Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA:

'Jordanac kod kojeg je zaplijenjeno oružje nije radio kao volonter u Opatovcu'

streljivo
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
07.12.2015.
u 23:13

Jordanac se javio za volontiranje, ali ga MUP nije angažirao, kažu u policiji

Hrvatski državljanin jordanskog podrijetla koji je kazneno prijavljen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja nije radio kao prevoditelj ni volonter u Prihvatnom centru za migrante u Opatovcu, objavilo je večeras Ravnateljstvo policije demantirajući tako informacije koje su se pojavile u medijima.

"Točno je da se radi o hrvatskom državljaninu (1959.) podrijetlom iz Jordana koji je 1996. godine stekao hrvatsko državljanstvo  temeljem braka s hrvatskom državljankom. Temeljem migrantske krize u Republici Hrvatskoj dobrovoljno se javio u Prihvatni centar u Opatovcu te izrazio namjeru za volontiranjem. Obzirom da sve osobe koje sudjeluju u radu prihvatnog centra za migrante (bilo da se radi o Opatovcu ili Slavonskom Brodu) moraju zadovoljiti sigurnosnu provjeru, Ministarstvo unutarnjih poslova nije angažiralo navedenog 56-godišnjaka ni kao prevoditelja ni kao volontera. Upravo podnošenje kaznene prijave zbog pronalaska ilegalnog oružja u domu osumnjičenog 56-godišnjaka je rezultat finalizacije kvalitetnih informacija dobivenih prilikom obavljanja sigurnosne provjere", objavila je policija.

Omar H. (56) završio je u istražnom zatvoru, a pod lupom istražitelja našao se zbog nedopuštenog posjedovanja oružja, ali i sumnje u međunarodnu trgovinu oružjem. U njegovoj su kući u Hršak Bregu kod Krapinskih Toplica istražitelji u četvrtak pronašli 88 komada malokalibarskog streljiva, prikriveno vatreno oružje "penkalu" i tromblonski nastavak. Međutim, u pretrazi kuće u kojoj Omar H. neprijavljeno boravi policija je pronašla i dokumente na arapskom i engleskom jeziku.

Ti dokumenti, osobito u kontekstu izbjegličke krize i činjenice da je Omar H. bio u doticaju s mnogobrojnim izbjeglicama, bacaju sasvim novo svjetlo na istragu protiv njega. Istražitelji još uvijek utvrđuju točan sadržaj pronađene dokumentacije sa slikama oružja i vojne opreme.

Kako neslužbeno doznajemo, sumnja se da je posrijedi ponuda koju je Omar H. dao jednom libijskom državljaninu za nabavu veće količine oružja. Embargo na oružje u Libiji na snazi je još od 2011..

Omar H. s Libijcem je navodno komunicirao telefonski i e-mailom. Policija je prošloga tjedna pretraživala i kuću u Samoboru u kojoj je Omar H. živio do prije tri godine, tvrde susjedi. 
Njegovi poznanici kazali su kako, koliko oni znaju, Omar H. dosad nije imao problema sa zakonom te dosad nije uhićivan. 
Krivnju pred sucem istrage Omar H. nije porekao. Istražni zatvor određen mu je po svim točkama – zbog opasnosti od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke te opasnosti od bijega. 

>> Kod vikendaša nađen arsenal oružja 

>> Francuski državljani koji se vraćaju iz Sirije možda će biti stavljeni u kućni pritvor

Komentara 24

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:50 07.12.2015.

"Kalifat" širi poslovanje i na Hrvatistan. Neka ne zaborave zahvaliti emiru Al-Ostoyi koji je pripomogao njihovom poduzetničkom zamahu.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
19:56 07.12.2015.

Odmah poslije suđenja i zatvora trajni izgon iz Hrvatske. Pozdrav dobrim ljudima

MI
mirr
20:07 07.12.2015.

zasto nisam iznenađen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije