Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaključak iz Njemačke

Plenković: Pavo Barišić zaslužuje ispriku onih koji su ga napadali

Pavo Barišić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.03.2018.
u 20:34

U prijavi je stajalo da je Barišić “plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke”

Sa Sveučilišta u Augsburgu stiglo je konačno mišljenje o prijavi za plagiranje bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Pave Barišića. U dokumentu na četiri stranice Sveučilište daje temeljito obrazloženje svojeg viđenja prijave za plagiranje za koje su dr. Barišića prijavili dr. sc. Ivan Đikić i dr. sc. Jure Zovko, odnosno da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilištu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru. Riječ je bila, prema dr. Đikiću i dr. Zovku, o samoplagiranju Barišićeve disertacije “Svijet i etos. Hegelov stav prema propasti Zapada”.

“Gdje je originalni doktorat?”

U četiri točke zaključka tog dokumenta navodi se kako na temelju dvije međusobno neovisne provjere od Komisije za istraživanje znanstvenih prijestupa s jedne strane i Odbora za promocije nadležnog sveučilišta s druge strane, Sveučilište Augsburg u vezi s optužbama za samoplagiranje profesora dr. Pave Barišića utvrđuje kako nema dovoljno velikih znanstvenih grešaka za formalno oduzimanje doktorata.

U prvoj stoji kako je neupitno da preuzimanje ranije publiciranih tekstova nije označeno kao takvo, što iz današnje perspektive predstavlja veliku formalnu manjkavost disertacije.

U drugoj je istaknuto kako ta formalna manjkavost ne predstavlja znanstveni prijestup u smislu važećih načela za postupak.

U trećoj točki stoji kako prepoznatljiva ili dokaziva namjera za prijevaru koja bi bila povezana s neoznačavanjem prenesenih vlastitih tekstova nije relevantna u pravnom smislu.

Na kraju, četvrta točka navodi kako, s obzirom na ove rezultate istrage, uprava Sveučilišta u Augsburgu neće poduzimati daljnje mjere protiv prof. dr. Pave Barišića.

Podsjetimo, najprije je u listopadu 2016. godine objavljeno kako protiv tadašnjeg ministra dr. sc. Pave Barišića postoji prijava za plagiranje stara čak pet godina. Po prijavi se nikada nije postupalo jer je – odboru bio istekao mandat. Međutim, ipak je i saborski Odbor za etiku u znanosti potvrdio kako je riječ o plagijatu, no Barišić je ostao ministrom. U veljači prošle godine uslijedila je nova prijava, ona Sveučilištu u Augsburgu prema kojoj je dr. Pavo Barišić samoplagirao vlastiti doktorat. U prijavi je stajalo kako je Barišić “plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima”, i to u omjeru od 80 posto. Jasno, odmah se javio i dr. Barišić navodeći kako je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Sveučilišta u Augsburgu. U lipnju prošle godine Barišić je smijenjen. Dr. Đikić jučer je nakon konačne odluke o Barišićevu samoplagiranju između ostalog rekao kako u odluci postoji i novost.

– Odbor nas je informirao da doktorska teza koju je prof. Barišić javno objavio 1992. u knjizi ne odgovara njegovu doktoratu koji je ostavljen na Sveučilištu Augsburg 1988. To je novost i za nas jer nitko ne može doći do originalnog doktorata prof. Barišića – kaže dr. Đikić navodeći kako je osobno zadovoljan potvrđivanjem činjenica navedenih u prijavi, ali prihvaća odluku Sveučilišta u Augsburgu.

Komisije su imale težak posao

Dr. Pavo Barišić također je dobio odluku iz Augsburga. – Sasvim se jasno vidi da su dvije komisije istraživale nešto što nije imalo nikakvu osnovu. Ta je disertacija napisana prije 30 godina, a moj je mentor dr. Baruzzi preminuo prije dvije godine. Prema tome, komisije su doista imale težak posao, ali ja sam sretan što se ta disertacija od koje je nastala knjiga još jednom detaljno čita. No što je s etičnošću onoga tko prijavljuje ljude bez osnova pred javnošću, tko mjesecima uznemiruje javnost? Gdje je sada nulta tolerancija? – rekao nam je dr. Barišić.

Plenković: Drago mi je da sam ga branio

- Drago mi je da sam ga branio u Hrvatskom saboru. Mislim da zaslužuje ispriku od onih koji su prednjačili u napadima - izjavio je premijer Andrej Plenković. - Sve što smo naveli i dalje stoji, a Sveučilište je utvrdilo da se radi o velikoj formalnoj manjkavosti disertacije, a to nije na čast nijednog ozbiljnog znanstvenika', komentirao je SDP-ov Bojan Glavašević. 

Komentara 155

HR
Hrvatska
16:36 01.03.2018.

Ajmoo Pavoo tuzba za ljevicaree.. Jos ih i ti oderi po dzepu ionako su propali.

ZW
zweistein
16:34 01.03.2018.

zovko i đikić ne priznaju augsburg....već samo sud svoje partije

BI
bikica7
16:31 01.03.2018.

Ljevičari i Đikić, sramite se jadnici.Nikada više narod neće povjerovati pokvarenjacima i nikada više nećete biti u prilici uništavati Hrvatsku.Gnjide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije