Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Papa pozdravio sporazum Hrvatske i Slovenije

papa
AFP
12.01.2010.
u 14:51

Vatikan je slovenskim predstavnicima spočitavao blokadu u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Pozivao je obje strane na nalaženje rješenja, ali je uvijek je upozoravao Sloveniju kako nisu potrebne blokade Hrvatske.

Benedikt XVI. zadovoljan je postignutim sporazumom između Hrvatske i Slovenije oko pograničnog spora. Na audijenciji diplomata 178 zemalja akreditiranih u Svetoj Stolici (11. siječnja) papa je među pozitivne događaje svrstao i slovensko-hrvatski sporazum.

Papa je govorio o potrebi da se zaštiti sve stvoreno, od čovjeka do prirode. Za zaštitu stvorenoga, osim solidarnosti, potrebni su složnost i stabilnost u odnosima među državama.

- Kada iskrsnu razlike i sučeljavanja između država, onda je za obranu mira potrebno s upornošću nastaviti putem konstruktivnog dijaloga - rekao je Benedikt XVI. spomenuvši kako je prije 25 godina na taj način, uz posredovanje Svete Stolice, postignut sporazum o miru i suradnji između Argentine i Čilea.

- Taj je sporazum donio mnogo plodova u cijeloj Južnoj Americi, a postignut je i u našem susjedstvu. Radujem se zbog sporazuma između Hrvatske i Slovenije glede arbitraže koja se odnosi na njihovu pomorsku i kopnenu granicu - rekao je papa Benedikt XVI. diplomatskom zboru.

Slovenski i hrvatski predstavnici u Vatikanu su u proteklih godinu dana više puta iznosili razloge svojih zemalja u vezi sa sporom. Vatikan je, kako doznajemo, uvijek spočitavao slovenskim predstavnicima blokadu u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Pozivao je obje strane na nalaženje rješenja, ali je uvijek upozoravao Sloveniju kako nisu potrebne blokade Hrvatske. Sveta Stolica oduvijek je podupirala ulazak Hrvatske u EU i bila je razočarana što dvije države, čiju je neovisnost prva priznala, nisu zajedno ušle u Europu.  

Komentara 17

DO
downunder
15:42 12.01.2010.

mali cvrcak ti si fakat iskomlpeksiran čovjek, stalno visiš na HR forumima. Shvatio bi da komentiraš članke o pravoslavnim Turcima ali se ovdje vi ne spominjete. Kako bi ti ono rekao: kompleksi su neizlecivi? Mani se Šešeljevog nauka, doveo vas je do 4-5 postotaka a i ti žele postati HR pravoslavci

DE
deželan
20:58 12.01.2010.

Kako zelo se trudi kler za svoje volilce, morate postaviti vsem tistim parom, ki morajo na umetno oplojevanje v Maribor. lp

DO
downunder
15:22 12.01.2010.

E moj papa, nad tim nazovi Janezima nemaš autoriteta jer su oni Alpski pravoslavci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije