Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBLJANA

Šarec želi sastaviti svoju vladajuću koaliciju

Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
06.06.2018.
u 18:51

O budućoj programskoj suradnji Šarec je ovih dana već razgovarao sa predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom, ali i strankom bivše premijerke Alenke Bratušek

Marjan Šarec čija je kandidatska lista na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji osvojila drugi najveći broj mandata u novom parlamentu, ali dvostruko manje od relativnog pobjednika, stranke Janeza Janše, namjerava najkasnije u petak svim strankama osim Janšine uputiti pismeni prijedlog o suradnji oko nekoliko ključnih programskih točaka koji bi omogućili formiranje nove vlade lijevog centra, objavili su u srijedu popodne slovenski mediji.

O budućoj programskoj suradnji Šarec je ovih dana već razgovarao sa predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom koji je do formirranja nove vlade i dalje njen tehnički predsjednik, ali i strankom bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB), a očekuje se da bi na to još danas mogle reagirati i neke druge stranke, objavio je mariborski list "Večer".


Predsjednik Borut Pahor pozvao je za četvrtak relativnog pobjednika izbora Janšu na "neformalni sastanak" kako bi razgovarali o nastaloj situaciji nakon izbora i mogućnostima za formiranje vlade, a već je odlučio da će prvome dati mogućnost Janši i njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci, s obzirom na uobičajenu praksu da se mandat najprije ponudi izbornom pobjedniku.
Janša je inače izrazio želju da o suradnji i mogućim koalicijama razgovara sa svim strankama koje su dobile zastupnike u parlamentu, ali i priznao da će to biti teško s obzirom da je većina ostalih stranaka već najavila da s njime ne želi koalirati.
Janša je kazao da je u interesu svih da se formira stabilna vlada koja će se što prije pozabaviti "realnim problemima", te izrazio sumnju da bi vlada bez njegove stranke o kojoj se možda razmišlja kao o alternativi bila legitimna, s obzirom da će SDS u parlamentu biti po broju zastupnika daleko najjača politička skupina.


U središnjoj osi te vlade bila bi tročlana koalicija premijera u odlasku Mire Cerara koja se raspala i prije raspisivanja izbora, kazao je Janša.
Vlada bez SDS-a ako se uzme u obzir izborni rezultat nije moguća, ali je moguće napraviti alternativu kao krinku za vladanje iza koje bi zapravo bili birokratski lobiji i tajkunski kapital, kazao je Janša na kojega lete kritike većine oponenata da se udaljio od umjerenog konzervativizma i postao ekstremni desničar koji bi mogao "orbanizirati" Sloveniju i importirati neliberalni tip demokracije blizak modelu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Komentara 1

PR
prajdali100
19:31 06.06.2018.

Na kraju će vladu formirati Šarec, Cerarov klon.Sve će biti po starom- iz sjene će vladati Turk, Rupel....osvjedočeni neprijatelji države Hrvatske.Ipak, mogu samo kmečati jer je vrijeme ucjena prošlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije