Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskrena sućut

Preminuo je Željko Matić, jedan od kreatora radijskog novinarstva

željko matić
Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
24.12.2020.
u 14:36

Bio je sinonim za kvalitetno i uspješno radijsko novinarstvo kojem je posvetio svoj život. Uvijek spreman za razgovor, polemiku, s ciničnim odmakom prema svim akterima naše društvene zbilje

Preminuo je Željko Matić, novinar i urednik rođen 1961. godine u Šibeniku. Novinarstvom se počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije na Radiju 101. Matić je do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

Matić je pokrenuo i uređivao neke od najslušanijih radijskih emisije Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface i dr., koje su postavile standard za radijske informativne emisije. Devedesetih je sa suradnicima i novinarima od Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Poslije je radio i u drugim medijima, a od 2014. na televiziji N1, a potom na Z1

Bio je sinonim za kvalitetno i uspješno radijsko novinarstvo, kojem je posvetio svoj život. Uvijek spreman za razgovor, polemiku, s ciničnim odmakom prema svim akterima naše društvene zbilje.

Govoreći u jednom razgovoru za Večernji list, Matić je o radiju 101 i ljudima koji su tamo radili kazao kako je to bila anarhistička zajednica, komuna, koja se mogla održati. – Samo, nije se razmišljalo o komercijalizaciji, o tome što bi trebalo napraviti. Nikada nije bilo suvislog poslovnog, dugoročno održivog modela, a na takav način u modernoj ekonomiji teško možeš izdržati. Kada se to trebalo razmatrati, dolazi rat, drastičan pad prihoda, pa i pritisak da se Radio preda u ruke ljudima koji su bili bliski s tadašnjim HDZ-om. Uvijek smo bili poput HRT-a. Jedino što su oni imali pretplatu, a mi – nismo. Nije se tu dolazilo zbog novca, iako nam ga nikada nije nedostajalo. Bilo nam je dobro! No, u jednom trenutku bilo je i 120 zaposlenih, a prihodi isti. A onda i ta nesretna privatizacija, 78 vlasnika plus Grad, nije moglo funkcionirati, koliko vlasnika toliko i interesa, kazao je Matić u razgovoru s novinarom Zoranom Vitasom za Večernji list. Matić je bio aktivni član Hrvatskog novinarskog društva. 

Ključne riječi

Komentara 13

LU
Ludwik
15:07 24.12.2020.

Počivaj u miru... Istinski znalac svoga radijskog zanata, jedan od kreatora Radia 101, najkvalitetnije radio postaje u Hrvatskoj. Nažalost, ulaskom politike i onoga kome je Orban zabranio ulazak u Mađarsku, a vi "objektivni" mediji ne dopuštate niti ime u komentarima napisati, taj zagrebački radio postao je Radio Stojadin! Kako reče jedan u nizu kvalitetnih novinara te postaje, da se rajtalo, rajtalo se... Da se išlo u Aspen na skijanje, išlo se... Novoproleteri su Šoro.... škude začas spiskali i danas je Radio Stojadin petparačka tifusarska radio postaja koju sa danima slave spajaju jedino legendarni džinglovi...

DU
Deleted user
15:20 24.12.2020.

Pokoj mu duši, počivao u miru.

AP
ante_pustinjak
15:38 24.12.2020.

milina ga je bilo slušati u dogmatici zadnjih godina! nadaren, obrazovan, erudit, znao je postavljati nezgodna pitanja svojim gostima koja se režimski novinari i potrčci a la bago nikad ne bi usudili postaviti. nek mu je lahka zemlja hrvatska i počivao u miru božjem!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije