Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na koridoru 5c

Most kod Svilaja od sutra u prometu, otvorit će ga Ursula von der Leyen

Novi granični prijelaz Svilaj čeka otvorenje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
29.09.2021.
u 17:51

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera. Most bi službeno trebala otvoriti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Sutra (četvrtak) u 14 sati svečano će biti otvoren međunarodni granični prijelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njegova izgradnja završena je u svibnju prošle godine.

Mada je u srpnju 2020. godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, do danas nije otvoren za promet. Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale izgrađen je još 2019. godine, a nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu, te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera. Most bi službeno trebala otvoriti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a očekuje se da će otvaranju nazočiti i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na ovaj način bit će povezana autocesta na koridoru 5C s obje strane rijeke Save. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

Most se nalazi na koridoru 5c Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, i kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5.

Most je zajednička investicija Hrvatske i BiH, pri čemu obje države projekt financiraju s udjelom od 50 posto. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 171.825.856,15 kuna, a udio RH u investiciji iznosi 85.912.928,08 kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim EU sredstvima.

 

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
20:14 29.09.2021.

Most Hrvatskih Branitelja. Par dobrih decki iz 1. i 2. zauvijek je tamo ostao na zadatku. Cak i jedan rocnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije