Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJANJE LIDERA NATO-a

Nakon svađa, sjeli za stol i proglasili svemir novom operativnom zonom

NATO summit u Londonu
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/9
04.12.2019.
u 17:36

U svom izlaganju na zatvorenom sastanku za okruglim stolom Plenković je naglasio da Hrvatska gleda stvari iz tri perspektive

Sudeći po izjavama pred kamerama i snimkama s domjenka kod britanske kraljice, okupljanje lidera NATO saveznica u Londonu izgledalo je prepuno tenzija i nesuglasica: američki predsjednik Donald trump nazvao je, primjerice, kanadskog premijera Justina Trudeaua “dvoličnim” nakon što je ovaj na snimci s domjenka izgledao kao da se izruguje Trumpovu neobičnu nastupu pred novinarima na sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. 

No, sudeći prema onome što su okupljeni šefovi država i vlada imali za reći jednom kad su sjeli za stol, na trosatni sastanak, ovaj NATO summit prošao je dobro. Trump je bio zadovoljan povećanjem izdvajanja europskih saveznika za obranu, Macron je otišao zadovoljan time što je njegova dijagnoza “klinički mrtvog” saveza potaknula otvaranje strateške rasprave o gepolitičkom smislu i smjeru NATO-a, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ipak nije otišao tako daleko da blokira odluke NATO-a dok ostali saveznici ne prihvate njegovu definiciju sirijskih Kurda koji se bore protiv ISIS-a kao terorista, kakvima ih smatra Erdogan i Turska. 

- NATO možda nije uvijek odličan u retorici, ali u sadržaji, u supstanci, je savršen - zaključio je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg. Po njemu, rezultat ovog summita je opipljiv jer saveznici su još jednom prevladali međusobna neslaganja i donijeli konkretne odluke poput proglašenja svemira novom NATO-ovom operativnom domenom obrane, ili osvježenih planova za odvraćanje Rusije od miješanja u države na istočnom rubu saveza, Poljsku i tri baltičke članice. 

Premijer Andrej Plenković, koji je po prvi put predstavljao Hrvatsku na nekom summitu (dosad je to prepuštao predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović), zaključio je kako je NATO čvrst bez obzira na različita stajališta.

- U svakoj obitelji, a NATO je sigurnosna obitelj, uvijek ima nekih pitanja oko kojih postoje različita stajališta. Te rasprave koje djeluju kao posebno polemične u biti su dobre jer će se otvoriti strateška rasprava o ulozi i smjeru saveza u godinama koje su pred nama - rekao je premijer Plenković novinarima nakon summita u Watfordu, selu na rubu Londona. 

U svom izlaganju na zatvorenom sastanku za okruglim stolom Plenković je naglasio da Hrvatska gleda stvari iz tri perspektive:

- Prvo, Hrvatska ima to iskustvo, kakvo nitko drugi u NATO-u nema, da se živo sjeća kako je to ne biti članica NATO-a a biti žrtva agresije. Politika Miloševićeva režima željela je stvoriti Veliku Srbiju i Hrvatska je pretrpjela ogromne žrtve, a kad tu činjenicu osvijeste moji kolege onda i oni osjete što znači savez, što znači sigurnost i solidarnost u sigurnosti. Druga optika je optika države koja je 10 godina članica saveza i pridonosi globalnoj sigurnosti. Treća optika je da smo buduća predsjedateljica Vijećem Europske unije i da naglašavamo da je EU glavni partner NATO-u, i obrnuto, u projiciranju mira i stabilnosti. Suradnja između Europe i SAD-a u pogledu sigurnosti neraskidiva je i neodvojiva - prepričao je Plenković novinarima svoj govor za okruglim stolom.

Američki predsjednik Trump i u Londonu je europskim saveznicima nametao ideju da trebaju preuzeti svoje državljane koje su Turci ili Kurdi zarobili u Siriji kao strane terorističke borce i članove njihovih obitelji, koji su se priključili ISIS-u, a pred TV kamerama Macronu je izravno uputio pitanje: “Želite li neke lijepe ISIS-ovce, dat ću vam ih koliko hoćete”, na što mu je francuski predsjednik odrezao: “Budimo ozbiljni” i dometnuo da je to manji problem u široj slici na terenu na sjeveroistoku Sirije, gdje Macron zamjera Erdoganu i Trumpu na nekim krivim koracima poduzetim mimo ostalih saveznika. 

Na pitanje ima li i hrvatskih državljana među tim ljudima koje Trump i Erdogan žele pošto-poto poslati u europske zemlje, premijer Plenković odgovorio je da nema “nikakvih razgovora, baš nikakvih” o tome. Kad je riječ o Turskoj, za premijera Plenkovića je bilo najvažnije da spomene sprečavanje nezakonitih migracija na istočnomediteranskoj, odnosno zapadnobalkanskoj ruti. 

- Za nas je to strateško pitanje, želimo da se nastavi aranžman s Turskom koji je postojao proteklih godina - rekao je Plenković, misleći na aranžman kojim se zaustavlja prelazak izbjeglica i migranata iz Turske prema EU. 

Ključne riječi

Komentara 9

OO
oo8787
19:26 04.12.2019.

Podrška Donaldu Trumpu u borbi protiv globalizma!

ZA
Zapadnjak
19:12 04.12.2019.

Zasto bi americka vojska, ili kurdi, turci, rusi, asad, iran, bilo tko drzao vjecno u zarobljenistvu ljude koji su francuski, belgijski, njemacki, svedski drzavljani? To je skup sport, posebno kad se radi o ljudima koji nemaju veze s tvojom zemljom, salji ih nazad i neka im se sudi u njihovim zemljama, po meni je trump tu potpuno u pravu... A sto se tice ovih famoznih dva posto bdpa to jasno i nedvosmisleno pise u NATO sporazumu, nema mjesta misljenjima i interpretaciji, obveza je svake nato clanice (a tu obvezu su potpisali demokratski izabrani premijeri, predsjednici, kancelari) da izdvaja minimalno dva posto bdpa za obranu...

5S
505.scrtom
09:28 05.12.2019.

A sto ce onaj diktator i mrzitelj ljudskih prava erdo medju njima, ja mislio da je samo putin diktator..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije