Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević

Plenković zove Papu u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković
Foto: Vlada.hr
07.10.2017.
u 08:00

Posjet papi Franji za mene je jedan od najvažnijih događaja u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade, rekao je premijer

Papa Franjo primit će danas hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s kojim će se zadržati u razgovoru u četiri oka, nakon čega će im se pridružiti hrvatsko izaslanstvo.

Plenković će razgovarati i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

– Posjet papi Franji zasigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja uopće u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade – rekao je Plenković novinarima ispred Banskih dvora nakon što je položio lovorov vijenac na spomen-ploču na Banskim dvorima u povodu 26. obljetnice raketnog napada JNA na zgradu Vlade.

– Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske – rekao je Plenković.

Podsjetimo kako je u travnju 2016. kod pape Franje bio tadašnji premijer Tihomir Orešković. Tada je glavna tema bila izbjeglička kriza, ali je Orešković također pozvao Franju u posjet Hrvatskoj te razgovarao i o kanonizaciji Stepinca. Sanja Orešković, supruga tadašnjeg premijera, pročitala je, što je dosta neuobičajeno, papi Franji pismo-molitvu da se Stepinca proglasi svetim.

Plenković je u utorak u nastupni posjet primio novog apostolskog nuncija u Hrvatskoj nadbiskupa Giuseppea Pinta i s njime, među ostalim, razgovarao o svom posjetu Svetoj Stolici i kanonizaciji Stepinca. Odnosi Hrvatske i Vatikana ocijenjeni su odličnima. Osim o Plenkovićevu posjetu Svetoj Stolici, razgovarali su i o kanonizaciji kardinala Stepinca.

Godinu i pol dana od susreta s tadašnjim hrvatskim premijerom papa Franjo susreće se u Vatikanu s drugim hrvatskim premijerom. Teme razgovora dosta su slične, ako ne iste – kanonizacija kardinala Stepinca i eventualni dolazak pape Franje u Hrvatsku. Nema premijera ili šefa države koji ne pozove papu u posjet. Dosad je Franjo, ako gledamo u hrvatsko susjedstvo, bio u jednodnevnom posjetu Albaniji i BiH. U zrakoplovu na povratku iz Sarajeva na pitanje potpisanog novinara hoće li pohoditi Hrvatsku papa Franjo kazao je kako ne zna kada bi do toga moglo doći te ponovio kako svoj pohod europskim državama započinje od balkanskih “izmučenih zemalja koje su toliko propatile”.

Komentara 23

Avatar Dobrisha
Dobrisha
08:46 07.10.2017.

ja podrzavam Papin dolazak u Hrvatsku, i iskreno se nadam da ce on biti prvi Papa koji ce posetiti Jasenovac, i koji ce se izviniti za zlocine koje su pocinili katolicki kler i katolicki vernici

Avatar debela koli
debela koli
10:43 07.10.2017.

Zar papu ne poziva neko iz hrvatske katoličke crkve?

IB
iva.begovic
09:24 07.10.2017.

Oh ne, nakon svakog posjeta pape Hrvati bi postajali lošiji ljudi. To sam primjetila zato i uz duboko poštovanje prema ovom papi, neka ne dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije