Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORNOST PREDSJEDNIKA

Politolog Maldini: Milanovićeve izjave su za pokretanje članka 105. Ustava

Petrinja:  Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
31.01.2023.
u 09:47

Milanović je jučer u Petrinji nakon svečanog ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, govorio i o Kosovu. Naime, u izjavi je istaknuo i kako je Kosovo "oteto od Srbije"

Kad vidimo da je naš predsjednik jednom dotaknuo dno i da ne može niže, svaki put nas iznenadi time da može, komentirao je u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog politolog Pero Maldini izjave Zorana Milanovića vezane uz rat u Ukrajini, a koja je izazvala zgražanje u javnosti

Podsjetimo, Milanović je jučer u Petrinji nakon svečanog ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, govorio i o Kosovu. Naime, u izjavi je istaknuo i kako je Kosovo "oteto od Srbije".

- Ovo bi se komotno moglo okarakterizirati kao međunarodni incident, komentirao je Maldini izjave Milanovića. 

Maldini je rekao kako su izjave predsjednika otišle izvan granica Hrvatske i našeg političkog prostora. Poručio je također da se osjeća jadno i posramljeno, a ljudi bi se na Kosovu i u Srbiji mogli zabrinuti.

Pokretanje članka 105. Ustava

- Rusi će reagirati kako će reagirati, a i Bosna i Hercegovina. Niz elemenata koje je on uključio, poigravajući se zapravo svojim objesom, s vrlo ozbiljnim elementima hrvatske vanjske politike, rekao je Maldini.

- U ovim trenutku to je ozbiljna kompromitacija vanjske politike Republike Hrvatske i ugleda Republike Hrvatske. Ovo bi bilo zrelo za postupanje po članku 105. Ustava, koji govori o pokretanju odgovornosti predsjednika Republike. Nažalost, mislim da se to neće dogoditi, jer smo nedavno imali priliku glasovanja u Saboru, pa smo vidjeli da se ne može složiti dvotrećinska većina oko jednog pitanja, a koje je trebalo biti zdravorazumsko, kazao je.

>> VIDEO O Milanoviću kod Solovjova: Jako mi se svidio prijatelj iz Hrvatske... Kakva šuša!

Osim toga, politolog se dotaknuo i afere 'softver' i novih detalja koji su procurili u komunikaciji Josipe Rimac i bivše ministrice Gabrijele Žalac. Što se tiče inicijala AP koji su se spominjali u njihovim porukama, a aludiraju na premijera Andreja Plenkovića, Maldini je kazao kako se ovom aferom opet radi velika šteta pravosuđu. Dodao je kako je povjerenje prema institucijama vrlo nisko. Maldini je naglasio kako spominjanje nečijeg imena nije nikakav krimen, posebice u neformalnim razgovorima.

- Ako je u tim razgovorima jedna od akterica toga dopisivanja željela pojačati svoju poziciju, onda se zasigurno povezala s imenom Andreja Plenkovića, odnosno sa željom da njen sugovornik osjeti da ima veću moć, poručio je.

Osim toga, Maldini je istaknuo kako postoje pravosudne istražne institucije koje bi to trebale istražiti. Rekao je da je taj slučaj trenutno u fazi istrage te da optužnica još nije ni sastavljena ni podignuta.

Kompromitiranje optužnice

- Ono što je problematično je kompromitiranje te optužnice prije nego što je ona uopće donesena, kazao je.

 

Komunikologinja Nikolina Borčić naglasila je da se u ovom, kao i u ostalim slučajevima, vidi da se u hrvatskoj javnoj komunikaciji ne traži sadržaj nego se sve vrti oko dojma, a HDZ je u ovom slučaju u početku koristio tzv. politiku kontrasta.

>> VIDEO Plenković: 'Tko je AP, može biti puno opcija. Associated Press, autobusna poduzeća, Anthony Perkins'

- Dakle, to je način kada postupate onako kako inače nikada ne postupate. Primjerice, premijer je šutio, a suradnici oko njega su pokušavali dati nekakvo objašnjenje, tko je ili što AP. Vrlo nevjerodostojno i vrlo neučinkovito. I to je na neki način potaknulo jako puno komentara i rasprava po društvenim mrežama, ali i u javnosti. To je to, hrvatska javnost takve priče želi. Onda su političari i oporba jako dobro iskoristili, poručila je Borčić.

- I sva sreća da uvijek ima predsjednika da mu posluži kao platforma za usmjeravanje nekog stava u još neku temu koja još više kreira nekakav show i spektakl u javnosti, zaključila je komunikologinja Borčić. 

Komentara 49

KL
klamerko
10:34 31.01.2023.

Tako niste govorili kada se Josipović ispričavao u Paulin Dvoru. Niti kada je u izraelskom parlamentu govorio o zna se kojoj "zmiji". Niti kada je odmah dva mjeseca nakon što je postao predsjednik iz čista mira proglasio Tuđmanovu Hrvatsku "agresorom u BiH". Niti kada je rekao za vrijeme suđenja hrvatskim generalima za operaciju Oluja (citiram) "mi bismo voljeli da sud oslobodi generele, ali mi moramo znati da ono zlo koje se događalo ima svoje ime i prezime i netko će za to sasvim sigurno odgovarati". Milanović je za mene posve nepotrebno rekao stvar vezanu za Krim i da je "Kosovo oteto Srbiji" jer time poklanja političke bodove Srbiji i Rusiji, ali koliko puta više je Josipović poklonio bodove Srbiji i BiH na štetu Hrvatske? Koliko puta više je Mesić na štetu Hrvatske lažima na sudu i izvan suda oštetio položaj Hrvata u BiH? Onda niste pisali ovakve članke, a trebali ste još onda. I ne podržavam Milanovića, niti relativiziram njegove izjave, jer su iste blago rečeno suvišne za zemlju koja nema niti četiri milijuna stanovnika.

TO
tolitol
10:08 31.01.2023.

Naravno da od toga neće biti ništa. Milanović ima punu podršku DP-a, Mosta, Možemo i, naravno, SDP-a. Naravno, ove izjavi prati malo prijetvornog čuđenja "reda radi", no vođu oporbe se pod svaku cijenu mora zaštititi.

MA
marta22
10:12 31.01.2023.

Bravo, g. Maldini! Točno tako! Ništa dodati ni oduzeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije