Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u romskom naselju

Paragom teturaju ozlijeđeni i bolesni psi, skotne kujice i štenad

Foto: Privatni album
1/9
07.09.2017.
u 21:42

Preuzeli smo 20 pasa, čeka nas liječenje, cijepljenje, čipiranje i kastracija, za ostale nemamo ni mjesta ni novca, kaže A. Hampamer iz čakovečkog azila

U jednom od najvećih romskih naselja u Međimurju, naselju Parag, trenutno je oko 150 pasa, od kojih je više od pola zaraženo šugom. Teturaju ulicama, a oni najstariji među njima leže u šupama i čekaju svoju smrt.

Puno je skotnih kujica, štenaca, ranjenih pasa. Sve to dočekalo je volontere azila Prijatelji Čakovec, koji su se odazvali pozivu predstavnika naselja i došli vidjeti kako mogu pomoći.

– Dočekali su nas ljudi koji žele da se ti psi maknu. Ostavljeni su u njihovom naselju, prvo ih nisu hranili kako se tu ne bi i zadržali, a onda su im počeli davati sve što im ostane. Psi nisu ni gladni ni mršavi, ali prvi put sam pomislila da bi bilo bolje da ih nema nego što ovako žive. Pred nama su se i parili jer se kujice tjeraju – kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila. Iako se u azilu uvijek traži mjesto više, u tri dana iz naselja su zbrinuli 20 pasa. Među njima su kujice, štenad, pas s ranom na vratu te samojed kojeg je sam vlasnik, prema riječima stanovnika, ostavio u naselju.

Sve bi se ovo moglo riješiti, ističu volonteri, samo da je volje i želje lokalnih zajednica. Osim grada Čakovca, nitko nije napravio ništa, iako su održani broji sastanci na kojima su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Radili su se planovi, napravljeni su i troškovnici koliko bi sve koštalo, ali ništa se nije pokrenulo.

– Bit će još malo dvije godine kako smo spasili prve pse iz Kuršanca. Sve je ostalo na riječima. Za pse kojeg smo sada preuzeli trebamo novac za liječenje, cijepljenje, čipiranje, sterilizaciju. Sve moramo sami, jer to nam nitko neće platiti – ističe Aleksandra Hampamer. Bez obzira na troškove, namjeravaju se vratiti u naselje i psima pokušati dati tablete, jer su prepuni buha i krpelja. Ako im želite pomoći, donacije možete uplatiti na njihov račun, HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode, Čakovec.

Aleksandra Hampamer ističe kako su institucije koje bi trebale reagirati upoznate sa svim problemima. No, već dvije godine ništa nisu napravili, a pasa je svaki dan sve više. Smiju li se nadati da će novi Zakon o zaštiti životinja donijeti neku promjenu?

Komentara 6

Avatar 123456
123456
22:37 07.09.2017.

Je, ti romi su naše bogatstvo kao nacionalna manjina. Romantični su po tome kaj se odbijaju uklopiti u bilo kakve civilizacijske okvire i jedino kaj znaju delati to je spravljanje problema, krađe, držanje djece u robovlasničkom podaništvu i još puuuuno drugih pizdarija.Kaj bi mi bez te ljepote?

BU
burza
10:04 08.09.2017.

Isti slucaj sa otokom Pagom amo tamo su problem macke turisti ih hrane dok su tamo a onda su poslje preposteni sebi a kad pitate veterinarsku stanicu kako bi se to sredilovele probajte srediti sami znaci uzmi otrov i truj jadne zivotinje

GE
geez
23:35 07.09.2017.

Otkud toliko njih u HR?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije