Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2020. u 08:31

Nakon što se zbroje mandati Domovinskog pokreta i Mosta, jasno je da je HDZ dio svojih mandata zagrabio i iz bazena birača koji odlučuju kome će dati svoj glas od izbora do izbora

Građani su odlučili ne riskirati i pokloniti povjerenje HDZ-u i dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću. HDZ će sastaviti Vladu puno lakše nego što je i sam Plenković očekivao. SDP je doživio potop. Kratak je to rezime ovih parlamentarnih izbora. Andrej Plenković, ma koliko se to u nekim trenucima činilo neizvjesnim, uspio je profilirati HDZ kao modernu demokršćansku stranku koja je primamljiva ne samo glasačima desnije orijentacije nego i biračima centra, pa i liberalnih uvjerenja.

Nakon što se zbroje mandati Domovinskog pokreta i Mosta, jasno je da je HDZ dio svojih mandata zagrabio i iz bazena birača koji odlučuju kome će dati svoj glas od izbora do izbora. Među njima su zasigurno i birači koji su na prošlim izborima bili skloniji SDP-u ili nekim liberalnim opcijama. Plenković i njegov tim uvjerili su ih da su za Hrvatsku u vrijeme neizvjesnosti oni najsigurniji izbor.

Analitičari su danima upozoravali kako SDP ima kampanju bez kampanje. Pokušaji poentiranja na koronakrizi i samoizolaciji predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića pokazali su se jednim od najupečatljivijih strateških promašaja svih dosadašnjih kampanja. Dva tjedna, ključna dva prije izbora, zahvaljujući SDP-u govorilo se isključivo o Plenkoviću, a Bernardić je potpuno iščeznuo iz javnosti. Smrtni grijeh za izazivača. Novi je problem za SDP i koalicija Možemo!, koja ga je u središtu Zagreba ozbiljno nagrizla te je pravo osvježenje i iznenađenje ovih izbora. Na sljedećim lokalnim izborima imat će ozbiljne izglede da postane ključna zagrebačka stranka.

Istovremeno, profilacija Mosta pokazala se ispravnim potezom Bože Petrova i njegova najužeg tima. Most je opet respektabilna parlamentarna opcija s vrlo jasnim političkim i društvenim programom. Domovinski pokret osvojio je pristojan broj mandata, no daleko od vlastitih očekivanja. Opet se pokazala ustaljena politička praksa da se podrška s predsjedničkih izbora ne može preslikati na parlamentarne izbore. Škoro više nije u poziciji da ucjenjuje Plenkovića, koji već danas ima dosta čistu situaciju kad je riječ o sastavljanju nove parlamentarne većine. Ne ovisi više isključivo o mandatima Domovinskog pokreta, što je svim silama želio izbjeći. Hrvatska će u neizvjesnu ekonomsku i zdravstvenu jesen ući sa stabilnom Vladom. To je najveći dobitak ovih izbora.

Komentara 11

CE
Celesta
09:24 06.07.2020.

Zaslužno! Građani su iskazali zahvalnost za sve što im je HDZova vlada omogućila kroz ovu krizu!

DD
duda.dudica
09:26 06.07.2020.

Jandroković rasturio samouvjerenog Raspudića. Još samo da dočekamo Berinu ostavku!

PE
PetaGora
11:56 06.07.2020.

Da, stabilno će i dalje drpati i puniti svoje đepove privlegirani. No biti će veseli cirkus na zasjedanjima a ministri se i dalje slagati lego od vlastitih financijskih aferica . Sve po starom...super. Hrvatska je europski Bantustan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije