Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

Plenkoviću stižu čestitke: Vučić očekuje unapređenje odnosa, Janša ističe uvjerljivu pobjedu

Foto: PIXSELL
1/2
06.07.2020.
u 10:42

Mariborski list piše da je "veliki gubitnik" SDP s koalicijom Restart, a kao "najveće iznenađenje" ocjenjuje uspjeh platforme Možemo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je Hrvatskoj demokratskoj zajednici i dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima 5. srpnja, ocijenivši da ima prostora za poboljšanje odnosa dviju zemalja.

"Čestitam Andreju Plenković i HDZ na uvjerljivoj pobjedi. Uvjeren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske", objavio je Vučić na službenom Twitteru predsjednika Republike @predsednikrs.

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u nedjelju HDZ je osvojio 66 mandata, a istog dana Republičko izborno povjerenstvo u Beogradu objavilo je službene rezultate izbora u Srbiji, održanih 21. lipnja, i ponovljenog glasanja 1. srpnja, na kojima je Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila 188 od 250 madata u Skupštini Srbije.  

Čestitao je i slovenski premijer Janez Janša, a slovenski mediji navode u ponedjeljak da je, suprotno predizbornim anketama, razočaravajući rezultat postigla koalicija Restart.

"Čestitke na uvjerljivoj pobjedi Andreju Plankoviću i HDZ-u", napisao je Janša nakon objave službenih nepotpunih rezultata u izbornoj noći.

Mariborski list "Večer" isto tako ističe da je pobjeda HDZ-a uvjerljiva, dok je "veliki gubitnik" SDP s koalicijom Restart, dok kao "najveće iznenađenje" ocjenjuje uspjeh platforme Možemo.

Aktualni premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković u kratkom je pobjedničkom govoru među ostalim najavio traženje rješenja za gospodarstvo i zdravstvo, kao i jačanje institucija, te ljudskih i manjinskih prava, navodi mariborski list.

"Večer" u komentaru navodi da bi Hrvatska, unatoč rezultatu izbora, mogla dobiti "nestabilnu vladu", te da bi koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom Miroslava Škore "štetila ugledu" Hrvatske u inozemstvu.

VIDEO Andrej Plenković stigao u Arheološki muzej, dočekan je pljeskom okupljenih

Za razliku od mariborskog lista ljubljanski "Dnevnik" u komentaru navodi da je Plenković zbog uvjerljive pobjede u komotnoj poziciji i da ima "dovoljno manevarskog" prostora za stvaranje funkcionalne i stabilne vlade.

Nekadašnji slovenski veleposlanik u Srbiji Borut Šuklje, koji u Sloveniji za medije često nastupa kao poznavatelj političkih prilika u široj regiji, kazao je pak za ljubljansko "Delo" da se je Plenkoviću isplatila odluka o održavanju parlamentarnim izborima nešto prije roka, zbog koje su, kako dodaje, mnogi bili skeptični, ali da bi njegova "noćna mora" unatoč pobjedi moglo biti sastavljanje koalicije.
Vodeći slovenski dnevnik navodi kako se analitičari slažu da bi se Planković i Škoro "nakon višetjednih međusobnih uvreda i napada" mogli dogovoriti o "mirovnom sporazumu" kako bi "osigurali parlamentarnu većinu".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije