Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija otkrila

Pored 133 zaposlenika, uzeli osam honoraraca za poštu, serviranje...

'07.09.2010., Staro Selo - Radnici Vodovoda Sisak bez odluke Gradskog vijeca dobili su posao vrijedan 3,5 milijuna kuna. Photo:Nikola Cutuk/pIXSELL'
'Nikola Cutuk/pIXSELL'
08.09.2010.
u 06:00

Gradonačelniku Dinku Pintariću revizori su spočitnuli i potpisivanje odluke o javnoj nabavi za vodovodnu mrežu, tešku više od tri milijuna kuna.

Državni ured za reviziju izvijestio je o radu Grada Siska za 2009. godinu. Nakon zadnje izmjene proračuna, gradonačelnik Dinko Pintarić donio je čak 17 odluka o preraspodjeli sredstava. Prema tome, nije poštivao zakonsko načelo transparentnosti, ističe revizija. Gradska je vlast u ovoj godini prihvatila da se preraspodjela može obavljati najviše do pet posto izdataka i rashoda pojedinih stavki.

– U knjige nisu uveli imovinu od 7,9 milijuna kuna, dali su 600.000 kuna honorarcima za poslove u djelokrugu stalno zaposlenih te pola milijuna drugim izvođačima za komunalno održavanje, a imaju svoje tvrtke za to. I revizija napominje da bi boljom naplatom prihoda mogli bolje financirati potrebe građana – kaže oporbena čelnica Kristina Ikić Baniček. Naime, osobno uvjetovanim otkazom iz Grada je lani otišlo pet zaposlenika, uglavnom pred mirovinom, uz otpremnine od milijun kuna, što je opteretilo proračun. Također, jedna je osoba i nakon toga nastavila obavljati poslove službenice, ali sada uz ugovor o djelu. Više od pola milijuna kuna Grad je "investirao" u takve ugovore s čak osam fizičkih osoba. Uz 133 zaposlenika tako je imao potrebu za "honorarcima" koji će servirati napitke, otpremati poštu, unositi informacije...

– Smanjili smo broj ugovora o djelu i obvezali se da ćemo osobe uzimati preko Zavoda za zapošljavanje, na određeno vrijeme – kaže pročelnik za financije Damir Borić. Gradonačelnik je potpisao i odluku o postupku javne nabave za gradnju vodovodne mreže Letovanci-Mađari i Staro Selo, vrijednu više od tri milijuna kuna, iako ga zakon ograničava na samostalne odluke "teške" do milijun kuna.

– Po naputku ureda za javnu nabavu, odluku o pokretanju postupka donosi gradonačelnik, koji je za javnu nabavu ujedno odgovorna osoba. Dakle, imamo dva suprotstavljena mišljenja – kaže Pintarić. Iako se revizija može ocijeniti zadovoljavajućom, spreman je da će ga za neke stavke prozvati mjerodavne službe. Kako bi ih preduhitrio, poslat će svoje očitovanje o spornim nalazima, a paket dopisa upotpuniti i onime s čim se ne slaže.

Lani je odobreno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ukupne vrijednosti od četiri i pol milijuna kuna te komunalne naknade od približno 300.000 kuna. Pri tome Grad nije osigurao namirenje tih sredstava u istom iznosu iz drugih izvora.

– Poslat ću zahtjev zastupnicima s našeg područja da u Saboru predlože izmjenu Zakona o komunalnom doprinosu, pa će onda možda biti jasnije gdje da nadoknadim nešto čega sam se svjesno odrekao za poticaj ulaganja i poslovanja - kaže Pintarić.

Ključne riječi

Komentara 2

TE
tester
09:00 08.09.2010.

umjesto da spočitavaju,neka podnose kaznene prijave.

BS
branko_sk
21:07 08.09.2010.

08.09.2010. u 09:00h tester je napisao/la: umjesto da spočitavaju,neka podnose kaznene prijave. Boje se otkaza! I da im ne ukinu sisak info,youtub i facebook !!!!!! Znaju oni sa kime imaju posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije