Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Pavo Barišić zaslužuje ispriku onih koji su ga napadali

U prijavi je stajalo da je Barišić “plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke”
01. ožujka 2018. u 20:34 155 komentara 15158 prikaza
Pavo Barišić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sa Sveučilišta u Augsburgu stiglo je konačno mišljenje o prijavi za plagiranje bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Pave Barišića. U dokumentu na četiri stranice Sveučilište daje temeljito obrazloženje svojeg viđenja prijave za plagiranje za koje su dr. Barišića prijavili dr. sc. Ivan Đikić i dr. sc. Jure Zovko, odnosno da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilištu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru. Riječ je bila, prema dr. Đikiću i dr. Zovku, o samoplagiranju Barišićeve disertacije “Svijet i etos. Hegelov stav prema propasti Zapada”.

“Gdje je originalni doktorat?”

U četiri točke zaključka tog dokumenta navodi se kako na temelju dvije međusobno neovisne provjere od Komisije za istraživanje znanstvenih prijestupa s jedne strane i Odbora za promocije nadležnog sveučilišta s druge strane, Sveučilište Augsburg u vezi s optužbama za samoplagiranje profesora dr. Pave Barišića utvrđuje kako nema dovoljno velikih znanstvenih grešaka za formalno oduzimanje doktorata.

U prvoj stoji kako je neupitno da preuzimanje ranije publiciranih tekstova nije označeno kao takvo, što iz današnje perspektive predstavlja veliku formalnu manjkavost disertacije.

U drugoj je istaknuto kako ta formalna manjkavost ne predstavlja znanstveni prijestup u smislu važećih načela za postupak.

U trećoj točki stoji kako prepoznatljiva ili dokaziva namjera za prijevaru koja bi bila povezana s neoznačavanjem prenesenih vlastitih tekstova nije relevantna u pravnom smislu.

Na kraju, četvrta točka navodi kako, s obzirom na ove rezultate istrage, uprava Sveučilišta u Augsburgu neće poduzimati daljnje mjere protiv prof. dr. Pave Barišića.

Podsjetimo, najprije je u listopadu 2016. godine objavljeno kako protiv tadašnjeg ministra dr. sc. Pave Barišića postoji prijava za plagiranje stara čak pet godina. Po prijavi se nikada nije postupalo jer je – odboru bio istekao mandat. Međutim, ipak je i saborski Odbor za etiku u znanosti potvrdio kako je riječ o plagijatu, no Barišić je ostao ministrom. U veljači prošle godine uslijedila je nova prijava, ona Sveučilištu u Augsburgu prema kojoj je dr. Pavo Barišić samoplagirao vlastiti doktorat. U prijavi je stajalo kako je Barišić “plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima”, i to u omjeru od 80 posto. Jasno, odmah se javio i dr. Barišić navodeći kako je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Sveučilišta u Augsburgu. U lipnju prošle godine Barišić je smijenjen. Dr. Đikić jučer je nakon konačne odluke o Barišićevu samoplagiranju između ostalog rekao kako u odluci postoji i novost.

– Odbor nas je informirao da doktorska teza koju je prof. Barišić javno objavio 1992. u knjizi ne odgovara njegovu doktoratu koji je ostavljen na Sveučilištu Augsburg 1988. To je novost i za nas jer nitko ne može doći do originalnog doktorata prof. Barišića – kaže dr. Đikić navodeći kako je osobno zadovoljan potvrđivanjem činjenica navedenih u prijavi, ali prihvaća odluku Sveučilišta u Augsburgu.

Komisije su imale težak posao

Dr. Pavo Barišić također je dobio odluku iz Augsburga. – Sasvim se jasno vidi da su dvije komisije istraživale nešto što nije imalo nikakvu osnovu. Ta je disertacija napisana prije 30 godina, a moj je mentor dr. Baruzzi preminuo prije dvije godine. Prema tome, komisije su doista imale težak posao, ali ja sam sretan što se ta disertacija od koje je nastala knjiga još jednom detaljno čita. No što je s etičnošću onoga tko prijavljuje ljude bez osnova pred javnošću, tko mjesecima uznemiruje javnost? Gdje je sada nulta tolerancija? – rekao nam je dr. Barišić.

Plenković: Drago mi je da sam ga branio

- Drago mi je da sam ga branio u Hrvatskom saboru. Mislim da zaslužuje ispriku od onih koji su prednjačili u napadima - izjavio je premijer Andrej Plenković. - Sve što smo naveli i dalje stoji, a Sveučilište je utvrdilo da se radi o velikoj formalnoj manjkavosti disertacije, a to nije na čast nijednog ozbiljnog znanstvenika', komentirao je SDP-ov Bojan Glavašević. 

Pavo Barišić Bivši ministar Barišić: Drago mi je da sam dokazao da moj rad nije plagijat Ivan Đikić, Vesnica Garašić i Damir Bakić Rak-rana sustava Đikić: Plagijatori jednostavno ne mogu obnašati visoke funkcije Pavo Barišić 'NEUTEMELJENO' Barišić o novim optužbama za 'autoplagijat': 'To je besmisleno, Zovko nije imao prigovora 1992.'
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Hrvatska:

    Ajmoo Pavoo tuzba za ljevicaree.. Jos ih i ti oderi po dzepu ionako su propali.

  • zweistein:

    zovko i đikić ne priznaju augsburg....već samo sud svoje partije

  • bikica7:

    Ljevičari i Đikić, sramite se jadnici.Nikada više narod neće povjerovati pokvarenjacima i nikada više nećete biti u prilici uništavati Hrvatsku.Gnjide.