Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEUTEMELJENO'

Barišić o novim optužbama za 'autoplagijat': 'To je besmisleno, Zovko nije imao prigovora 1992.'

Pavo Barišić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.02.2017.
u 12:50

Barišić u izjavi kaže da je "optužba neutemeljena i da nema nikakva uporišta u zakonima i propisima SR Njemačke ni u propisima sveučilišta u Augsburgu"

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić odbacio je na optužbe Ivana Đikića i Jure Zovka da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na sveučilištu u Augsburgu prekršio akademsku proceduru te da je plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima. Disertacija je objavljena u knjizi Welt und Ethos tiskanoj u Würzburgu 1992.

"Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. – 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzija, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi. Pojam "autoplagijata" koji uvode prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko te ružno svjetlo koje njihova optužba baca na ugledno sveučilište u Augsburgu, nažalost, nimalo ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice", navodi se u priopćenju MZOS-a.

Barišić u izjavi kaže da je "optužba neutemeljena i da nema nikakva uporišta u zakonima i propisima SR Njemačke ni u propisima sveučilišta u Augsburgu".

"Čudi me k tomu što se navedena gospoda uopće obraćaju hrvatskim institucijama kad je za svaku povredu relevantnih propisa nadležno sveučilište u Augsburgu. Također je u najmanju ruku neobično što svoju optužbu iznose 28 godina nakon moje disertacije", navodi Barišić. 

"Ako je ovdje nešto neetično, onda je to kampanja sustavne difamacije mojega znanstvenog i ljudskog dostojanstva kojoj su se priključila potpisana dvojica znanstvenika. Postavlja se pitanje s kojom namjerom to čine", dodaje Barišić, koji također kritizira Đikića i Zovka. 

"O ćudorednom značaju i znanstvenoj vjerodostojnosti prof. dr. sc. Jure Zovka dovoljno svjedoči to što je 1992., kada je objavljena knjiga Welt und Ethos, sudjelovao u njezinu predstavljanju javnosti u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu. Tada nije imao primjedaba ni prigovora zbog toga što su neki dijelovi disertacije prethodno objavljeni, niti se potužio na ikakav drugi oblik neetičnoga ponašanja. Naprotiv, vrlo se pohvalno izražavao o sadržaju knjige", kaže Barišić.

Izjava by Anonymous FDBQfSg on Scribd

 

>> Grbin oštro po ministru: Barišić je plagijator i stavio je svoj privatni interes ispred javnog

>> Glavašević za mikrofon zalijepio šalabahter za plagiranje: 'Kopi, pejst, nazovi prijatelja Milijuna...'

Komentara 12

DU
Deleted user
13:34 09.02.2017.

Što je više objeda i laži, ministar nam miliji i draži!

Avatar MarkoHR
MarkoHR
13:54 09.02.2017.

A svi oni silni "doktori" marksizma, samoupravljanja.... naravno, oni nisu ništa plagiralli, nego su se znanstveno bavili "ulogom bosanskog brdskog konja u narodno-oslobodilačkoj borbi i društvenoj samozaštiti" :))))))

BR
brojevi
14:02 09.02.2017.

Autoplagijat? Ova neosnovana hajka na prof. Barišića samo je potvrda o bezglavosti i bezidejnosti "naših" osocijaldemokrata koji svoj neuspješni pokušaj političkog profiliranja u modernu europsku ljevicu misle nadomjestiti izmišljanjem afera. Non pasaran drugovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije