Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poplavljena Hrvatska: Ispumpava se voda, Crveni križ šalje pomoć

U dijelu Metkovića na desnoj obali rijeke voda je ušla u nekoliko kuća. Tijekom noći na poplavljeno područje kod Velike Gorice poslana je nova crpka koja je ispumpala vodu.
04. travnja 2013. u 09:12 0 komentara 7 prikaza
poplave,sisak,portal (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Poplave još uvijek prijete Hrvatskoj, a protekle noći najteže je bilo na jasenovačkom i neretvanskom području. Nije se spavalo u okolici Metkovića u kojem je, javlja HRT, poplavljena lokalna cesta od Metkovića do Narone i dio naselja Jerkovac. Opasnost prijeti i iz akumulacijske hidroelektrane Jablanica iz koje je danas najavljeno da će se puštati voda.

Dio Metkovića pod vodom

U dijelu Metkovića na desnoj obali rijeke voda je ušla u nekoliko kuća. Na tom području, na kojem živi više od 5000 stanovnika, razina vode raste i prijeti ostalim kućama. Poplavljena je i cesta na izlazu iz Metkovića prema Vidu i prema BiH. Dobra vijest je da vodostaj Neretve opada. Prema posljednjim informacijama, pao je za 15 centimetara i trenutačno iznosi 335 centimetara.

Tijekom noći na poplavljeno područje kod Velike Gorice poslana je nova crpka koja je ispumpala vodu koja s Čičke Poljane nema kamo otjecati. Pumpa je još uvijek u pogonu, a tijekom dana, navodno, stići će još jedna. Načelnik Stožera za spašavanje Velike Gorice Stjepan Kos kazao je da su građani i vatrogasci cijelu noć radili na izradi zečjih nasipa. Nadaju se da će na taj način održati razinu vode i uz što manje štete dočekati najavljenu kišu. Izjavio je da ni jedna kuća nije poplavljena, već samo dvorišta.

Vodeni val Kupe prošao sisačkim područjem

Najveća opasnost od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji je prošla, kritično je još oko Jasenovca gdje je oko 30 obitelji odsječeno. Visoki vodeni val Kupe prošle je noći prošao kroz Sisak bez većih posljedica. Budući da je Sava na sisačkom području u opadanju, rijeka je prihvatila svu vodu Kupe u Crncu koji se nalazi nizvodno od ušća Kupe u Savu. Podijeljeno je više od 50.000 vreća s pijeskom, a Gradu Sisku još se dijeli za okolna područja, Sela, Gredu, Stupno i Staro Pračno. U aktivnim mjerama obrane od poplave sudjelovalo je oko 250 zaposlenika Hrvatskih voda te je 50-ak vatrogasaca u svakome trenutku na terenu, dok ih je na čekanju i spremno za akciju njih oko 350 do 400.

– Imali smo 200 intervencija, 160 ispumpavanja vode koje još traju. Desetak je ekipa na terenu, a svaka ima po pet, šest članova. U Tišini i Trebarjevu postavljaju se vreće zbog priobalnih voda. Sinoć je na području Jasenovca bilo 200-tinjak vatrogasaca, a sirene su jutros svirale, ne zbog opasnosti, već da se napuni još vreća s pijeskom – kazao je Mijo Brlečić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije. Centar 112 zaprimio je oko 3000 poziva građana, u prosjeku oko 300 dnevno. Područja najviše ugrožena poplavama i zaobalnim vodama, Martinsku Ves, Žirčicu, Staru Drenčinu, Vurot i Petrinju obišli su danas predstavnici Hrvatskih voda, Vatrogasne zajednice, Policijske uprave, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje te županica Marina Lovrić Merzel sa suradnicima.

– S obzirom da je velik dio poljoprivrednih površina pod vodom, očekujem od načelnika i gradonačelnika da zatraže proglašenje elementarne nepogode kako bi ljudi ostvarili odštete – poručila je županica.

Vodostaji Plitvice i Bednje u opadanju, no izvanredne mjere i dalje na snazi

Izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Bednji i Plitvici u Varaždinskoj županiji i dalje su na snazi. Prema informaciji Centra za obranu od poplava, vodostaji rijeke Bednje i Plitvice su i dalje u opadanju. Na području županije aktivirana su klizišta, uz dolje nabrojena na prometnicama, i na područjima naselja Maruševca, Halića, Malog Vrha, Vrtlinovca, Draškovića i Vuglovca.

I dalje je zatvorena je za promet željeznička pruga Varaždin – Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između Sv. Ilije i Krušljevca. Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: ŽC 2076 Slokovec – Mali Bukovec, LC 25005 Virje Otok – Virje Križovljansko. U gradu Varaždinu zatvorena je Ulica Mihovila Pavleka Miškine zbog vode u pothodniku. Zbog odrona zemlje na kolnik zatvorene su ceste: LC 25013 Bednja – Kameničko Podgorje, LC 25151 Rivalno – Donja Poljana, NC-041 Banjiščina – Halić, LC 2513 Kameničko Podgorje. Otvorena je D-74 Šaša – Jesenje uz regulaciju semaforima.

 >>Vodeni val sve bliži Jasenovcu, oglasile se sirene

Pomoć u poplavljena područja posalo i Cr

Pomoć u poplavljena područja posalo i Crveni križ

Iz centralnog skladišta Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu otpremljena je još jedna pošiljka pomoći na područja zahvaćena poplavama. U Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg za potrebe poplavljenih mjesta općine Martijanec, Veliki Bukovec i Mali Bukovec dopremljeno je 10 isušivača prostora. Riječ je o specijalnim uređajima koji u kratkom vremenu osuše poplavljene odnosno vlažne prostorije kako bi stanovnici/ukućani što prije mogli nastaviti normalan život, javili su iz Hrvatskog Crvenog križa.

Gradskom društvu Crvenog križa Novska isporučeno je: 30 kreveta, 60 pokrivača i 768 litara pitke vode u bocama. Prema izvješću Društva Crvenog križa Zagrebačke županije zaposlenici i volonteri svih gradskih društava Crvenog križa poduzeli su sve potrebne mjere pripravnosti za slučaj poplave i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu. Pomoglo se stanovništvu kod pojedinih kuća koje su poplavljene zbog podzemnih voda, a dopremljeni su i isušivači. Starim i nemoćnim građanima dostavljena su 164 topla ili hladna obroka (Ivanić Grad i Zaprešić). Riješeno je i pitanje pitke vode na području Posavine u suradnji s mjesnim odborima i vatrogascima.

Pomoglo se i u akcijama punjenja vreća i izgradnji zečjih nasipa (Ivanić-Grad). Gradska društva Crvenog križa koja imaju organizirane pučke kuhinje i Službu pomoći u kući (Ivanić-Grad, Velika Gorica, Samobor i Zaprešić) pojačano su brinula o starijim, bolesnim i nemoćnim građanima.

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.