Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put u novi život

Psi iz romskog naselja od straha se skrivaju i puze po podu

Psi iz Međimurja
Foto: Privatni album
1/18
14.12.2015.
u 19:53

Iako imaju brojne zdravstvene probleme, melem za njihove rane bit će nježan dodir ruke

Iz jednog romskog naselja u Međimurju do sada je uz pomoć volontera i udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske spašeno gotovo 50 pasa.

- Dok su se djeca častila slatkišima koje smo im donijeli, mi smo pokušavale odabrati pse koje ćemo povesti – opisuju Suzana Svečnjak Romanić i Dora Perši iz zagrebačke Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Indigo svoj odlazak u naselje. Nije im bilo lako, kažu, jer kako među 300 pasa odabrati one koji će s njima krenuti put boljeg života?

Tragovi dosadašnjeg života

- Tražili smo ranjene, bolesne i štenad. Poveli smo ih osam - Moju i Felixa, koji imaju sedam tjedana, Baltazara, Nemu i Squezzea te kujice Adelu, Selmu i Geu - kažu volonterke. I dok su Mojo i Felix ipak ostali razigrane bebe, uz njih je još jedino šestomjesečni Squezze veseo i umiljat. Na odraslim psima vidljivi su tragovi života u okolini u kojoj ih nisu liječili, u kojoj su ih tukli i ljudi i drugi psi. Svi su prestravljeni, sakrivaju se, puze po podu i trebat će dosta rada dok se ne opuste. U najvećem šoku je kujica Gea, od straha iskazuje i znakove agresivnosti, objašnjavaju volonterke. No, već nakon dva dana neki od njih pokazuju da je nježan dodir ljudske ruke melem na sve njihove rane.

- Psi su smješteni u hotel za pse, drugog izbora nismo imali. Odmah po dolasku u Zagreb bili su kod veterinara, a HappyVet je otvorio svoja vrata izvan radnog vremena, samo zbog njih. Baltazar i Gea živjeli su u šupi i uopće nisu htjeli hodati. Psi su čipirani i očišćeni od parazita i nametnika, a nakon nekoliko dana ići će i na kupanje - pojašnjavaju volonterke.

Foto: Robert Demo

Trebaju i lijekove i hranu

Kako psi imaju kožne probleme, Udruzi bi dobrodošli antibiotici, oronazol, plivasept, rukavice, vitamini, otodine za uši, tobrex za oči, transporteri, jastuci za spavanje.

- Trebaju nam kvalitetne ogrlice i lajne, koje neće pucati kad potegnu, jer ti psi nikad nisu bili na lajnama. Treba nam i malo bolja hrana, posebno konzerve jer nisu naučili jesti dehidrat - ističu u Udruzi. Trebat će im i tete čuvalice, a za sada pomoć u plaćanju hotela za pse. Uplatiti možete na njihov račun IBAN: HR1123600001102382959, SWIFT: ZABAHR2X, Zagrebačka banka, ili na donacijski telefon 060/980-980.

U čakovečkom azilu smješteno je osam spašenih pasa, udruga Happy End iz Pazina prihvatila je kujice sa štencima, 14 pasa, četiri psa su kod Vedrane Ožegović, a tri kod volonterke Blanke Capić. Sve akcije provode se u suradnji s Udrugom mladih Roma Međimurje i njezinim predsjednikom Kristijanom Balogom. Svoju pomoć ponudili su i volonteri iz Slovenije, koji već imaju iskustva u rješavanju sličnih problema u romskim naseljima.

Ključne riječi

Komentara 5

BU
bubimima
13:06 16.12.2015.

A što je s ostalih više od stotinu pasa? Da li se netko pobrine da se psi u romskom naselju kastriraju? Inače će ubrzo biti još više ovako groznih problema.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:25 15.12.2015.

Kakvi smo prema zivotinjama takvi smo prema ljudima...i obratno...covjecanstvo je nisko palo....

DU
Deleted user
16:57 15.12.2015.

hvala divnim ljudima koji su se angazirali oko spasavanja neduznih bica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije