Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pješački most u Vukovaru ponio ime po francuskom dragovoljcu Jean-Michelu Nicolieru

Njegov ratni suborac Damir Markuš podsjetio je da se Jean-Michel odmah po dolasku priključio postrojbama HOS-a
18. listopada 2014. u 18:27 24 komentara 9907 prikaza
Jean-Michel Nicolier
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/9

Sukladno odluci Gradskoga vijeća središnji pješački most u Vukovaru od danas i službeno nosi ime po francuskom dragovoljcu Jean–Michel Nicolier koji je ubijen na Ovčari i čije tijelo do danas nije pronađeno. Ploču sa natpisom mosta, koja je bila prekrivena francuskom državnom zastavom, otkrili u gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić i majka ubijenoga dragovoljca Lyliane Fournier. Prisjećajući se 1991. godine ona je rekla da nije bila za to da joj sin ide u Hrvatsku ratovati.

– Sa tom idejom javio se negdje u ožujku 1991. godine. Nije do odlaska došlo odjednom nego je to bio proces. Govorio je kako treba pomoći Hrvatskoj. Jednoga dana , kada sam došla sa posla, sačekao me je i rekao da je odlučio da ide i zamolio me da mu pomognem da se spakira. Rekla sam mu da ponese i zimsku jaknu jer bi ga mogla na ratištu zateći i zima, rekla je Fournier govoreći o sinu. Htjela je da ga otprati do željezničke stanice ali je Jean Michel to odbio rekavši joj da će se oprostiti kod kuće.

– Rekla sam mu da se čuva na što mi je on pokazao križić oko vrata rekavši da će ga on čuvati. Pričali smo, a nekako u sebi sam znala da ga nikad više neću vidjeti. Govorila sam mu da se čuva i da pazi na sebe. Bio je to zadnji put da sam sina vidjela živoga, rekla je Fournier.

Jean-Michel Nicolier | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Tijekom njegovog boravka na ratištima u Hrvatskoj čuli su se nekoliko puta. Uvidjela je tada da se nekako promijenio, postao zreliji i da je počeo drugačije razmišljati i govoriti. Majka je sigurna da su mu Vukovar i Hrvatska već tada bili duboko u srcu. Unatoč strahu u sebi nadala kako se Jean-Michel ipak spasio. Kasnije je čula za Ovčaru, a jedan njegov suborac prenio joj je da joj je sin ubijen prvi na Ovčari. Nadala se stoga da će, kada je pronađena masovna grobnica, tamo biti i tijelo njenog sina ali nije. Niti do danas tijelo Jean-Michela Nicoliera još uvijek nije pronađeno.

– Nadam se samo da ću na kraju svoga života ipak pronaći posmrtne ostatke svoga sina i da ću imati gdje da odem i zapalim svijeću. Bit će mi to jedina sreća. Tamo su ubijene još 64 osobe koje se traže, a i one su se borile za Hrvatsku i u toj borbi dali svoje živote, rekla je kroz suze Fournier koja je po otkrivanju ploče nježno rukom prešla preko imena svoga sina.

Jean-Michel Nicolier smaknut na ovčari Nastavlja se snimanje filma o vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru Jean Michel Nicolier vukovarski branitelj Predlažu da Jean-Michele Nicoliera posthumno odlikuju

Njegov ratni suborac Damir Markuš podsjetio je da je Jean-Michel došao iz Francuske vlakom te da se odmah po dolasku priključio postrojbama HOS-a na ratištu oko Karlovca. U rujnu 1991. godine došao je u Vukovar. Bio je angažiran u naselju Sajmište gdje je par dana prije pada obrane grada i ranjen poslije čega je prebačen u bolnicu.

– I danas se svi sjećaju osmjeha Jean-Michela. Imao je priliku izaći iz Vukovara ali nije htio. Poznate su njegove riječi da će ostati u Vukovaru i u dobru i u zlu. Zadnji put viđen je u bolnici kada je dao i jednu izjavu za televiziju. Par sati poslije je odveden i ubijen na Ovčari, podsjetio je Markuš.

Na kraju svečanosti na samome mostu Lyliane Fournier uručena je i poklon slika na kojoj je njen sin u odori, a iza njega su najprepoznatljiviji simboli Hrvatske i Francuske, vukovarski vodotoranj i Eiffelov toranj u Parizu.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • UvijekDesno:

  Bilo je i vrijeme! Francuz koji je bio za dom spreman! Naš dom!

 • Poljanak:

  Josipoviću pogledaj što piše na ovoj HOS-ovoj oznaci. Zar je i ovaj Francuz bio ustaša? Čovjek je došao braniti Hrvatsku iz Francuske a gdje ste bili ti i premijer da ne pitam za druge. Slava ti Jean–Michel.

 • Avatar Chupacabra
  Chupacabra:

  Vječna mu slava i hvala...