Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trostruki ubojica V. Kihalić u zatvorskoj bolnici dobio sinovo pismo

Pismo ocu ubojici: Tata, volimo te!

Vlastimir Kihalić
import
04.05.2007.
u 17:00

Većina dječaka mrzila bi oca koji im je ubio majku. Ali, iz nekog neobjašnjivog razloga, ja tebe, tata, ne mogu mrziti. Naprotiv, volim te jer znam da to nisi učinio ti, već nešto drugo što je ušlo u tebe”, tako je svom ocu Vlastimiru Kihaliću, pravomoćno osuđenom na 40 godina robije, u zatvorsku bolnicu u Zagrebu prije mjesec dana pisao 16-godišnji sin.

Susreti raduju
Dok nam ubojičina majka Marija pokazuje pismo u kojem joj sin prepričava unukove riječi, 16-godišnji dječak samo se, zavaljen u fotelju, smješka i sliježe ramenima: – Napisao sam to tati – potvrđuje.

Zajedno s godinu dana mlađom sestrom te bakom i djedom jednom mjesečno odlazi u posjet ocu. I sestru i brata, djecu Vlastimira Kihalića, ti odlasci, kažu, raduju. Dok je Kihalić bio u zatvoru u Sisku, išli su, jer im je bliže, i češće. A nakon posjeta tati u zatvoru, obavezno su odlazili na mamin grob.

Boli što neki govore
Pa, kako sada, dvije godine nakon što je njihov otac u Petrinji počinio stravičan zločin, ubivši na ulici najprije njihovu majku Željku, a zatim i njezine prijateljice Vesnu Mokrović-Marinković i Nadu Kušan, žive u maloj sredini kao što je Prekopa, selo između Petrinje i Gline? Zadirkuju li ih drugi zato što su ubojičina djeca?

Visoka i krhka osmašica, odlikašica u školi, odgovara negativno. Njezin brat, nogometaš, priznaje kako je nedavno njegovu prijatelju neki vršnjak predbacio što se druži s njim jer “to je Vlastimirov sin”. Nemoćni su, vele baka Marija i djed Milan, njihovi zakonski skrbnici, da tu išta promijene, ali ih boli što su neki ipak skloni reći “kakav otac, takav sin”. Marija bi još i bila u stanju sve rasprodati i početi, zbog djece, negdje iznova. Milan, u 70. umoran od života, priznaje da ne bi bio kadar to učiniti. Djeca pak, ne razmišljajući previše o brigama odraslih, kažu da im je u selu “baš lijepo”.

Pričekavši da unuci napuste dnevnu sobu u kojoj smo sjedili, Marija Kihalić naglas se zapitala: – Bože, gdje sam pogriješila? Jesam li svoga Vlastu možda trebala puštati da izlazi i noći provodi vani? A ja sam njega učila da radi, bude pošten, dobar... Možda je sve krenulo nizbrdo kad su ga u ratu zarobili, vezali, iživljavali se na njemu? Boluje od tog nesretnog PTSP-a, mjesec-dva prije tragedije obilazio je vrata svih nadležnih, tražio pomoć, ali je nije dobio – počela je, kao da predbacuje samoj sebi.
I dok po tko zna koji put pretresa životni put svog sina, ponavljajući što su ih jedni drugima rekli, glasno se pita zašto je to učinio:

Zašto i drugi u crnom
– Što je u njega ušlo? Sotona? Bili smo sretna obitelj. Imam još dvije kćeri, jedna je stomatolog u Petrinji, druga je napustila studij prava i udala se u Imotski. Vlastimir je najmlađi. Bože, nikada nisam mogla ni pomisliti da se nama može ovako nešto dogoditi – priča. Dvije godine Vlastimir je sa svojom obitelji izbivao iz roditeljskog doma, kad su se preselili u Petrinju. Što se tamo događalo, mati kaže da ne zna.

I dok tako još jednom intenzivno proživljava ono s čim, eto, već dvije godine liježe i budi se, prekidaju je suprugove riječi:
– Nema tu pomoći ni opravdanja. Što je napravio, napravio je. Sad samo mora gledati kako da što lakše odsluži kaznu. A mi moramo nositi svoj križ. Ni ne pitaj kako je strašno kad svoje dijete odlaziš vidjeti u zatvor - izgovorio je.
Majka Marija samo je tiho dodala: - Ako je već morala biti tragedija, što nije u crno zavijena samo naša obitelj?


Premještaj

- Javio mi je Vlasto da je njegovo liječenje u zatvorskoj bolnici završeno. Sad će, kazao je, odlučivati u koji će ga zatvor premjestiti na izdržavanje kazne. Djeci i nama bi odgovaralo da je u Glini, pa da mu možemo ići u posjete. Pisat ćemo da tako i naprave, barem dok unuk ne bude punoljetan i položi vozački. Bude li drukčije, ne znam kako ćemo do Vlaste dolaziti. Nemamo ni prijevoz ni novce - javila nam je u srijedu navečer Marija Kihalić.


Tajno snimao i odlazio proroku

Vlastimir Kihalić u svojoj je kući u Petrinji tajno postavio prislušne uređaje, da snimi ženu što s prijateljicama govori o njemu. Potvrđuju to i njegovi roditelji. Kazete su predane u sud, no nisu korištene kao dokaz: - Slušala sam ih, bilo mi je strašno što tako govore o njemu. Ne mogu shvatiti da su uistinu željele da toliko pati - kaže majka Marija. Dva dana prije no što je ubio, Vlastimir je išao u Dugo Selo u posjet, kako kaže njegova mati, “psihijatru, koji gleda i u zvijezde”. Ovaj je bio voljan posjedočiti da mu je Kihalić tada rekao kako mu neki glas govori da “ubije ženu i njezine prijateljice”. Sud ga je odbio za svjedoka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije