Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor pozvao stranke na suradnju kako bi se što prije formirala nova vlada

''Imamo međusobno različite poglede kao i oni koji su nas izabrali, a razlike moramo poštovati, ali se i usklađivati i surađivati jer je to bitno za jačanje povjerenja u demokraciju, državu i politiku"
22. lipnja 2018. u 15:34 2 komentara 494 prikaza
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da neće čekati krajnje rokove za predlaganje mandatara za sastav nove vlade i pozvao je stranke u novom sazivu parlamenta na suradnju kako bi se nova vlada formirala i osigurala politička stabilnost.

LJUBLJANA Šarec želi sastaviti svoju vladajuću koaliciju

"Sigurnost naše države, naše blagostanje i ugled ovise o sposobnosti i spremnosti na suradnju", kazao je Pahor u uvodu konstituirajuće sjednice novog parlamenta u koji su birači na izborima 3. lipnja izabrali 90 zastupnika iz čak 9 stranaka što otežava dogovor o novoj vladajućoj koaliciji.

"Imamo međusobno različite poglede kao i oni koji su nas izabrali, a razlike moramo poštovati, ali se i usklađivati i surađivati jer je to bitno za jačanje povjerenja u demokraciju, državu i politiku", kazao je Pahor.

Slovenski predsjednik objavio je da neće čekati konačni rok od 30 dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade, ali je ocijenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla biti sastavljena tek krajem kolovoza.

Marjan Šarec Pozadina izbora Ni Slovenija ne može bez svojih komunista

Prema slovenskom sustavu parlament najprije natpolovičnom većinom i tajnim glasovanjem bira mandatara, a nakon toga istu većinu mora dobiti i cijela predložena vlada.

Pahor je rekao da će se za mandatara odlučiti nakon skorašnjih konzultacija s političkim strankama.

Kandidati za mandatara su Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izboriba osvojila 26 mjesta u Državnom zboru, a ako Janša ne uspije sastaviti novu koaliciju, kao drugi potencijalni mandatar priliku će dobiti Marjan Šarec koji je Listom Marjana Šarca (LMŠ) u novom parlamentu dobio 13 zastupničkiih mjesta, a podržavaju ga i stranke ljevice.

Parlament bi u subotu trebao glasati o predsjedniku novog parlamenta, a Šarec je najavio da će predložiti Mateja Tonina, predsjednika demokršćanske stranke Nova Slovenija (BSI), što bi otvorilo prostor prema formiranju mješovite desno-lijeve koalicije.

Janez Janša Janšina Pirova pobjeda Sve će se u Sloveniji lomiti oko NATO-a i Hrvatske Izbori u Sloveniji Relativni pobjednik Janša kaže kako će pooštriti kontrolu na granici s Hrvatskom
INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • miki45:

    <gospodine pahor dali vam nije jasno da ste pretjerali jeli vi neznate stati sa svojim bezobrazlukom kao da ucite od komsija djelite hrvatsko sloveniji pa tko ste vi jedna obicna nula samo vi to neznate dosta je ljubljanska banka --elektrane ... prikaži još!e granice mora sveta germa gdje kraj vasem bezobrazluku dosta je

  • Avatar Mica Trofrtaljka
    Mica Trofrtaljka:

    Bi ovo prošlo za osobnu meni izgleda plastika ?