Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Produljen rok za samopopisivanje putem sustava e-Građani. Možete to učiniti do ponoći

Podsjetimo, nekoliko sati prije ponoći kada je istjecao rok za prvu fazu popisivanja stanovništva u kojoj su se građani mogli samopopisati putem interneta, pristup toj stranici bio je otežan zbog navale velikog broja građana
27. rujna 2021. u 09:18 2 komentara 3391 prikaza
Danas počinje prva faza popisa stanovništva elektronskim putem
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Završena je 1. faza Popisa 2021. te svi oni građani koji su se željeli samopopisati mogli su to učiniti do ponoći, no rok je produljen jer je jučer navečer došlo do problema oko samopopisivanje putem e- Građani pa je taj rok produljen danas do ponoći, kazano je na konferenciji za novinare DZS-a. 

Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a kazala je da će i popisivači zbog ove promjene sutra krenuti na teren. 

Podsjetimo, nekoliko sati prije ponoći kada je istjecao rok za prvu fazu popisivanja stanovništva u kojoj su se građani mogli samopopisati putem interneta, pristup toj stranici bio je otežan zbog navale velikog broja građana. Stranica je bila nedostupna od 20 sati.

U prvoj fazi popisano je više od milijun i 400 tisuća građana.

Sutra tako počinje druga faza i popisivači izlaze na teren. Prilikom terenskog popisivanja, popisivači dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani lako moći prepoznati.

Kako je pisao Večernji list, na teren izlazi gotovo 8000 popisivača kako bi popisali s pomoću elektroničkih uređaja one koji se nisu sami popisali, obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana. Popis će se moći provoditi najdulje do 29. listopada ako do 17. listopada ne budu popisane sve popisne jedinice. Novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa. Više od 1000 kontrolora nadzire rad popisivača, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka... Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj – popisivač ili druga osoba ovlaštena za Popis ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja daje podatke tijekom terenske faze popisa stanovništva.

Video: Ravnateljica DZS-a i državni tajnik objasnili zašto popisivači dolaze u kontrolu nakon samopopisivanja

Danas počinje prva faza popisa stanovništva elektronskim putem popis stanovništva DZS objasnio zbog čega su u upitniku izostavljeni invalidnost i Internet TRAJE DO PONOĆI Problemi: Nije bio moguć pristup stranici za samopopisivanje popis popis stanovništva Završena je prva faza: Popisivači izlaze na teren. Ovako ćete ih prepoznati
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • Mars:

    Možeš se putem usluge eGrađani popisati, a ne možeš glasovati ?!?