Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnosi s Katoličkom crkvom

Stier u Vatikanu razgovarao i o kanonizaciji Stepinca

Davor Ivo Stier
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
17.12.2016.
u 16:40

Posebno se razgovaralo o stanju u Bosni i Hercegovini. Stier se zahvalio sugovornicima za potporu Vatikana Hrvatskoj i priznanju njezine neovisnosti

Vatikanski razgovori hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera dotakli su i pitanje kanonizacije kardinala Stepinca. Stier je u Vatikanu danas razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietro Parolinom, te s vatikanskim državnim tajnikom za vanjske odnose mons.

Paulom Gallagherom o stanju na jugoistoku Europe, međunarodnim odnosima, kao i o hrvatsko-vatikanskim odnosima. Posebno se razgovaralo o stanju u Bosni i Hercegovini. Stier se zahvalio sugovornicima za potporu Vatikana Hrvatskoj i priznanju njezine neovisnosti. Vatikan je 13. siječnja 1992. priznao Hrvatsku dva dana prije ostalih europskih država i ta, 25. obljetnica, će biti posebno obilježena.

Vatikan je suglasan s Hrvatskom glede potrebe da u Bosni i Hercegovini jednaka prava imaju sva tri konstitutivna naroda. Razgovaralo se i o ulasku BiH u EU, kao i općenito o stanju na jugoistoku Europe. Stier je novinarima kazao kako je bilo govora i o kanonizaciji kardinala Stepinca.

Mješovita pravoslavno-katolička komisija koja razmatra držanje Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata trebala bi zavriošiti svojim radom polovicom 2017. godine, ali se ne zna kada bi Stepinac mogao biti kanonizioran.

„Bez obzira na rad mješovite komisije kanonizacija blaženog Stepinva je unutarnja stvar Katoličke crkve“, kazao nam je Stier, koji je i Parolinu i Gallagheru poklonio knjugu povijesničara Robina Harrisa, na englesom jeziku, o Stepincu (Stepinac His Life and Times).

Novi talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano susreo se, nakratko privatno, s Stierom. To je bio prvi Alfanom susret s nekim kolegom od kada je, prošlog tjedna, preuzeo ministarstvo vanjskih poslova u vladi Paola Gentilonija.

Komentara 28

Avatar Becarina
Becarina
05:23 18.12.2016.

Samo za stoku sitnog zuba Stepinac nije svetac, dobro ih je Francek nazvao

DU
Deleted user
21:08 17.12.2016.

Dali je dobio dozvolu pravoslavnih popova?Jeli se sa putom složio drug Pupovac?

VK
vk52
19:21 17.12.2016.

Ja neznam sto je Vatikan i Stepinac srbima trn u oku ????????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije