Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petir EK: Što ste poduzeli da zaustavite pravnu agresiju Srbije?

Petir smatra da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ako neće poštivati europske vrijednosti i pravnu stečevinu Europske unije, što sada, kako tvrdi, nije slučaj.
18. travnja 2019. u 09:02 7 komentara 907 prikaza
Marijana Petir
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir jučer je Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje vezano za procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini.

Notre dame Požar Notre Dame Francuski veleposlanik napao srpske tabloide: 'Osjećam dubok prezir'

Prvo pitanje je: "Je li procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini dio obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima o pristupanju EU i što činite po tom pitanju?"

"Što ste poduzeli kako bi zaustavili pravnu agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku a posebice kako bi privoljeli Srbiju da ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije?", glasi drugo pitanje.

Petir u pismu navodi kako je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo kaznenu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo podnio početkom veljače 2019. godine zbog zločina protiv čovječnosti koji je počinjen u listopadu 1991. godine u Moroviću, kada su pripadnici JNA iz kuće izveli Hrvate, braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Notre Dame pariz Vatrogasci uspjeli spasiti Notre-Dame od rušenja! Objavljene prve fotografije unutrašnjosti

Kaznena prijava je odbačena jer se, prema tumačenju srbijanskog Tužilaštva, procesuiranjem zločina protiv čovječnosti krši načelo zakonitosti.

"Ovim obrazloženjem, Tužilaštvo je nastavilo s praksom neprocesuiranja zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na teritoriju današnje Republike Srbije, čime su uskratili pravo velikom broju žrtava da konačno dostignu pravdu. Srbija je donijela zakon o procesuiranju ratnih zločina, međutim, umjesto da prema tom zakonu sudi za ratne zločine počinjene u Srbiji, taj zakon koristi protiv građana susjednih država čime si uzima ulogu „malog Haaga“ i dežurnog policajca", navodi se u priopćenju Marijane Petir.

Petir smatra da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ako neće poštivati europske vrijednosti i pravnu stečevinu Europske unije, što sada, kako tvrdi, nije slučaj.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • slaven.zadravec:

  Naravno da treba procesuirati sve zločine iz ratova devedesetih. Nažalost kod nas se čak podižu spomenici, imenuju ulice / trgovi po ljudima koje je haški sud već označio kao zločince.

 • DrJok:

  mi u srbiji koji smo protiv clanstva u EU, racunamo na ovakve poruke iz hrvatske. bez obzira sto hrvatska u EU realno nema tezinu, ima pozamasan negativan efekat na ovdasnje javno mnenje prema EU.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  srbija je osudila više zločinaca zbog zločina na kosovu nego hrvatska 'naših' zbog zločina u npr. oluji. srbija kao sljednica juge ima pravo i obvezu procesuiranja zločina počinjenih do priznanja rh...