Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA JEDNU KOREJU

Povijesno rukovanje kao znak normalizacije odnosa

Sjeverna i Južna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.02.2018.
u 20:27

Ovo je prvi put da su čelnici Sjeverne i Južne Koreje, koje su tehnički još uvijek u ratu, uspostavili odnos na osobnoj razini

Mali korak za njih dvoje, ali veliki korak za odnose na Korejskom poluotoku. Tako se najbolje može opisati povijesno rukovanje koje se dogodilo na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, kada su se rukovali južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i predsjednik parlamenta Sjeverne Koreje Kim Yong Nam u čijoj je pratnji bila i Kim Yo-jong, sestra diktatora Kim Jong-una koja je na ZOI članica sjevernokorejske delegacije.

Ovo je prvi put u povijesti da se jedan južnokorejski predsjednik rukovao s članom vladajuće sjevernokorejske obitelji i simbolički je to prilično važna gesta koja ukazuje na poboljšanje odnosa dviju zemalja koje su tehnički još u ratu. Sama Kim Yo-jong nije službeno najviša dužnosnica u delegaciji koja je stigla u Južnu Koreju, no u stvarnosti je jedna od najmoćnijih osoba Pyongyanga.

Zamjenica je direktora Odjela za propagandu i agitaciju Radničke partije, što je svrstava visoko u sjevernokorejskoj hijerarhiji, a činjenica da je sestra i omiljena suradnica Kim Jong-una stavlja je po važnosti iznad svakog člana sjevernokorejskog Politbiroa, pa i iznad Kim Yong-nama, predsjednika sjevernokorejskog parlamenta koji nominalno vodi delegaciju i predstavlja šefa države.

Kim Jong-un osobno je odlučio da u sklopu delegacije pošalje svoju sestru, što je znak njegove želje za dodatnom normalizacijom odnosa.

U trenutku dok se odvijalo ovo, kako ga već nazivaju, povijesno rukovanje, samo nekoliko metara dalje nalazio se i američki potpredsjednik Mike Pence. On ni na koji način nije kontaktirao sa Sjevernokorejcima, već ih je jednostavno ignorirao, a njegov protokol odbio je poziv na službenu svečanu večeru koju južnokorejski predsjednik priređuje u čast sjevernokorejske 
delegacije.

Komentara 8

OB
ObrenM
10:32 10.02.2018.

Bez obzira na pozadinu ,ovo mi je jedna od najljepsih vijesti,koje poticu svijetski mir.

5S
505.scrtom
20:55 09.02.2018.

Možda to i rade demonstrativno pred amerima da im pokažu da su pomalo nepoželjni.

BI
billynik
20:44 09.02.2018.

To se neće svidjeti Amerikancima, brzo će oni to vratiti na staro. Da se pusti korejce oni bi već davno riješili odnose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije