Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO IZBORE

Plenković: Možemo! parafrazira moju poruku iz 2016. Očito imaju nešto protiv ove Hrvatske

Dolazak uzvanika na dodjelu javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana Grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.05.2021.
u 13:09

– Mislim da je sramotno što nije čestitao Dan državnosti. To vam je isto kao i njegovo nepoštovanje zakonske procedure – rekao je Plenković, komentirajući Milanovićevu izjavu da je Dan državnost "stranački blagdan"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti obilježavanja Dana grada Zagreba. Čestitao je svim laureatima, osobito prof. Alemki Markotić, za koju je rekao da je bila među ključnim ljudima u zdravstvenom sustavu tijekom pandemije. Odgovarajući na novinarska pitanja o rezultatima izbora, rekao je da nije još nazvao osobno Tomislava Tomaševića i čestitao mu, ali hoće.

>> VIDEO Premijer Plenković o nagradi Grada Zagreba za Alemku Markotić

Upitan kako to da svi govore da pobjeđuju, poručio je: – Brojite!

– Brojevi su uvijek najbolji pokazatelji. HDZ ima 45 posto gradova i općina, 75 posto županija. HDZ nikad dosad nije dobio 15 županija. Vidim da su ovi iz Možemo! parafrazirali moju poruku iz 2016. kada sam rekao: "Mijenjamo HDZ da bismo mijenjali Hrvatsku." Oni mijenjaju Zagreb da bi mijenjali Hrvatsku. Očigledno imaju nešto protiv Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu fragmenturu, očuvati 700.000 radnih mjesta, spasiti 120.000 poslodavaca, isplatiti samo u Zagrebu 2,9 milijardi kuna sredstava za plaće 215.000 radnika u glavnom gradu... Pretpostavljam da je to neka poruka za promjenu koju treba napraviti na razini Hrvatske. Moram još dobro osluhnuti koju to oni promjenu zazivaju – kazao je Plenković. Na pitanje kakvu suradnju očekuje s Tomaševićem, kazao je da sa svim čelnicima lokalnih jedinica ima dobru suradnju.

Komentirao je i problematiziranje datuma održavanja Dana državnosti od predsjednika Zorana Milanovića te izjavu da je to "stranački blagdan".

>> VIDEO Andrej Plenković o distanciranju njega i predsjednika

U zadnjih nekoliko situacija obilježavanja meni su postavljana pitanja o postavljanju vijenaca. Imate predsjednika države koji se nije uopće očitovao o Danu državnosti. Lani je s nama bio na pola programa. Prošle godine nije došao ni na Trg ni na svečani koncert. To se u normalnoj europskoj državi događa jedino ako je netko teško bolestan pa ne može doći. Takvo je ponašanje vrsta voluntarizma. Nekome se tolerira, nekome ne. Ja ću sad vrlo jasno govoriti o tome. Mislim da je sramotno što nije čestitao Dan državnosti. To je isto kao i njegovo nepoštovanja zakonske procedure. On je, kao i ja, rođen u Zagrebu, trebao bi biti i tu na dodjeli nagrada – rekao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da od 15 župana imaju sedam novih osoba u politici, od toga su dvije žene, jedine dvije županice u Hrvatskoj.

– Politika profiliranja HDZ-a koju vodim na desnom centru omogućila nam je jačanje stranke na zapadu zemlje. Ne možemo stalno svuda pobijediti – poručio je.

>> Premijer Plenković o rezultatima lokalnih izbora

Upitan je i za komentar predsjednika da pridjev "domovinski ne bi trebala svaka štraca koristiti".

– Vjerujem da mu je to neki način da Škori zahvali što mu je pomogao na predsjedničkim izborima. Mislim da je cijela ta ideja stvaranja nekog pokreta kao HDZ-a 90-ih besmislena. Dovodi samo do fragmentacije. To omogućuje samo kandidatima ljevice da pobjeđuju – smatra Plenković.

Zamjera lijevim analitičarima što "kada Škoro napada Možemo! onda ga pljuju, ali kada napada HDZ, onda ga maze".

– Besmisleno je napravljena ta opcija da godinama napadaju HDZ i mene osobno. Potpuno nerazumno. Koji je smisao toga da netko napada glavnu hrvatsku stranku koja uvjerljivo dobiva parlamentarne izbore, u petoj godini mandata dobije 75 posto županija i 45 posto županija i općina. Ovi ljevičarski komentatori sada će, nakon što su dobro lupali i ispljuvali Škoru u ova dva tjedna kampanje, maziti ga i paziti, jer im odgovara kada napada HDZ. Briljantni su ako udaraju po HDZ-u, ako napadnu ljevicu, onda su grozni, ne smiju se zvati Domovinski pokret, ne smiju postojati, treba ih maknuti. 

Kritizirao je i "medijsku agresiju prema Davoru Filipoviću".

– Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba doživio je takvu agresiju, divljaštvo, bezobrazluk, gdje su mu pojedini voditelji namjerno kao slučajno ime govorili. Ne možete nekoga zvati u goste i ne znati mu ime. Ako netko zove nekoga u goste da bi ga ponizio, onda morate znati da to nisu nepristrani mediji – kazao je Plenković, pa se ponovno osvrnuo na analitičare. 

- To su plaćenici koji gade jednu političku opciju – kazao je, a na potpitanje na koga točno misli, odgovorio je:

– Mislim na analitičare koji su plaćeni da gade jednog kandidata. Da budem precizan, mislim na Lalića. Dodao je da je istu agresiju doživio i Vice Mihanović.

Ključne riječi

Komentara 93

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
15:00 31.05.2021.

"Slabi" HDZ jači nego svi drugi zajedno.

HU
Hubrvi
15:55 31.05.2021.

Na parlamentarnim izborima narod/ biraci su vecinsku podrsku dali HDZ-U, na lokalnim izborima narod je vecinsku podrsku dao opet HDZ-U i to je sto se broji. Svako izvrtanje cinjenica znaci, da ti koji izvrcu cinjenice na svim mogucim forumima, ne postuju volju narada. A sto se tice pristranosti medija, mediji su u 97% slucajeva ljevocarski i naravno pristrani. Zar nije indikativno da su Amerikanci i Kanadjani sa osvjetljavanjem slapova Niagare i televizijskog tornja u hrvatskim bojama bolje o srdacnije proslavili Hrvatski nacionalni prazmik, nego mediji u Hrvatskoj. Tu su se s bacanjem nacionalnog praznika u drugi plan posebno ostaknuli komunisticki jurisnici Drazena Klarica te oni s Jutela sa njihovim predsjednikom. Vi ljevicari ste s mrznjom zapoceli i to je vasa stvar. Ali se od danas niti jedan ljevicar meni nesmije pribliziti na manju udaljenost od 5m ili se sjesti za moj stol u kaficu. To je tak i tako ce ostati. Sa smradovima je nemam posla.

DU
Deleted user
14:13 31.05.2021.

Nedaj se Plenkoviću!Deri ih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije