Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pharmas nabavio iz Indije lijek koji pomaže kod COVID-19

Ovaj antimalarik nije službeno registriran kao lijek protiv koronavirusa, ali je ovih dana vrlo tražen u cijelom svijetu, a nakon pritiska američkog predsjednika, Indija je jučer povukla zabranu izvoza hidroksiklorokina.
10. travnja 2020. u 06:00 1 komentara 1443 prikaza
Gordan Badurina, direktor farmaceutske tvrtke Pharmas
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nešto više od dva tjedna nakon što su Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Liječničkog zbora u preporuke za liječenje oboljelih od COVID-19 stavili klorokin fosfat i hidroksiklorokin, lijekove protiv malarije, hrvatske su bolnice dobile donaciju od 400 tisuća tableta tog lijeka.

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus za oko 20 tisuća oboljelih Hrvatskim bolnicama donacija 400.000 tableta klorokin fosfat za liječenje COVID-19

– Čim smo vidjeli preporuku, počeli smo tražiti način da ga nabavimo. Ne proizvodi puno proizvođača taj lijek, ali ga proizvodi jedan od naših partnera u Indiji i odmah smo s njim kontaktirali. Baš su proizvodili pošiljku za Australiju i pristali su i za nas napraviti dodatne količine. I Island je tada naručio – kaže nam dr. Gordan Badurina, član uprave za tehničke poslove tvrtke Pharmas u vlasništvu Luke Rajića.

Badurina je vodio ovu operaciju nabave lijeka za donaciju vrijednu više od pola milijuna kuna, u količini dostatnoj za liječenje 20 tisuća oboljelih od novog koronavirusa. Toliko su, kaže, tražili na osnovi procjene o mogućem broju građana koji bi mogli oboljeti ako se dogodi talijanski scenarij.

POSLALI POZIV PODUZETNICIMA Vlada odustala od maski za 19 milijuna! Stigla donacija od 11,5 tona zaštitne opreme

Intervenirali i Islanđani

Indijcima je trebalo tjedan dana da proizvedu naručenu ko- ličinu, a za to se vrijeme situacija s pandemijom uvelike zahuktala i okolnosti nam nisu išle naruku.

– Indija je proglasila opću karantenu, a i zabranili su izvoz hidroksiklorokina. Indijska carina zabranila je izvoz naše pošiljke tumačeći da se zabrana odnosi i na klorokin fosfat. Proizvođač lijeka pisao je carini da je riječ o drugoj aktivnoj supstanciji, a mi smo intervenirali putem hrvatskog veleposlanika u Indiji i indijskog u Hrvatskoj. Indijski je veleposlanik bio iznimno susretljiv i puno nam je pomogao, zvao je njihova proizvođača, špeditera, carinu i objašnjavao da je to donacija. Istovremeno su i Islanđani intervenirali za svoju pošiljku, svi su telefoni bili užareni ta 24 sata i na kraju je carina popustila. Imali smo i problem naći prijevoz jer nitko nije htio voziti zbog opće karantene. U Indiji na kršenje karantene gledaju vrlo strogo, u slučaju da propusnica nije valjana policija plijeni i kamion i robu, a vozač ide u zatvor. Zato nismo mogli naći vozača koji bi robu prebacio do zračne luke u New Delhiju iako smo dobili propusnice. Dva smo dana izgubili da nađemo vozača – nastavlja Badurina.

Letova je bilo malo pa je pošiljka u srijedu ukrcana na let preko Dohe za Frankfurt i kombijem je u subotu stigla u Zagreb. Dobili su uputu na hrvatskom jeziku i u ponedjeljak je podijelili bolnicama.

Marin Pucar Borba protiv koronavirusa Vrijedna donacija Podravkinog menadžmenta

Lijek za teže oboljele

Ovaj antimalarik nije službeno registriran kao lijek protiv koronavirusa, ali je ovih dana vrlo tražen u cijelom svijetu, a nakon pritiska američkog predsjednika, Indija je jučer povukla zabranu izvoza hidroksiklorokina.

– Nema kliničkih studija koje bi to potvrdile, ali liječnici iz raznih zemalja koji su koristili taj lijek u liječenju infekcije COVID-19 utvrdili su da on koristi bolesnicima. Pacijentima se daje isključivo pod liječničkim nadzorom – rekla nam je prof. Alemka Markotić, ravnateljica Zarazne.

Dnacija Vlade UAE ZAŠTITNA OPREMA Stigla donacija 11,5 tona medicinske opreme od Vlade UAE

U preporukama Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora stoji da se za antivirusno liječenje oboljelih od COVID-19 bez simptoma i s blagim simptomima preporučuje samo simptomatsko liječenje, a za teže oboljele ili kad se prema kliničkoj procjeni očekuje teška bolest petodnevno liječenje hidroksiklorokinom ili klorokin fosfatom.

Mapa nogometnih stadiona
NEMA GDJE NEMA
Znate li što predstavljaju crvene točkice? Osvanula zanimljiva karta
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Aha, to je nasa jaka farmaceutska industrija. Kupimo aktivne komponente malo zmuckamo i komprimiramo. Pliva je imala, a mozda i ima proizvodnju aktivnih komponeta, ostali su daleko otraga. A mozda i na kutiji napisu Made by "Pharmas" a imortiraju iz ... prikaži još! Indije ili Kine i zapakiraju.