Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Podjele: Milanović bi u Zagrebu s HNS-om, a Bernardić s laburistima

'20.09.2012., Zagreb - Sabor RH nastavio je danas 5. sjednicu. Davor Bernardic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
21.09.2012.
u 09:12

Vrh stranke bi želio s HNS-om, ali mogu i s laburistima, kao što želi gradska organizacija. Problem je što haenesovci na izbore ne žele s Lesarom...

Do lokalnih izbora ostalo je još svega osam mjeseci, ali ni u SDP-u (koji je konsolidirana stranka, za razliku od HDZ-a u kojem se još vode borbe za preuzimanje vlasti na nižim razinama) još nisu načisto tko će u utrku za vlast u najvećim lokalnim sredinama.

Najzanimljiviji je, dakako, Zagreb. U Zagrebu nema dileme da će SDP-ov kandidat za gradonačelnika biti Davor Bernardić, pa se u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu već dugo s velikom pažnjom iščitavaju rezultati anketa kojima se periodično mjere snage između Bernardića i aktualnoga gradonačelnika Milana Bandića. Nepoznanica je, međutim, s kime će SDP koalirati u Zagrebu, a oko toga pitanja ne slažu se ni u samome SDP-u. U vrhu stranke i krugu koji je bliži premijeru Zoranu Milanoviću skloni su, kako možemo čuti u razgovoru s esdepeovcima, koaliciji s HNS-om. Međutim, Bernardić i njegov krug gledaju prilično negativno na savez s narodnjacima.

Postavljene granice

Polazeći ponajprije s pozicije lokalnih interesa, u Bernardićevu timu nisu skloni koaliciji s HNS-om jer smatraju da im ta stranka u Zagrebu ne može donijeti puno mandata, a traži nerealno veliko participiranje u gradskoj vlasti. Iz SDP-a čujemo da se Bernardiću to ne sviđa i da bi najradije izbjegao savez s HNS-om, a koalicijskog partnera potražio u laburistima Dragutina Lesara.

U vrhu SDP-a stvari se promatraju u znatno širem kontekstu pa se na taj način gleda i na HNS.

– Mora se imati na umu da je HNS naš koalicijski partner u vlasti na državnoj razini i da još tri godine moramo s njima obnašati vlast – kaže naš sugovornik, koji je blizak premijeru Milanoviću i navodi da te činjenice treba imati na umu i Zagrebačka organizacija SDP-a.

Nakon sjednice glavnog odbora SDP-a prije tjedan dana Milanović je rekao da lokalne organizacije imaju autonomiju u kreiranju savezništva na lokalnim izborima, ali postavio i granice. "Moramo se dogovoriti o nekim zajedničkim načelima, što možemo, što ne možemo, s kim možemo, a s kim ne možemo", rekao je predsjednik SDP-a objašnjavajući da njegova stranka može surađivati samo sa svojim koalicijskim partnerima "s kojima državu mukotrpno pokušava dovesti na pravi kolosijek". Istom prilikom osvrnuo se na stranke izvan vladajuće koalicije navodeći da su neprihvatljive jer se služe jezikom mržnje i šire šovinizam ili pak populističkom retorikom pokušavaju "upecati" lakovjerne birače.

Podrška Marasa

Optužba za populizam odnosila se na laburiste s kojima bi Bernardić rado ušao u savez u Zagrebu, a za tu se opciju otvoreno zauzeo i potpredsjednik Vlade Gordan Maras. Esdepeovac blizak Milanoviću kaže da vodstvo stranke ne isključuje u potpunosti koaliranje s laburistima, ali se pritom rukovodi drugačijim motivima od zagrebačkog ogranka.

Vrhu SDP-a čak bi ponegdje na lokalnoj razini bila poželjna koalicija sa strankom Dragutina Lesara jer bi tako preuzeli dio odgovornosti za lokalnu vlast, a to bi barem malo otupilo oštricu Stranke rada na državnoj razini. Načelno se nema ništa protiv niti koaliranja s laburistima u Zagrebu, ali je tu problem HNS-a, koji nipošto ne bi prihvatio trojni savez u kojemu bi, uz njih i SDP, bila još i Lesarova stranka. Možda bi to prošlo kod zagrebačkog HNS-a, ali jako teško ili nikako kod Radimira Čačića.

Komentara 40

ZE
zemunikb
09:31 21.09.2012.

hns nema šanse ostati uopće u politici bez šlepanja, oni će samo štetiti i kad bi hns išao sam u izbore nebi bio ni blizi izbornog praga, mislim da sdp treba ići solo na izbore i pokazati kolilo su jaki,, stara kaže sto babica kilavo dijete..

Avatar WindFucker
WindFucker
09:32 21.09.2012.

Vrhu SDP-a čak bi ponegdje na lokalnoj razini bila poželjna koalicija sa strankom Dragutina Lesara jer bi tako preuzeli dio odgovornosti za lokalnu vlast, a to bi barem malo otupilo oštricu Stranke rada na državnoj razini. ______________________________________________________________ Da li je je političarima cilj izvući zemlju iz krize ili ušutkati konkurenciju?

MY
mycropht
09:21 21.09.2012.

U trenutnoj situaciji kad je HNS nepopularniji dio Kukuriku koalicije, SDP-u bi bilo pametno ići na izbore s Laburistima ili solo. U Zagrebu im kolaicija sa HNS-om može samo odmoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije