Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA SILK ROAD

Po nalogu EPPO-a pretražen aerodrom u Belgiji zbog sumnje na poreznu prevaru tešku 303 milijuna eura

Aerodrom u Liegeu
Foto: Wikimedia commons
1/3
28.03.2023.
u 14:57

Pretrage na desetak lokacija u Belgiji, uključujući i aerodrom u Liegeu te uhićenje četiri osobe zbog sumnje da su sudjelovali u poreznoj prevari "teškoj" oko 303 milijuna eura, rezultat su policijske akcije koja je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) provedena u Belgiji. Kako je priopćeno iz EPPO-a, riječ je o akciji koju je potpomogao i Europol, a u njoj su još sudjelovale i belgijska policija i carina. Istražitelji su pretražili skladišta i kancelarije na aerodromu u Liegeu, a pretražene su i privatne kuće na više lokacija u više gradova.

Riječ je o akciji kodnog imena Silk Road, a istražitelje je zanimala složena porezna prevara koja je povezana s uvozom razne robe iz Kine. Sumnja  se da su osumnjičenici osmislili sofisticiran način izbjegavanja plaćanja poreza za što su koristili, kako se sumnja, tri privatne carinske kompanije u Belgiji i velik broj lažnih kompanija diljem cijele EU. Dosadašnja istraga pokazala je da su se iz Kine preko spomenutih kompanija uvozile elektronička oprema, igračke i razna druga roba, a kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, prikazivalo se, lažno, da roba ide drugim državama članicama EU, pozivajući se na tzv. carinski postupak 42. Riječ je o odredbi koja oslobađa uvoznike od plaćanja PDV-a u zemlji uvoza, ako se uvezena roba naknadno prevozi u drugu državu članicu EU.

Da bi iskoristili to izuzeće, kineski izvoznici su angažirali tri privatne belgijske kompanije preko koji su u EU uvozili svoju robu. Te kompanije bi izjavile da uvezena roba nije namijenjena Belgiji već  joj je krajnje odredište  neka druga članica EU. Pri tome su kako se sumnja koristili lažne tvrtke u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj i Španjolskoj,  te su lažirali fakture i krivotvorene transportne dokumente. U nekim slučajevima navodno su koristili nazive stvarnih tvrtki, koje nisu znale da su im ukradeni PDV brojevi i identitet.  U stvarnosti spomenuta fiktivna poduzeća ne bi primila robu koja je zapravo isporučena pravim tvrtkama osnovanim u drugim državama članicama ili prodana krajnjim potrošačima putem internetskih tržišta u nekoliko zemalja. Svrha tih lažnih tvrtki bila je odvratiti pozornost inspektora, stvoriti lažni trgovački lanac i otežati provođenje provjera, navodi EPPO.

Roba bi se u konačnici prodavala krajnjem potrošaču, koji bi plaćao punu cijenu proizvoda, uključujući PDV. Međutim, prema istrazi, PDV koji je platio krajnji potrošač nikada nije prijavljen niti plaćen bilo kojoj poreznoj upravi. To je omogućilo, sumnja EPPO,  da se roba proda uz veliku zaradu, dok su agencije za naplatu poreza prevarene za carine i PDV. Sumnja se tako od 2019. do 2022. nije plaćeno najmanje 303 milijuna eura, kao što nije plaćeno i najmanje 6,6 milijuna eura carinskih troškova.

Pretragama su oduzeti kompjuteri i elektronični uređaji, 1000 eura, zamrznuto je više bankovnih računa te je zaplijenjeno nekoliko vozila, među kojima su Audi, BMW i Mini Cooper.

Video: Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije