posao rade i druge, ne odmaraju se kad bi trebali, pa u upravljačku kabinu lokomotive ulaze umorni.

Foto: JVP Novska

Upravo stoga, ali ne samo zbog toga, nedopustivo je da sigurnosni sustav radi bez sigurnosne redundancije, koja bi trebala uključivati pouzdanu radijsku i mobitelsku vezu upravljačko-sigurnosne službe i strojovođe te mogućnost isključivanja električnog napajanja lokomotive, ističe Marušić, te dodaje da je okidač nesreće bio kvar teretnog vlaka, 'što ukazuje na nekvalitetan i neodgovoran rad u sustavu HŽ-a, loše održavanje i propuste, odnosno nedostatak kontrole'.

Podsjetimo, putnički vlak br. 2506 naletio je na teretni vlak, između kolodvora Okučani i Novska oko 21,30 sati, a u nesreći su poginule tri osobe, a11 je ozlijeđeno. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage. Vlak 2506 vozio je na relaciji Vinkovci – Novska. 

 

Komentara 5

MZ
mzapresic
12:09 10.09.2022.

samo sam procitao tko je Prometni strucnjak....ne citam clanak hvala 👍

V0
Vlaskoulicanec3.0
19:43 10.09.2022.

E moj stručnjake: auto izađe iz servisa i ode nešto što se u servisu nije vidjelo.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:20 10.09.2022.

Gospodin je možda stručnjak za cestovni promet, ali za željeznički sigurno nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije