Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krajnji rokovi

Pahor pozvao stranke na suradnju kako bi se što prije formirala nova vlada

Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
22.06.2018.
u 15:34

''Imamo međusobno različite poglede kao i oni koji su nas izabrali, a razlike moramo poštovati, ali se i usklađivati i surađivati jer je to bitno za jačanje povjerenja u demokraciju, državu i politiku"

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da neće čekati krajnje rokove za predlaganje mandatara za sastav nove vlade i pozvao je stranke u novom sazivu parlamenta na suradnju kako bi se nova vlada formirala i osigurala politička stabilnost.

"Sigurnost naše države, naše blagostanje i ugled ovise o sposobnosti i spremnosti na suradnju", kazao je Pahor u uvodu konstituirajuće sjednice novog parlamenta u koji su birači na izborima 3. lipnja izabrali 90 zastupnika iz čak 9 stranaka što otežava dogovor o novoj vladajućoj koaliciji.

"Imamo međusobno različite poglede kao i oni koji su nas izabrali, a razlike moramo poštovati, ali se i usklađivati i surađivati jer je to bitno za jačanje povjerenja u demokraciju, državu i politiku", kazao je Pahor.

Slovenski predsjednik objavio je da neće čekati konačni rok od 30 dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade, ali je ocijenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla biti sastavljena tek krajem kolovoza.

Prema slovenskom sustavu parlament najprije natpolovičnom većinom i tajnim glasovanjem bira mandatara, a nakon toga istu većinu mora dobiti i cijela predložena vlada.

Pahor je rekao da će se za mandatara odlučiti nakon skorašnjih konzultacija s političkim strankama.

Kandidati za mandatara su Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izboriba osvojila 26 mjesta u Državnom zboru, a ako Janša ne uspije sastaviti novu koaliciju, kao drugi potencijalni mandatar priliku će dobiti Marjan Šarec koji je Listom Marjana Šarca (LMŠ) u novom parlamentu dobio 13 zastupničkiih mjesta, a podržavaju ga i stranke ljevice.

Parlament bi u subotu trebao glasati o predsjedniku novog parlamenta, a Šarec je najavio da će predložiti Mateja Tonina, predsjednika demokršćanske stranke Nova Slovenija (BSI), što bi otvorilo prostor prema formiranju mješovite desno-lijeve koalicije.

Komentara 2

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
18:09 22.06.2018.

Bi ovo prošlo za osobnu meni izgleda plastika ?

MI
miki45
10:44 24.06.2018.

<gospodine pahor dali vam nije jasno da ste pretjerali jeli vi neznate stati sa svojim bezobrazlukom kao da ucite od komsija djelite hrvatsko sloveniji pa tko ste vi jedna obicna nula samo vi to neznate dosta je ljubljanska banka --elektranee granice mora sveta germa gdje kraj vasem bezobrazluku dosta je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije