Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Grabar-Kitarović: Nužno je osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima

Predsjednica je naglasila nekoliko ključnih zadaća a to su osigurati potrebne mehanizme koje će roditeljima olakšati roditeljstvo, jačati veze s iseljeništvom i stimulirati povratak iseljenika
20. ožujka 2017. u 11:56 30 komentara 1687 prikaza
Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na velikoj konferenciji Večernjeg lista – Hrvatska kakvu trebamo. Uvodno je čestitala Večernjem listu na organizaciji ove rasprave, rekla je da smo u izvanrednom stanju po pitanju demografije te da to traži izvanredne mjere.

- Demografska obnova naša je primarna zadaća. Zadaća svih zadaća. Moramo djelovati uz najveći mogući društveni konsenzus, ali žurno i konzistentno - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da s prethodnim vladama nije mogla ostvariti suradnju o ovim pitanjima.

Grabar-Kitarović rekla je da je nužno osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima. Ključne su tri zadaće: osigurati potrebne mehanizme koje će roditeljima olakšati roditeljstvo, jačati veze s iseljeništvom i stimulirati povratak iseljenika, te sustavno pristupiti i provedbi dugoročne politike useljavanja, vodeći računa o njihovim mogućnostima trajne uključivosti u hrvatsko društvo.

Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Projekt Slavonija ima za cilj vratiti ljude, omogućiti im radna mjesta te pokrenuti gospodarstvo građani VELIKA KONFERENCIJA večernjeg lista Hrvatska se ne smije bojati promjena ako želi uspjeti

Obrazovni sustav mora se mijenjati da se omogući više dualnog obrazovanja, da se mladima omogući pravodoban ulazak u svijet rada i da ih se može platiti za rad koji ostvaruju tijekom školovanja, naglasila je.

- Ključ je uspjeha u našim nastojanjima za demografskom obnovom i promjena mentaliteta. Kad shvatimo da ulaganje u djecu i mlade nije trošak, nego investicija, neće biti straha za hrvatsku budućnost - zaključila je Grabar-Kitarović.

> > Plenković: Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi koji će svoje ambicije moći ostvariti u domovini

> > Bolji život ili ostajemo bez pola milijuna stanovnika

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
 • Deleted user:

  Na istom skupu našli se jedan ozbiljan čovjek ,demograf, koji problematiku demografije ima u malom prstu i žena koja bi pitanja demografije rješavala birokratskim metodama. Najbolje je osnovati ljetni kamp za demokrafsku obnovu u koji bi dolazili samo odabrani, čisti, ... prikaži još!, uredni i domoljubno spremni!

 • Avatar ingenieurhr
  ingenieurhr:

  Da li netko našu Predsjednicu još doživljava ozbiljno?

 • grivec:

  Ma,da! Nemojmo mijenjati mentalitet i društvenu svijest, zbog čega je Hrvatska tu gdje je. Ni slučajno! Ajmo, još 101 novo ministarstvo. Samo "ministarstvena" Hrvatska Hrvata spašava! Da krene pronatalitetni bum "ministarstvene" djece. I, tada ovom raju na zemlji promijenimo naziv ... prikaži još! u "Republika Ministarstvo".