Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT

Petrinja: Pobrkao darove, ali šiba nikome

Advent u Petrinji
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/7
08.12.2023.
u 09:16

Osim brojnih događanja, u lijepo ukrašenom parku na Strossmayerovu šetalištu središte je i ugostiteljske ponude, u adventskim kućicama s neizostavnim kobasicama uz koje, naravno, najbolje paše kuhano vino.

I prije no što je u gradskom parku na Strossmayerovu šetalištu ispred crkve svetog Lovre upaljena prva adventska svijeća u petrinjskom Centru novog života počelo je "zagrijavanje" za nadolazeće blagdane gdje su najmlađi stanovnici grada pod paskom teta iz vrtića kitili bor. Podignut nakon potresa na Baniji, Centar je jedno od središnjih mjesta događanja Adventa u Petrinji, a u srijedu uvečer bljesnuo je okićen svjetlucavim lampicama i bio je dupkom pun, s puno pjesme, plesa i svirke.

Besplatno klizanje

Sat programa koji su pripremili Dječji vrtić Petrinjčica, osnovne škola "Ivan Goran Kovačić" iz Gore i "Mato Lovrak" iz Petrinje te članovi Gradskog dječjeg zbora Slavulj i Sportskog plesnog kluba Petrinia učas je prošlo. U veseloj atmosferi djeci i njihovim roditeljima nije bilo teško čekati dolazak svetog Nikole, koji je zadužio Krampusa da svima podijeli slatkiše jer je učinio brojne zavrzlame s poklonima kad ih je pomiješao pa nije svako dijete dobilo baš ono što je napisalo da želi. Šibu nije dobio nitko.

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

Iste je večeri kad je stigao sveti Nikola na parkiralištu kod Centra novog života otvoreno i klizalište, koje će raditi svaki dan od 10 sati, sve do 15. siječnja. Petkom i subotom moći će se klizati do 22 sata, odnosno sat dulje nego ostalim danima. Na radost svih ljubitelja uživanja na ledu, ulaznice i najam klizaljki potpuno su besplatni. Priliku za klizanje imat će svi; onaj tko ne zna, naučit će jer će se tijekom zimskih školskih praznika održati i škola klizanja:

BROJNA DOGAĐANJA održavat će se cijelog prosinca u Centru i gradskom parku, gdje će koncerte imati MileKekin, Vatra, Pava&band, tu će se održavati i brojni programi za djecu, a doći će i Moto Božićnjaci...
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

– Za naše sugrađane i goste pripremili smo tijekom cijelog prosinca brojna događanja, a ona će, osim u Centru novog života, biti i u našoj toploj zelenoj oazi, gradskom parku na Strossmayerovu šetalištu, gdje će koncerte imati Mile Kekin, Vatra, Pava&band, tu će se održavati i brojni programi za djecu, a doći će nam i Moto Božićnjaci... U sportskoj dvorani bit će blagdanski koncert Gradske limene glazbe s gostima Markom Toljom i Sabrinom Hebiri – predstavlja nam dio adventskog programa Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Petrinje.

Osim brojnih događanja, u lijepo ukrašenom parku na Strossmayerovu šetalištu središte je i ugostiteljske ponude, u adventskim kućicama s neizostavnim kobasicama uz koje, naravno, najbolje paše kuhano vino. A bit će tu 16. prosinca i posebno događanje – Tominje u Petrinji. Riječ je o tradicionalnom božićnom sajmu koji će dočarati baštinu, kulturu i običaje Petrinje, vratiti je u duh nekih prošlih vremena i obaviti mirisom medenjaka, šarenilom licitara, tradicijskog nakita, glazbom... Naime, Tominje je bilo jedan od četiri velika godišnja petrinjska sajma koja su se održavala neposredno prije Uskrsa, na Veliki petak, zatim je bio Tijelovski sajam pa Lovrenčevo koje se održavalo na blagdan nebeskog zaštitnika Petrinje sv. Lovre te naposljetku Tominje u prosincu, najveći, najposjećeniji, najveseliji i najbogatiji od svih sajmova.

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

Svi ste pozvani

– Svi gradovi imaju adventski program u kojem je uvijek nešto zanimljivo za posjetitelje. Mi imamo Tominje, koje se u Petrinji tradicionalno održava još od 18. stoljeća. I ove će se godine na njemu predstaviti kako lokalni tako i drugi proizvođači zdrave hrane, suvenira, rukotvorina, udruge, kulturno-umjetnička društva... – nabraja direktorica TZ dodavši kako će sajam trajati od 10 do 16 sati: – Svi ste pozvani, dobro došli na Advent u Petrinji – poručila je Kristina Suppe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije