Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas odluka

Pravnici podržali Sloveniju, a na strani Hrvatske je Europska komisija

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.06.2018.
u 06:30

Slovenski zahtjev da se protiv Hrvatske pokrene postupak zbog neprovođenja arbitražne odluke pravnici EK odobrili u dvije točke – ribarstvu i Schengenu

Pravna služba Europske komisije pregledala je slovensku “tužbu”, točnije zahtjev da se protiv Hrvatske pokrene postupak zbog neprovođenja arbitražne odluke oko razgraničenja dviju država čime – smatraju – krši europske zakone, kao i hrvatski odgovor te je predložila Komisiji da izda preporuku da se arbitražne odluke moraju poštivati i da podrži Sloveniju u dvije od četiri točke na kojima se tužba temelji – ribarstvu i Schengenu.

Tri moguće opcije

Europska je komisija primila na znanje neobvezujuće preporuke svojih stručnjaka, ali je za sada suzdržana oko iskazivanja podrške Ljubljani. Na sve bi načine željela izbjeći uključivanje Suda EU te intenzivno radi na tome da se dvije države bilateralno dogovore i da postignu sporazum koji bi sačuvao obraz objema stranama, doznajemo iz izvora u Komisiji. Kakva će ipak biti konačna odluka Komisije, koja bi željela ostati neutralna, ali do zadnjeg trena važe opcije, znat će se danas kad ističe tromjesečni rok koji EK ima za očitovanje o slovenskom prijedlogu. Komisija može otvoreno podržati Sloveniju i tako preuzeti tužbu, može podržati Hrvatsku ili se ne izjasniti. U tom slučaju Slovenija, ako želi, mora sama Hrvatsku tužiti Sudu EU.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1/10

Europska komisija izuzetno je zatvorena oko problema Hrvatske i Slovenije, no u pozadini je bilo aktivnosti.

Čekali su i ishod slovenskih izbora, no on za sada ne daje jasne odgovore tko bi mogao zamijeniti dosadašnjeg premijera Miru Cerara. Više puta su iz Komisije dolazile informacije kako žele ostati neutralni u sporu, no to je, očito, politička odluka.

Preporuke pravne službe mogle bi uputiti na to da Slovenija ima nekog pravnog temelja u tužbi. Inače, sama slovenska tužba sadrži 10-ak stranica, dok su na stotinu stranica predstavili isječke iz medija koji potkrepljuju njihove tvrdnje. Slovenci su tužbu temeljili na četiri stupa. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u uredbi u okviru Zajedničke ribarstvene politike.

Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer arbitražna odluka nije nikada zapravo stupila na snagu. Pravna služba EK, očito, vidi argumente i u drugoj točki, o tome da Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali da joj je u ovom trenutku to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem, odnosno ne može je provoditi na dijelu koji je po arbitražnoj odluci pripao Sloveniji, ali u stvarnosti “drži” Hrvatska. I taj je argument podržala pravna služba EK.

Ostale argumente – o prostornom planiranju na moru, kao i o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica odbacuju.

Memorandum država

Hrvatska – kažu nam izvori bliski Komisiji – u ovom trenutku ima EK na svojoj strani. Odmak je to od prvotnog stava, nakon izbijanja afere s korumpiranom arbitražom, kad su inzistirali na provođenju arbitražne odluke. Više je razloga tomu, a jedan je i taj da u Komisiji vlada osjećaj da su se zaletjeli s aktivacijom članka 7. protiv Poljske krajem prošle godine, nakon optužbi o kršenju vladavine prava, pa su morali reterirati te se ne bi se željeli naći u još jednom otvorenom sukobu s državom članicom. Druga je, kažu nam, sam šef EK Jean-Claude Juncker i njegov način rada. On je europski državnik starog kova, kakvih više ni nema, poput Helmuta Kohla, i sve bi rješavao dogovorom, kaže jedan njegov bliski suradnik.

Juncker je, doznaje se, do nedavno imao vrlo intenzivnu komunikaciju s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i slovenskim sada tehničkim premijerom Mirom Cerarom kako bi države našle zajedničko rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje, poput neke vrste memoranduma u kojem bi se sadržaj arbitražne odluke predstavio kao bilateralni dogovor. Memorandum bi, formalno, olakšao situaciju obama premijerima jer njega ne treba, za razliku od drugih sporazuma, potvrditi parlament.

Ribarstvo – uredba u aneksu Pristupnog sporazuma Hrvatske o režimu ribolova Slovenije i Hrvatske

Temeljni ugovori – Ljubljana tvrdi da Hrvatska krši članak 4. (3) koji se tiče suradnje država članica

Schengen – Sloveniji je onemogućeno čuvanje granice jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem

Prostorno planiranje – Slovenija tvrdi da joj je onemogućeno prostorno planiranje na moru

Komentara 198

PL
@ploto@
07:24 18.06.2018.

Svi znaju da je u propaloj Arbitraži srž korupcija i mito.Ovima u EK nije nikako u interesu da se otvara pitanje korupcije francuskog i njemačkog suca jer je to sramota za te države.Slovenci su platili mito.Neka traže povrat love od te dvojice.

DU
Deleted user
08:15 18.06.2018.

gluposti, pravnici uopce nisu podrzali sloveniju, ovo je jos jedna patkica preko save - pravnici od samog pocetka dali misljenje o sudu mora u hamburgu kao arbitru ali slovenija nije pristala

SA
samoborka
07:18 18.06.2018.

Kao da je vecini Hrvata uopce bitno to navedeno u clanku (i sva ostala bitna pitanja). Dok ima cevapa,cajki i cigareta, prosjecnom Hrvatu je sve ostalo ravno. Ne znam sto se mentalno dogodilo ovom narodu. Gledam jucer 3 balavice u u parku na Crnomercu u Zagrebu. Sjede na travi, razbacano smece oko njih,i ofrljile cajke na smartphone-u na najglasnije. Slika nase mladezi. Hrvata s kulturom, karakterom i svojim Ja ima jedva za na prste izbrojati. A stanje u Drzavi je posljedica upravo toga,nije samo do politicara. Tako da..sto bude i s arbitrazom i svime ostalim..bit ce. Hrvati ionako vole svoje otimace, koljace i tlacitelje. Od Turaka,Srba pa na dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije