Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMISIJA UN-A ZA OPOJNE DROGE

Petković: RH prvi put predstavlja nacionalni Projekt resocijalizacije ovisnika

Željko Petković
Foto: Snježana Herek
1/3
09.03.2015.
u 15:28

Cilj nam je senzibilizirati javnost o problemima resocijalizacije ovisnika i potrebi njihove ponovne društvene reintegracije nakon završenog liječenj, rekao je Željko Petković

Nova kvaliteta međunarodnog pozicioniranja Hrvatske omogućila nam je da smo prvi put dobili priliku organizirati  popratni događaj na temu "Žene u fokusu: Resocijalizacija kao ključ uspješnog oporavka“, na kojem ćemo u srijedu, predstaviti nacionalni Projekt resocijalizacije ovisnika s naglaskom na problem žena ovisnica, te životnu priču i iskustvo bivše ovisnice kroz dokumentarni film "Put u novi život“, rekao je za Večernji list ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković, na marginama 58. zasjedanja UN-ove Komisije za opojne droge (UNCND), koje je počelo u ponedjeljak u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda i trajat će do 17. ožujka. Istakao je kako ovaj za RH važan događaj organizira Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga u suradnji s UN-ovim Uredom za droge i kriminal (UNODC) i Pompidou grupom Vijeća Europe.

– Cilj nam je senzibilizirati javnost o problemima resocijalizacije ovisnika i potrebi njihove ponovne društvene reintegracije nakon završenog liječenja – dodao je.

Hrvatsko izaslanstvo na skupu predvodi veleposlanica Dubravka Šimonović, voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču. Govoreći o dosadašnjim postignućima RH u provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge, Petković je rekao kako imamo sedam do osam tisuća liječenih ovisnika i da je problematika droga kod nas u relativno stabilnoj fazi.

– Ono što nas posebno zabrinjava je situacija na tržištu droga gdje su se pojavile nove droge i psihoaktivne tvari koje još uvijek nisu zabranjene pa se konzumiraju i zloupotrebljavaju, što je velika opasnost posebice za djecu i mlade koji polaze od toga da ono što nije zabranjeno, nije ni štetno – napomenuo je Petković.

Osvrnuvši na govor izvršnog direktora UN-ovog Ureda za droge i kriminal u Beču, Yuri Fedotova, koji je svojim izlaganjem otvorio 58. zasjedanje UNCND-a, Petković je posebno istakao Fedotov poziv na jačanje međunarodne suradnje i zajedništva na svim razinama kako bi se učinkovito mogli suprotstaviti zlouporabi droga kao globalnom problemu današnjice.

Fedotov je naglasio da će u središtu ovogodišnjeg zasjedanja UNCND biti pripreme za posebno zasjedanje Generalne skupštine UN-a 2016. godine o suzbijanju krijumčarenja i zlouporabe opojnih droga. U sklopu toga na dnevnom redu bečkog zasjedanja najavljena je rasprava o 12 Rezolucija, uz 65 popratnih događaja na razne teme ("side event-a“), a jedan od njih je i predstavljanje našeg nacionalnog Projekta resocijalizacije ovisnika.

Svi govornici na plenarnoj sjednici istaknuli su da je zlouporaba droga globalni problem i da CND kao središnje tijelo Ujedinjenih naroda mora ne samo pratiti i analizirati stanje problematike droga u svijetu nego i ojačati strategije međunarodne kontrole droga, uključujući smanjenje potražnje, alternativni razvoj i mjere smanjenja ponude.

Komentara 3

DD
dora.doric
16:29 09.03.2015.

Sumnjam u resocijalizaciju generalno,a pogotovo ovisnika.

Avatar Jorge
Jorge
19:45 09.03.2015.

Umjesto ovisnika o opojnim drogama naše društvo proizvodi ovisnike o tabletama na radost farmaceutske industirje. Sazrelo je vrijeme da se ovisnici skinu s državnih jasala, a farmaceuti potraže neku drugu kravu muzaru. Toliko novaca se upuca u zombije koji svakodnevnovno vise pred ordinacijam za tableticu. Sami su odgovorni za svoj život i izbor, trošak za njih i razne urede koji ih "pokrivaju" predstavljao bi lijepi prihod za kakvu dječju bolnicu ili više njih.

NV
novo vriijeme
20:03 09.03.2015.

Uvijek se pompozno najavi neki projekt sa ovom ili onom medjunarodnom organizacijom, napiše se članak, svi se slikaju i onda mrak prekrije sve zauvijek. rezultat rijetko da ima, novac potrošen itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije