Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik u Imotskom

Milanović: 'Jesam li ja možda rekao da su Romi lopovi? Provjerite koliko je Kajtazi uopće Rom'

Karlovac: Predsjednik Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 1. kontingenta OSRH u Mađarsku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
29.07.2022.
u 11:29

Predsjednik Zoran Milanović svojom je izjavom o klimi na 25 stupnjeva i Romima u četvrtak izazvao veliku buru u javnosti.

'Ma koga sam ja uvrijedio. Dosta je više tih ispričavanja i prenemaganja. Jesam li ja možda rekao da su Romi lopovi. Ja sam odrastao s Romima, oni se bave takvim stvarima. Nisam rekao da kradu. Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju. Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Pitajte Kajtazija koliko je on uopće Rom, ja dobro znam tko je i što je on. Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što?', rekao je Zoran Milanović

Na pitanje je li pridonio stereotipima predsjednik je rekao: ''ako izgubimo smisao za humor, onaj zdravi minimalni humor, gotovi smo kao nacija''. 'Stereotipi postoje i svi smo mi stereotipni ljudi. Stereotipi nisu mržnja, i važno je da to ne budu. Sve dok nisu mržnja nisu opasni. Za Rome prije svega oni mogu učiniti najviše. Po čemu je status Roma, uz sva moja zalaganja koja je Kajtazi tada glorificirao, kada sam mu ja bio izvor financiranja. Što se u međuvremenu promijenilo. Čovjek je jedva dočekao po ovoj vrućini - ''evo i mene''. Ma daj molim te. Daj se okupaj, mislim okupaj u moru kao i ja, i ovo će sigurno krivo protumačiti. Vruće je, ohladi glavu u moru čovječe, ne pričaj gluposti'', rekao je predsjednik. 

''Tko je on da govori da sam ikoga uvrijedio. Neka im se on ispriča, za to prima novac. Nevjerojatno koji bezobrazluk. Što se dogodilo u Hrvatskoj otkad je on zastupnik Roma, na njihovom društvenom statusu, obrazovanju? Što se promijenilo? Što je on napravio za Rome? Za sebe je napravio. On vrlo dobro zna da ja znam tko je on i kako smo surađivali i što je sve tražio od mene. Samo sam čekao kad sam rekao ono jučer, bez ikakve zle namjere, posebno prema Romima koji su slabije zaštićen dio populacije. Nemam sa je njemu što opravdavati'', rekao je Milanović. 

Istaknuo kako ga puno više brine situacija u BiH odakle, kako je rekao, ''dolaze prijetnje ratom''. ''A nitko o toj temi nije zainteresiran pričati tamo. Sada je problem moja izjava o Romima. Jer ja kao mrzim Rome', rekao je Milanović vidno izrevoltiran pitanjima na tu temu. 

Zabrinut zbog stanja u BiH

''Mene puno, daleko više brine situacija u BiH kao i posljednjih godinu i pol dana', kaže Milanović. “Preko prijete ratom. Prijete ratom. Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesa 93., čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosno-bezbednosnoj jedinici u Zenici, sada prijeti, on i njegov šef ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatući hrvatski narod. I umjesto za to, vi mene pitate za jednog profesionalnog političara. Uvijek sam radio razliku između Kajtazija i Pupovca. Pupovac ne predstavlja nikoga, za njega glasa 10.000 od 200.000 Srba, i to treba reći, za Kajtazija glasa jedan veliki dio Roma, ali ovako, ovim prenemaganjem i cmizdrenjem im neće pomoći”, rekao je Milanović.

''Da sam ja šutio Bošnjaci bi se mirno povukli. Valjda sam ih ja izvukao na ulice. Inače da sam ja šutio, oni bi se mirno povukli i pristali na sve'', kaže ironično Milanović. ''A koga su prozivali proteklih dana. Prozivali su Plenkovića, ne mene.''

"To je golemi problem za Hrvatsku. Čovjek koji sve shvaća osobno. Što su nam donijeli ljudi s kojima on razgovara već dvije godine. Ništa. Jesam li ja napravio to da je Visoki predstavnik odustao od svojih ideja", komentirao je Plenkovića i prozivke da je uvrijedio Christiana Schmita. 

"Sapun prije parfema", kaže i dodaje kako to vrijedi za sve. "Prvo mi isporuči ono što smo se dogovorili. Prvo mi daj kruha, poslije ćemo kavijar", kaže i dodaje da Plenković kroz njega opravdava svoju inertnost.

''Od Plenkovića su napravili budalu''

"Doprinos Dodika Pelješkom mostu je bila maksimalna. Nitko iz BiH se nije ponio korektnije, a to znam jer sam bio premijer. Naravno napravio je to zato jer ima interesa u tome. Andrej Plenković gleda kako će napakostit meni u strahu da ja to ne napravim njemu. On je rekao da je smiješno to što ja govorim. Smiješno? Odi malo na ulicu druži se s Cigićima i Romima pa ćeš možda imati bolju frazu od 'to je smiješno'. Što je smiješno? To što ne poduzimaš ništa? Što se naslikavaš s Džaferovićem. Napravili su budalu od njega. Od mene nisu'', rekao je Milanović.

