Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Prednosti od članstva u NATO-u

U Westinu održana svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
01.04.2019.
u 18:05

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja i predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kaže da je Hrvatska time dobila participaciju u najboljem i jedinom kvalitetnom i operativnom sustavu obrane u svijetu.

Hrvatska je prije 10 godina, 1. travnja 2009., postala članica NATO-a. Državni vrh obilježio je tu važnu obljetnicu za zemlju, uz jednoglasni zaključak da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu pruža Hrvatskoj dugoročnu sigurnost. Čestitka na 10-godišnjoj obljetnici ulaska u NATO stigla je i iz veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a u njoj se naglašava da je predanost Hrvatske NATO-u tijekom posljednjih deset godina značajno proširila mir i prosperitet u cijeloj regiji, Europi i svijetu te je pohvaljena hrvatska Vlada za izvrsnu vojnu suradnju.

A što je Hrvatskoj donijelo članstvo u NATO-u? Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja i predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, kaže da je Hrvatska time dobila participaciju u najboljem i jedinom kvalitetnom i operativnom sustavu obrane u svijetu.

– Hrvatska i hrvatske oružane snage dobili su članstvom u NATO-u mogućnost napretka u tehnološkom i taktičkom razvoju i uvođenja standarda zapadnih zemalja – smatra Ogorec. Napominje da se time što smo članica Sjevernoatlantskog saveza nitko neće boriti umjesto nas, ali zato imamo mogućnost da nam se pomogne u slučaju potrebe. A to dobro znaju svi pa i oni koji su imali pretenzije na naš teritorij. Što se tiče hrvatske obrambene industrije i toga koliko je ona profitirala od članstva u NATO-u, Ogorec kaže da se za tvrtke poput HS Produkta i Šestan-Busha zna u svijetu. No ipak napominje da smo možda imali velika očekivanja u tom aspektu članstva u NATO-u.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju od utorka ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Analiza Davora Ivankovića: Nabava borbene eskadrile i dalje je politički cilj Plenkovićeve Vlade, a važno je do kraja mandata dogovoriti kupnju aviona

>>Prvi veliki Erdoganov poraz: Kako je sultan ostao bez vlasti u Istanbulu i Ankari

>>U Milanovićevu stožeru neće biti ministri iz njegove Vlade

>>Što i kako jesti, kuhano ili sirovo?

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marijaqwer
21:24 01.04.2019.

Hrvatska dobiva sve više migranata iz zemalja gdje NATO izvozi mir i stabilnost.

KR
Kruc
21:59 01.04.2019.

Vojna industrija nam je 3 puta slabija od srpske. Jedino što je implementirano u sustav su donacije SADa. Ništa sto je hrvatska pokrenula nije uspjelo. Eto to je MORH i HV.

CH
chanchir
07:36 02.04.2019.

mozemo ginut po cilom svitu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije