Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi čovjek Crkve

Ništa od revizije Vatikanskih ugovora

Pietro Parolin
Foto: ©FABIO PIGNATA/Milestone Media/PIXSELL
1/2
30.10.2017.
u 20:34

Kardinal Parolin rekao je kako se traži pastoralno rješenje u duhu izvještaja posebnog papina izaslanika mons. Henryka Hosera

Neće biti revizije ugovora Svete Stolice i Hrvatske, rekao je danas na konferenciji za novinare drugi čovjek Katoličke crkve, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, nakon što je blagoslovio novu Veliku dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i održao predavanje o temi siromaštva, mirotvorstva i dijaloga u pontifikatu pape Franje.

Zajednički hod naprijed

– Osobno ne vidim razloga za reviziju bilo kojega od četiri ugovora. Oni vrlo dobro reguliraju odnose između Crkve i države u pluralnom društvu, osobito ondje gdje Crkva zbog povijesnih i realnih razloga ima važnu ulogu – rekao je kardinal Parolin dodavši da Vatikan sada radi na ugovorima s mnogim državama, osobito novonastalima u Africi te da ugovori nisu privilegij, nego služe za “ispunjenje dobra pojedinca i zajednice”.

Pietro Parolin
1/7

U duhu mirotvorstva pape Franje odgovorio je i na novinarsko pitanje o odnosima crkava na našim prostorima, gdje se u SPC osjeća snažan nacionalizam, a od nekih hrvatskih biskupa ustaštvo tretira kao da nije fašizam.

– Crkva treba biti faktor jedinstva, zajedništva i pomirenja. Ta zadaća proizlazi iz njezine zbilje i na tome pravcu rade se prvi koraci. Odnosi kršćanskih sestrinskih crkava na ovim prostorima pozitivni su, što je potvrdila i mješovita komisija o kardinalu Stepincu – rekao je kardinal Parolin dodavši kako mu je žao ako ponekad ima glasova koji su “izvan zbora”, ali da oko toga treba biti strpljiv i “ići naprijed polako”. Od predstavnika SPC-a na Parolinovu predavanju nitko nije viđen, a bili su predstavnici ostalih vjerskih zajednica.

– Moramo težiti na radu na međusobnom dijalogu i miru, a upravo je međureligijski ekumenski dijalog prvi i temeljni alat za ostvarenje toga cilja – rekao je Parolin koji nije mogao dati izravan odgovor o dovršetku kanonizacije kardinala Stepinca, no rekao je kako se svetost kardinala Stepinca već sada u Crkvi štuje jer je on beatificiran.

– Na pitanje vremena kanonizacije odgovorio bih šalom koju sam čuo kad sam bio nuncij u Venezueli, gdje kažu da je “Božje vrijeme savršeno”. Prema tome, iščekujemo to vrijeme u kojemu će se dogoditi i Stepinčeva kanonizacija – rekao je duhovito kardinal Parolin objašnjavajući kako je papi Franji jako bilo stalo do mješovite komisije te da se iz te njegove odluke vidi njegova politika dijaloga i međunarodnih odnosa.

– Nismo došli do zajedničke interpretacije života i povijesnog djelovanja kardinala Stepinca, ali je jasno rečeno da je kanonizacija unutarnje pitanje Katoličke crkve. Papina želja je da to više ne bude pitanje koje će stvarati tenziju između dva naroda, nego pomoći zajednički hod naprijed – rekao je Parolin naglasivši da je taj proces doista pomogao na putu zajedničkog razumijevanja i dijaloga te da bi takvim razvojem događaja sigurno najzadovoljniji bio sam kardinal Stepinac.

Na naše pitanje o statusu Međugorja kardinal Parolin rekao je kako se traži pastoralno rješenje u duhu izvještaja posebnog papina izaslanika mons. Henryka Hosera.

Snažnija vjera u Međugorju

– Jučer smo u avionu iz Rima susreli hodočasnike iz Argentine za Međugorje. Razgovarao sam s ljudima i postoji veliki interes za to mjesto, znam da je ovoga ljeta bio veliki skup mladih. Komisija koja je studirala taj fenomen završila je s radom i predala zaključke papi, a njegova će odluka biti posljednja. Želja je Svete Stolice pomoći taj fenomen u pastoralnom smislu, kako bi vjernici koji ondje dolaze mogli osluškivati Božju riječ, plodonosnije slaviti sakramente i snažnije doživjeti vjeru – rekao je Parolin rekavši da je naglasak sada na pastoralnoj skrbi u Međugorju, a onda je na redu “sljedeći korak koji bi bio na toj liniji”. Također, rekao je da je papa Franjo primio poziv za posjet Hrvatskoj i da razmišlja o njemu, ali i da ima mnogo 
poziva.

Pietro Parolin
1/9

Komentara 50

NE
nemanatrag
20:42 30.10.2017.

"Pijavica ima dvije kćeri: daj,daj...."

KO
konoplja
08:11 31.10.2017.

Pedofilska organizacija se nikada neće odreći svojeg harača!

GV
golub Vaso
18:08 30.10.2017.

naravno kad je ugovorom Hrvatska vazal Vatikana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije