Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO PROVODI ISTRAGU

Krijumčarili gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju, u podu im pronašli 149 milijuna eura

EPPO
24.03.2023.
u 08:15

Sumnja se kako su tri osobe, redom Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna, naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a kako bi te iste derivate preprodavali po nižoj cijeni

Europski ured javnog tužitelja (EPPO) objavio je detalje istrage koja se pokrenula nad pet osoba i dvije tvrtke zbog švercanja gorivom, i to iz Italije u Hrvatsku. Tako je objavljeno kako su talijanske vlasti zamrznule imovinu i novac u vrijednosti od 149 milijuna eura, a obavljen je i pretres prostorija u Parmi. 

Sumnja se kako su tri osobe, redom Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna, naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a kako bi te iste derivate preprodavali po nižoj cijeni, koristeći više fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku. 

Proizvodi su na kraju prodani tvrtki u Parmi za koju se vjeruje kako je počinila prijevaru s PDV-om, a što joj je omogućilo preprodaju ispod tržišnih cijena. Goriva su naime uvezena preko dvije tvrtke sa sjedištem u Sloveniji i Hrvatskoj, a u nekim slučajevima koristili u i još jednu tvrtku sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka kako prijevara ne bi izravno bila povezana s tvrtkom u Parmi. Ovoga četvrtka došlo je do zapljene imovine, bankovnih računa te nekretnina u Parmi, Potenzi te Salernu, a tijekom pretresa novac je otkriven ispod poda unutar tvrtke, što su uspjeli detektirati policijski psi zaduženi za otkrivanje fizičkog novca. 

Još je 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke u Parmi, a u tom navratu zaplijenjeno je ukupno 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući i oko 190.000 eura u američkim dolarima. EPPO tako sumnja da je ova organizacija nanijela štetu poreznoj upravi više od 92 milijuna eura, i to od 2016. ''Kaznena djela koja se istražuju uključuju prijevaru financijske uprave, izdavanje i korištenje lažnih računa, krivotvorenje i lažne ili izostavljene prijave PDV-a i poreza na dohodak'', izvijestio je EPPO.

>> VIDEO Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

Ključne riječi

Komentara 5

LI
liliZG
20:23 24.03.2023.

to se kod nas zove uspješni poduzetnik

KO
Kolibri
19:29 24.03.2023.

Policijski psi obuceni za detekciju fizickog novca? A to postoje i pol. psi obuceni za detekciju virtualnog bitcoin novca?

DU
Deleted user
11:32 24.03.2023.

To je podao, a ne ovo kokošsrenje za 1500eura po uredima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije