Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPĆA OPASNOST

Vodeni val sve bliži Jasenovcu, oglasile se sirene

jasenovac,poplava,voda (1)
Foto: Željko Gašparović/PIXSELL
1/4
03.04.2013.
u 21:18

Stožer za obranu od poplave pozvao je građane da se odazovu odazovu punjenju vreća pijeskom za gradnju zečjih nasipa

Jasenovačkom Posavinom dugo vremena se nisu prolomili zvuci sirena za „opću opasnost“. S tornjeva vatrogasnih domova, oglašena je uzbuna. Vodeni val nabujale Save koji se približava mogao bi donijeti nevolje, pa je stožer za obranu od poplave Općine Jasenovac kasno popodne pozvao mještane naselja da se odazovu punjenju vreća pijeskom za gradnju zečjih nasipa. Iako su i ranije sve službe bile u stanju pripravnosti, ovo su presudni trenuci.

- Veliki broj mještana iz svih naših naselja trenutno puni vreće pijeskom, pripremamo dodatnih 10 tisuća vreća za dio ceste i nasipa kod Trebeža, gdje je voda već opkolila kuće dviju obitelji. U pripremi je još 15 tisuća vreća, kazala je Marija Mačković, načelnica Jasenovca, koja koordinira radom stožera s djelatnicima Hrvatskih voda.

Vodostaj Save brzo raste, zadnji zabilježeni je 854 centimetra. Stariji mještani nam kažu da ne fali puno da postane kritično, vele, da je za nadati se kako se neće ponoviti velika poplava koja je ovaj kraj zadesila 1974. godine. Očekuju ih noć bez sna, jer vodeni je val sve bliži, a i vodostaj rijeke Une je u velikom porastu. Cestu od Košutarice prema selu Mlaka, sada u potpunosti preljeva voda. Ova cesta je danima zatvorena za promet, a kako doznajemo od Tomislava Bogojevića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska, u jutro će evakuirati jednu stariju mještanku zbog zdravstvenih problema.

- U slučaju najgorega, spremni smo i za evakuaciju svih mještana. Za sve njih osigurali smo dovoljan broj kreveta i smještaj dok sve ovo ne prođe, rekao nam je Zoran Prpić, ravnatelj Crvenog križa Novska.

>> Neretva poplavila Metković, Kupa prijeti Sisku, Una Jasenovcu

>> Voda se vratila prema Čičkoj Poljani, ugrožene kuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije