Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Plenkoviću, i Karamarko je morao otići zbog Povjerenstva!'

Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost, kažu u GONG-u
05. prosinca 2018. u 12:43 15 komentara 421 prikaza
Andrej Plenković i Martina Dalić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz udruge GONG u srijedu su prozvali premijera Andreja Plenkovića da "opasno relativizira" odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić u slučaju Agrokor, podsjećajući da je i njegov prethodnik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko morao odstupiti zbog odluke Povjerenstva da je bio u sukobu interesa.

Zdravko Marić Martina Dalić Afera agrokor Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načela obavljanja javne dužnosti

"Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka", priopćili su iz GONG-a.

Napominju da je Karamarko morao dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa jer se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om oko Ine, prešutivši da je tvrtka u vlasništvu njegove supruge poslovala s lobistom MOL-a.

"Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić - povreda načela djelovanja", ističu u GONG-u i podsjećaju na Plenkovićevu izjavu u slučaju Karamarko, kada je kao europarlamentarac poručio da "stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana".

Andrej Plenković REAKCIJA NA POVJERENSTVO Plenković: Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja

Premijerovo ponašanje urušava povjerenje građana u institucije

Izražavaju zabrinutost zbog ponašanja premijera koji, kažu, urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.

Navode i Plenkovićevu poruku, nakon odluke Povjerenstva da su Marić i Dalić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti, kako je njegov osobni stav da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja.

I to, tvrde u GONG-u, unatoč tomu što su se njih dvoje ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.

Andrej Plenković i Martina Dalić VIDEOKOMENTAR Odluka Povjerenstva o Martini Dalić zamka je za premijera Plenkovića

Država je talac interesne skupine koja će pogaziti sva demokratska načela da izbjegne izbore

"Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore", naglašavaju u priopćenju.

Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori, dodaju u GONG-u, i činjenica da je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene i smjene njezinih suradnika.

Plenković bi trebao odgovarati pred Povjerenstvom

"Duboko kompromitirani proces donošenja lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković", ističu u toj udruzi.

Zdravko Marić Martina Dalić SMATRA DA NIJE KRIV Marić najavio osporavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa

Podsjećaju da su još u kolovozu tražili odgovornost premijera nakon što su u javnost iscurili iskazi Martine Dalić zbog, kako navode, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog "okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine".

>> Razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • VisAVis2:

    Karamarko “pao”, a bio je u pravu!!!

  • Gustirna:

    Sada bi udbasi prebacili na pojvjerenstvo...kao nisu ga oni maknuli jer je udbu i njezine medije planirao lustrirati...ali ga je udbaski most izdao samo da ne bi odgovarali za aferu "grizli"..

  • Lujo123:

    zbrisali ste moj komentar - istina vam smeta!