"Ni Dodik ni Čović mu nisu došli na sastanak. Čovića se stavlja u istu kategoriju rušitelja BiH. Kad god zinu naprave političku grešku. Taj Čović sjedi pored Plenkovića na otvorenju Pelješkog mosta. I ja bih ga pozvao, ali što si napravio da ga zaštitiš? Možemo svima koji nam rade iza leđa pokazat srednji prst i reći 'gubite se", kaže predsjednik. 

Na pitanje imali kraja prepucavanju između njega i Plenkovića, odgovorio je: “Ja tvrdim da ćemo svi završit na groblju. Sve će jednog dana prestati”. Novinar je konstatirao kako je on zabrinut za budućnost svoje djece, a Milanović je odgovorio: ''Dok čovjek ne želi raditi svoj posao, što da ja radim? Da budem njegova dvorska luda, da zanemarim svoje dužnosti i prestanem pričati o tome? Kad će prestati? Prestat će kad Plenković počne govoriti o problemima koji postoje tamo. Ja ću tada prestati govoriti. Možeš se ti sa mnom slagati ili ne, a li ne možeš govoriti da je to što ja govorim smiješno, jer nije”, rekao je Milanović i dodao da bi i on “htio biti mio i drag ljudima”.

Milanović kaže kako je davno želio razgovarao o situaciji u BiH. ''Poslao sam Plenkoviću poziv na sastanak Vijeća za sigurnost da razgovaramo o BiH, pa naravno i o drugim temama o kojima je on htio. Na kraju je on odustao, jer nije bilo po njegovom, a sve to sada plaća hrvatski narod. Taj tip se bavi osobnom politikom. Da se ja kandidiram za premijera. Bio sam. Što će mi to. I bio sam u puno težim vremenima'', tvrdi. ''Imamo velike probleme u BiH, a mi se bavimo Kajtazijem''. 

''I jako je bitno za kraj jel netko tko predstavlja Fince - Finac, Rome - Rom, i slično. Jer u protivnom imamo poduzetnike, ljude koji rade za svoj interes, a ne za manjinu koju predstavljaju'', zaključio je Milanović.  

27.07.2022., Karlovac - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic sudjelovao je u vojarni 110. brigade Hrvatske vojske na svecanom ispracaju 1. hrvatskog kontingenta u sklopu aktivnosti ojacane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Madjarske, u Madjarsku. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Izjava o Romima izazvala buru u javnosti 

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Imotskom je na na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 115. brigade HV Imotski. Kod  Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima imotskog kraja, na tvrđavi Topana, položio je vijenac i zapalio svijeću. 

Podsjetimo Predsjednika Zorana Milanovića na Korčuli su novinari pitali što misli o smjernicama Vlade o uštedi energije i misli li on na Pantovčaku uvesti mjere. 

''Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napravit profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima. Što znači klima na 25. Onda ju isključi. Klima ne radi na 25. Posebno klima srednje kvalitete koju ima većina građana. Čim padne kiša nakon Gospe, te mjere postaju bespredmetne", rekao je i izazvao niz reakcija. 

Oglasio se saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je između ostalog na Facebooku napisao ''Čovjek koji je na čelu države u ovakvim bi situacijama trebao bolje promisliti što i na koji način govori o svojim sugrađanima u javnom prostoru. Upravo suprotno, on bi trebao biti predvodnik u borbi protiv bilo kakve diskriminacije, a posebno one po nacionalnoj osnovi. Današnjom izjavom predsjednik je uvrijedio čitavu romsku zajednicu.''

Za komentar kontroverzne predsjednikove izjave upitali su novinari i premijera Andreja Plenkovića. On je na trenutak zastao pa s nevjericom samo rekao; “To je rekao? Pa nije valjda to rekao? Ja se nadam za njega da to nije rekao", rekao je Plenković te rekao novinarima, ''pa ne znam, eto vi to komentirajte''.

Video: Milanović: 'Drago mi je biti dobar s Kinom'

Komentara 102

DU
Deleted user
12:02 29.07.2022.

Smatram da je krajnji čas da Hrvatska pošta izda poštansku marku s prigodnim motivom predsjednika, u nadmenoj pozi - i iznad njega vodokotlić. Da se bar filatelistički zabilježi jedinstvenost ovog državnika.

TO
tolitol
12:00 29.07.2022.

Još jedna nakarada od izjave. A Kolindi su vadili mast za svaku sitnicu. Ovaj otvori usta i uvijek je nešto problematično. Šire gledajući, Milanović je mentalno ogolio našu tzv. ljevicu i lijeve medije. Nebitno je što radi, glavno da je njihov.

MO
moroder12
13:15 29.07.2022.

Moraš se stalno ispričavati jer laprdaš bez veze cijelo vrijeme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije