Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić se približava Crkvi, SDP podvojen

Novi trendovi izbili su na vidjelo kad je šef SDP-a dao potporu članu stranke Mirku Lukiću za osnivanje udruge Kršćanskih socijaldemokrata
25. listopada 2017. u 17:11 34 komentara 2003 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Otkako je postao šef SDP-a, Davora Bernardića više se puta moglo vidjeti na misama, ne samo na polnoćki, a nedavno je dao i javnu potporu Mirku Lukiću, članu SDP-a, za osnivanje udruge Kršćanskih socijaldemokrata. Uz sve to u vodstvu SDP-a zadnjih dana se problematizira i informacija da će stranka u Saboru kod imenovanja članova Nadzornog odbora HRT-a podržati Antuna Paveškovića kod kojeg nekima u SDP-u smeta što je prije dvije godine postao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Davor Bernardić SASTANAK IDUĆI TJEDAN SDP gubi Hreljin HSU

Ne dijeli ljude po vjeri

Zbog svih ovih primjera mnogi SDP-ovci iz vrha stranke kolutaju očima i pitaju se što to Bernardiću, a i cijeloj stranci, uopće treba. Drugi dio pita se u čemu je problem te naglašava da Bernardić samo dokazuje da se može biti i vjernik i socijaldemokrat. U svakom slučaju, svi su primijetili da sam vrh SDP-a vodi neku novu politiku približavanja prema Crkvi i baš svi imaju svoj stav radi li Bernardić to dobro ili ne i hoće li u konačnici stranka od toga imati ikakve koristi.

Iz izvora bliskih Bernardiću poručuju kako je predsjednik SDP-a praktični vjernik koji ide na mise i u svoju župu i kako on od toga ne radi nikakve medijske spektakle. Poštuje, kaže, sve vjernike i sve vjerske blagdane i ne dijeli ljude po vjerskoj ni nacionalnoj osnovi.

– SDP je svjestan da su mnogi naši birači ateisti i agnostici, ali isto tako među mnogim našim biračima i simpatizerima ima i velik broj vjernika svih vjeroispovijesti – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

To što je Bernardić vjernik ne znači da od stranke treba raditi cirkus – poručuje pak jedan saborski zastupnik SDP-a.

– Ako se već želi približiti Crkvi, onda se to ne radi na ovakav način. Ovo je podilaženje. Može imati sastanke, službene kontakte s Crkvom ili dijelom Crkve. Ovo ne sliči ni na šta – kaže. Član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević poručuje pak da je sloboda vjere imanentna socijaldemokraciji te podsjeća da je Bernardićev protukandidat na zadnjim unutarstranačkim izborima za šefa SDP-a Ranko Ostojić osvojio nemalih 35 posto glasova članstva, a u svojoj se kampanji aktivno zauzimao za reviziju Vatikanskih ugovora.

Opcija koja brani Ustav

– U situaciji kada Katolička crkva ne nastupa bona fide prema sekularnosti zagarantiranoj Ustavom zadaća je SDP-a da se bori protiv toga, SDP mora biti opcija koja brani Ustav – poručuje pak Glavašević.

 

Martina Dalić Napad na Plenkovićevu Vladu SDP traži opoziv ministara, HNS mu poručuje: Bavite se tračevima Šibenik: Polaganjem vijenaca na spomen kosturnicu obilježena 72. obljetnica oslobođenja od fašizma Kritizirao kolegu Splitski SDP-ovac protiv zabrane petokrake: 'To je čisti nonsens' Zdravko Marić Svađa oko Agrokora Maras: Marić laže. Marić: Prevršio je svaku mjeru!

Vjernici se protiv SDP-a indoktriniraju danonoćno

Od pokušaja približavanja SDP-a Crkvi ta stranka ne može imati nikakvu korist. Karte su tako podijeljene da je postotak ljudi koji su aktivni u Crkvi, a žele podržati SDP potpuno irelevantan. 

Smatra to politički analitičar Žarko Puhovski koji ističe kako socijaldemokracija nije suprotstavljena Crkvi, već je odmaknuta. Za pokušaje približavanja Crkvi kaže da se to i ne radi djetinjastim akcijama vodstva, već stvaranjem atmosfere da nisu neprijatelji.

– A to se radi obrazovanjem članstva, ali i vjernika s druge strane. Vjernici su danonoćno indoktrinirani protiv SDP-a, a članstvo stranke nešto rjeđe protiv Crkve – kaže Puhovski.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • stefj:

    Ma bernardić ne zna kud bi sa sobom, a kamoli što da radi sa strankom. Problem je što mu je sada stranka ekstremno lijevo, daleko od socijaldemokracije, zapravo od demokracije uopće... Ako uvaži pluralizam u društvu kao civilizacijski doseg, pola ... prikaži još! stranke će ga užasnuto napustiti. A ako ostane na sadašnjoj doktrini, stranka će mu odumrijeti kako odumiru partizani i jugoslaveni... Za Boljševike i jače komuniste imamo Kapovića i Borić, tako da tu na ljevici SDP nema puno mjesta. Zato se u zadnje vrijeme koristi puno s galamom, besmislenim pljuvanjem i populizmom, no tu se već nalazi Most. Ako još prihvati i crkvu, bit će isti Most... Nije se lako negdje smjestiti niti na umjerenoj ljevici, kada taj dio već poprilično pokriva Plenković. A tek ako ostavi Marasa, Stazića, Glavaševića i sl. kao glasnogovornike stranke, past će mu stranka na ispod 10%...

  • Sacha1948:

    SDP, izgubljena stranka ili stranka izgubljenih i posvađanih luzera. Jedina jača i zajednička strana im je bezuspješno bljuvanje. U bljuvanju sei Bernardićevi Milanovićevi sljedbenici dobro slažu. Skoro jedino što znaju...

  • Lujo123:

    Ovo je prvi put da SDP ne ide u konfrontaciju sa 99 posto Hrvata. Možda im neke stvari dođu iz guze u glavu, ali mislim da je kasno!