Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz grotla Libije

Preživio dramu u borbi za goli život i čekanju svojega leta iz Libije

\'25.02.2011., Koprivnica - Drazen Drobac se prije par dana vratio iz Libije i tvrdi da Ministarstvo vanjskih poslova nije ucinilo nista da hrvatskim radnicima pomogne pri odlasku iz Libije. Photo: Ma
\'Marijan Sušenj/PIXSELL
26.02.2011.
u 10:12

Sve što možeš je držati glavu dolje i šutjeti, da nekog krivo ne pogledaš, jer svatko može uzeti pušku u ruke i raditi što hoće - priča zaposlenik Geofizike

Koprivničanac Dražen Drobac (47), koji se kao zaposlenik Geofizike u srijedu navečer vratio iz Libije, gdje je prošao pravi pakao, još vidno u šoku ispričao nam je svoju priču.

Gladni i žedni

Kad su uvidjeli da će situacija kulminirati, a lokalci su ih upozorili na bande, krenuli su put kući, prema aerodromu blizu Tripolija. Njih 35 Hrvata, krenuli su u nedjelju iz kampa u pustinji, a na putu od 450 kilometara, stalno ih je zaustavljala policija i naoružani civili.

– Mislili smo, samo da stignemo i spašeni smo, no tek nas je tamo dočekala drama – priča Dražen.

Prva je grupa, koja je imala karte, u 6 u ponedjeljak ujutro otišla prema Frankfurtu.

– No kad smo mi stigli u 12 sati, ispred aerodroma je bilo oko 20.000 ljudi – kaos, gungula i nije bilo načina da uđemo. Našli smo se s radnicima Viadukta i zajedno nas je bilo 120. Minute su trajale kao sati i svatko se borio za svoje mjesto u avionu, a ustvari za život – priča Dražen. Vani su proveli dva dana i noći.

– Dijelili smo štangu čokolade, a vodu pili na kapaljku. Zvali smo Vojka Senkera, otpravnika poslova hrvatskog veleposlanstva u Libiji, no javio se tek u utorak, obećao nam čarter i da će osobno doći, no ništa od toga. Drugi su veleposlanici bili tamo, digli zastave svoje zemlje, samo smo mi bili sami – priča Dražen.

Potkupili policiju

U jednom su trenutku zaspali i netko je viknuo: "Idemo!" – Mislili smo da je stigao avion, no policija je ljude tjerala od ulaza i prema nama je krenuo stampedo ljudi. Otrčali smo još dalje i tamo ostali. U 1 iza ponoći javljeno nam je da svi čarteri imaju zabranu slijetanja, dok smo mi gledali kako iz drugih zemalja dolaze po svoje. Bio je to osjećaj jeze i straha. Pomislio da je sve gotovo i da više nikad neću vidjeti suprugu i kćer – priča on. Vidjeli su da se moraju sami snaći pa su potkupili policiju da uđu sa strane, u srijedu u 4 ujutro. No tek je unutra bio kaos. Sve što možeš je držati glavu dolje i šutjeti, da nekog krivo ne pogledaš – kaže on. Radnici Viadukta su otišli u 6 ujutro, a njima je u podne javljeno da im je Geofizika kupila karte. – Morali smo opet potkupiti policiju, da bismo se uz njih probili do chek ina. U avionu je pola sata bila šutnja, tek kad sam čuo da smo izišli iz libijskog zračnog prostora, odahnuo sam – kaže Dražen.

 

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liliZG
14:34 26.02.2011.

čovjek reče što sam ja oduvijek govorila i mislila, ......jadan si ako se nađeš u nekoj gabuli u stranoj zemlji i očekuješ da ti tvoji iz konzulata ili ambasade pomognu,,,,,........kako kažu bolje za pomoć pitati totalnog stranca nego svoje, ovi će te uvijek ostaviti na cjedilu............nije prvi put!!!!!!!!!!!!!!

Avatar pretorijanac
pretorijanac
00:16 27.02.2011.

Dražene, ajde sve je na kraju ispalo O.K,,,,,,jebo našu diplomaciju s onim klaunom Jandrokovićem na čelu,,,,,,,sutra uz hladni Pan u Toxicu bu ti lakše pajdo..........,NARAVNO TI PLAĆAŠ RUNDU ......A IMAŠ I ZAKAJ!

LO
Louie
01:53 02.03.2011.

A sta bi ova gospoda htjela da Hrvatska posalje zrakoplov da gospodu vrati nazad. Tko napusti Hrvatsku (onda snadi se) i ne trazi od Hrvatske nista.Budite sretni da vas Hrvatska primi nazad. Bog i Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije