Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mito

Podignuta optužnica protiv šefa zaduženog za poslove javne rasvjete u Gradu Zagrebu

Javna rasvjeta
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
21.12.2015.
u 12:50

S obzirom na to da je tijekom istrage prvookrivljeniku Maroševiću utvrđen nerazmjer imovine i zakonitih primanja u iznosu od 6.307.498,14 kuna, predložena je, kako je priopćio USKOK, primjena tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi u navedenom iznosu u korist RH

USKOK je nakon provedene istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv  Mije Maroševića (62) i  Petka Gavrilovića (62) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita i pomaganja u primanju mita.

– Optužnicom se prvookrivljeniku, voditelju Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Grada Zagreba, stavlja na teret da je, od rujna 2007. do prosinca 2008. godine, dogovorio s drugookrivljenikom da će od podizvođača društva HEP-ODS, Elektra Zagreb, zatražiti isplatu određenog iznosa novca kako bi ovjerio ispostavljene troškovnike i fakture od čega je ovisilo plaćanje Grada Zagreba navedenom društvu, a time i podizvođačima koji su s njim imali ugovore o obavljanju određenih radova.

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik je od odgovorne osobe jednog društva, koje je kao podizvođač obavljalo poslove održavanja javne rasvjete na području Grada Zagreba, zatražio određeni iznos novca kao protuuslugu prvookrivljeniku za ovjeru ispostavljenih troškovnika i faktura, na što je odgovorna osoba društva, svjesna odlučnog utjecaja koji prvookrivljenik ima na naplatu radova, pristala. Tako je odgovorna osoba društva prvookrivljeniku, na njegovo traženje, kao protuuslugu za ovjeravanje troškovnika i faktura, tijekom 2007. godine ukupno predala 80.000,00 kuna, a tijekom 2008. godine drugookrivljeniku je ukupno predala 80.000,00 kuna.

Osim navedenog, optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od prosinca 2005. do siječnja 2009. godine, od odgovorne osobe jednog društva zatražio da mu na ruke isplaćuje pet posto od prometa na ime kupnje svjetiljki za potrebe gradske rasvjete, na što je odgovorna osoba društva, svjesna utjecaja kojeg prvookrivljenik ima na izbor svjetiljki koje će se koristiti prilikom gradnje javne rasvjete, pristala. Tako je prvookrivljenik, na ime dogovorene nagrade, u više navrata primio najmanje 13.194,84 kuna.

S obzirom na to da je tijekom istrage prvookrivljeniku utvrđen nerazmjer imovine i zakonitih primanja u iznosu od 6.307.498,14 kuna, predložena je primjena tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi u navedenom iznosu u korist Republike Hrvatske – navodi se u priopćenju USKOK-a.

>> 'Pao' šef zadužen za poslove javne rasvjete u Gradu Zagrebu

Komentara 6

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:38 21.12.2015.

I Rodjo reče:"Neka bude svjetlo!" I bi provizije.

RM
rmd3
14:00 21.12.2015.

Al Bandi i konpanija, i jos taj kriminalac moze uc u sabor sprdačina od država.

SU
SUBARU
12:09 21.12.2015.

A joj opet neki rođo iz rodne grude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije