Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spajaju autocestom Hrvatsku i BiH: Izgradit će most na Savi

Gradnja novog mosta na Savi projekt je koji se već godinama odlaže, no tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH kaže kako će za najviše deset dana biti raspisan natječaj za izvođača radova.
25. rujna 2018. u 10:49 15 komentara 3774 prikaza
Radovi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške koji će povezati mrežu autocesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počet će na proljeće i to je konačni dogovor dviju zemalja, a Hrvatska je obećala da će taj projekt financirati iz svog proračuna ako bi se pojavile poteškoće u dobivanju kredita od Europske investicijske banke (EIB), najavio je tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić kako ga u utorak citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Dragan Čović Dragan Čović: 'Kad vide gužve, i Bošnjaci koji dođu u Neum požele da se što prije sagradi Pelješki most'

Gradnja novog mosta na Savi projekt je koji se već godinama odlaže, no Pejić tvrdi kako su sve poteškoće otklonjene te kako će za najviše deset dana biti raspisan natječaj za izvođača radova.

Most kod Gradiške dobio je na važnosti nakon što je praktično dovršena dionica autoceste s bosanskohercegovačke strane Save preko Banje Luke do Doboja pa bi njegovom izgradnjom bilo znatno skraćeno putovanje iz smjera Zagreba prema središnjem dijelu BiH i Sarajevu.

Bakir Izetbegović Bakir Izetbegović 'Nemam ništa protiv spajanja teritorija RH Pelješkim mostom, ali ići ćemo na sud'

"Dogovor je da Hrvatska projekt plati iz svog proračuna u slučaju da se iz bilo kojeg, vjerojatno malo vjerojatnog razloga, financiranje ne bi riješilo, tako da nema tu nekih posebnih nejasnoća", kazao je Pejić objašnjavajući kako je planirani početak radova na proljeće definiran pregovorima koje Hrvatska vodi s EIB-om o kreditu za gradnju.

Vrijednost svih radova procijenjena je na oko 30 milijuna eura, pri čemu Hrvatska i BiH dijele te troškove u podjednakim omjerima, no Hrvatska mora izgraditi i priključnu prometnicu do autoceste Zagreb-Lipovac u duljini od oko devet kilometara, za što je potrebno do 70 milijuna eura dodatnih sredstava.

Mladen Ivanić Srpski član Predsjedništva Ivanić: BiH neće tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta

Dio sredstava koja su prije planirana za izvedbu ovog projekta Hrvatska je preusmjerila na gradnju Pelješkog mosta pa je u tijeku osiguranje potrebnog novca iz drugih izvora.

Hrvatska je Vlada u svibnju dala suglasnost Hrvatskim cestama za plan gradnje i održavanja državnih cesta za 2018., koji uključuje i most na Savi te priključnu prometnicu Okučani – Stara Gradiška.

Pogledajte video – Kako bi trebao izgledati Pelješki most

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Ovaj most je plod dogovora RH - RS, točnije RH - Dodik, dogovor je bio, Dodik će blokirati sve odluke protiv Pelješkog mosta s strane balija, a zauzvrat RH mora mu dati ovaj most... taj most treba RS kao žila ... prikaži još! kucavica prema zapadu, ali i njemu kao politički poeni, koje baš i nema doma, što se tiće gospodarstva, RS je malo iznad nule, a sad da li je ovaj most ispativa cijena da dobijemo Pelješki ili pak jesmo li mogli do Pelješkog drugačije, tj. obići pokušaje blokada balija... ne znam... no ovaj most bude cijena toga...

 • Avatar southman
  southman:

  A kada će nastavak gradnje auto-ceste na Koridoru Vc sa južne strane od Međugorja do Mostara ključne za razvoj Herceg-Bosne ?? Ah da, to treba dogovoriti sa Bakirom !? Znači nikada !

 • boris:

  a autocesta za Sisak? Pare uludo bačene do sada