Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE BEZAZLENA SITUACIJA

Prometni stručnjak o mostu Sava: 'Ako su vibracije jake, mogle bi čak srušiti most'

Zagreb: Kaos u prometu na A2 - kolona dugačka do deset kilometara
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/17
29.09.2021.
u 20:02

- Ovo zahtijeva hitnu, stručnu i neovisnu recenziju - kaže Marušić

Zatvaranje mosta Sava izazvalo je danas prometni kolaps i kolonu koja je u jednom trenutku iznosila više 12 kilometara. A razlog zatvaranja tog dijela dionice autoceste A2, kako su otkrili iz Autoceste Zagreb-Macelj (AZM), bile su pojačane vibracije na dijelu mosta koje su djelatnici uočili prilikom redovne ophodnje autoceste.

- Pregledom je utvrđeno da je došlo do oštećenja jednog oslonca, odnosno ležaja konstrukcije na upornjak - priopćili su ranije danas iz AZM-a.

>> VIDEO Kaos u prometu na A2

Unatoč prvim neslužbenim informacijama kako se most zbog jakih vibracija ulegnuo za čak nekoliko centimetara, dodaju iz AZM-a, ipak nema štete na mostu i nije došlo do ulegnuća. Kako bi što prije sanirali štetu, policija je odmah dionicu autoceste Jankomir - Zaprešić zatvorila za promet. Prometni stručnjak Željko Marušić  za 24sata pojasnio je kako situacija nije bezazlena.

Iako vibracije uvijek postoje, ako su jake, mogu čak i srušiti most. Vibracije su, objašnjava, izvor zamora materijala. Što je materijal stariji i oštećeniji, to su one veće.

- Ovo zahtijeva hitnu, stručnu i neovisnu recenziju - kaže Marušić.

O mogućem uzroku ne želi nagađati, no moguće je, kaže, da je došlo do greške u projektiranju, izvedbi ili kombinacije te dvije stvari.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Tombstone
Tombstone
20:18 29.09.2021.

Prometni strucnjak? Nije mi bas poznato da se na prometnom faxu studira nauka o cvrstoci i statika. Mozda bi bilo dobro pitati nekog arhitekta ili gradjevinca sto misle o tome?

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
21:25 29.09.2021.

Ovo je malo žešća izjava profesora Marušića...veliš greška projektanta ili građevinskog poduzeća(Gortan) u izgradnji mosta ..i to sada nakon preko 50 godina starosti mosta preko kojega je možda prošlo preko 100 milijuna vozila...bravo,svaka čast.....a niste se sjetili možda nestručnog,odnosno nedovoljnog (i) nikakvog održavanja,,, i to desetljećima!?..ha,to ništa,već greška projektanta i građevinaca koji su se usput da napišem davno proslavili po svijetu kao vrhunski izvođači radova,i to daleko prije singapuraca i kineza,još dok se Marušić učio hodati- kinezi su od nas učili i sada vidimo gdje je naša mostogradnja , a gdje su oni..učenik nadmašio učitelja a Marušić samog sebe!!

VE
Ventilator2
20:44 29.09.2021.

Neš ti stručnjaka, dovoljno jake vibracije mogu srušiti bilo koji most....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije