Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ovrhe će biti jeftinije jer se vraćaju sudovima, ali bilježnici i Fina ostaju'

Bez redefiniranja uloga Fine i bilježnika, sudove bi zatrpali sa 700.000 predmeta
13. lipnja 2018. u 20:32 41 komentara 15196 prikaza
Zagreb: Prosvjed "Dosta je ovršnog terora" u organizaciji Inicijative Ovršni ustanak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će sutra u Vladu stići paket pravosudnih reformi pripremljen za drugo čitanje nakon što je provedena javna rasprava. Najavio je i da se sutra sastaje s ministrom pravde BiH s kojim će razgovarati i o sporazumu o izručenju iz 2012. koji je aktualiziran sa slučajem Zdravka Mamića za kojim je zasad raspisana tjeralica.

Slavica i Josip Kišur Jedinstven slučaj Stigla im ovrha na 100.000 kn zbog alimentacije za unuke

Sudovi dostupniji građanima

Za mjesec dana mogao bi biti završen radni tekst novog Ovršnog zakona, a na pitanje novinara u povodu prijedloga predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se ovrhe vrate sudovima, rekao je da se ide u tom smjeru.

Na Markovom trgu organizirali sprovod pravde:

Zagreb: Prosvjed "Dosta je ovršnog terora" u organizaciji Inicijative Ovršni ustanak
1 / 12
Udruga za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa Veronika Vere organizirala je danas u Zagrebu akciju nazvanu Sprovod pravde. 

– Radeći na prijedlogu novog ovršnog zakona polazimo od činjenice da malo treba preraspodijeliti uloge sudionika ovršnog postupka i već smo u ciljevima rekli da postupak treba koncentrirati. Današnja situacija je takva da imamo puno sudionika koji vode različite etape i faze postupka, mislimo da bi sud bio dobro tijelo koje donosi odluke u ovršnom postupku, pogotovo na temelju vjerodostojne isprave. Ali, ne možemo isključiti ni bilježnike i Finu iz postupka – rekao je Bošnjaković upozoravajući da je riječ o 700.000 predmeta godišnje.

hzzo Nastavlja borbu HZZO joj zaprijetio ovrhom zbog svoje pogreške, a sada joj se ne javljaju cijeli dan

– Bez redefiniranja uloga ostalih sudionika, Fine i javnih bilježnika, ponovno bismo zatrpali sudove brojnim neriješenim predmetima. Stoga imamo plan na tom tragu – najavio je Bošnjaković dodajući kako je to i u skladu s odlukom Europskog suda koji javnim bilježnicima ne priznaje status pravosudnog tijela pa u EU ni javnobilježničke isprave nisu priznate. Kako bi sud donosio odluku, bili bi smanjeni troškovi koje zaračunavaju javni bilježnici i Fina pa bi time bili smanjeni troškovi ovrha, što se dodatno očekuje i od digitalizacije procesa.

Prethodni nacrti zakonskih tekstova iz paketa pravosudne reforme neće biti značajno izmijenjeni.

Dražen Bošnjaković ovršni zakon Baki i djedu uzmu 300 kuna, a Fina od toga naplati 182

– Spajanje prekršajnih i općinskih sudova donijet će pravosuđu novi kadrovski potencijal jer će se predmeti koji nemaju suca moći preraspodijeliti sucima koji nemaju dovoljno sudskih predmeta u radu. Na taj način pravosuđe će biti brže i riješit će više predmeta. Nova mreža sudova omogućit će bolji pristup građana sudovima jer se izmjenama jačaju stalne službe izvan sjedišta sudova. Inzistiramo na tomu da građani ne putuju u gradske centre ako imaju stalnu službu u svome mjestu – rekao je Bošnjaković. I treća bitna novost je da se pravosudnom reformom želi bolji, brži i kvalitetniji rad Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća pri imenovanju pravosudnih dužnosnika.

Ministar Dražen Bošnjaković | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Skraćujemo rokove, želimo objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti, pa ni Ustavni sud neće imati posla – rekao je ministar. Naglasio je i važnost uvođenja odjela za praćenje prakse Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda. Građani bi trebali dobiti brže postupke i bolju pravosudnu uslugu, odnosno bolje suce koji će se birati u transparentnom, objektivnom i bržem postupku.

– Brža pravda je bolja pravda – zaključio je ministar.

Stres, ured Neželjeno pismo 'Uhljeb mi je greškom preplatio bolovanje i sad prijete ovrhom. Milina!'

Dio Splita preuzima Makarska

DSV bi, kako doznajemo, trebao dodjeljivati manje bodova nego dosad, tako da se njegov utjecaj smanjuje, ali zadržao bi slobodu izbora neovisno o bodovnoj listi s tim da će svoje odluke morati detaljno obrazložiti u pisanom obliku, na čemu je kroz dvije nedavne odluke o ukidanju imenovanja četiri županijske sutkinje u Zagrebu inzistirao i Ustavni sud. Sužava se uloga ministra pravosuđa, a ojačava sudbena neovisnost, time što ministar više ne bio davao mišljenje za izbor predsjednika sudova, niti će on imenovati vršitelje dužnosti čelnika sudova i državnih odvjetništava, već više pravosudne instance.

Visoki kazneni sud počeo bi s radom 1. siječnja 2020. te bi odlučivao o žalbama protiv odluka županijskih sudova, a ne i općinskih, te bi imao 15 sudaca. Što se tiče snimanja sjednica DSV-a i DOV-a, ono bi se uvelo kao mogućnost, a ne obveza. Novost je odustanak od drugog općinskog suda u Splitu. Umjesto toga, dio tereta preuzeo bi Općinski sud u Makarskoj.

Ovrha Bizaran slučaj Platio sve račune i odavno prodao stan, a onda mu došla ovrha za 'dug' iz 1999. Predsjednik DSV-a Željko Šarić Ustavni sud: Odluke Državnog sudbenog vijeća ne mogu biti samovoljne
Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • stefj:

  Imamo najviše sudova u EU, a imamo najviše nerješenih slučajeva. Toliko o zakonima i sucima... A FINA i javni bilježnici su jedan od većih generatora blokiranih građana. Na ovrhu od parsto kuna dođe javni bilježnik i FINA sa koju tisuću. ... prikaži još! I onda od tu sve krene krivo... Ovo je jako dobar pokazatelj koliko ova vlada ne može protiv interesnih skupina, protiv klijentelizma i nepotizma. FINA je masovno uhljebnička institucija kojoj država na silu nalazi posao, a javni bilježnici su interesna skupina opet ovisna o politici... I onda ćemo opet morati plaćati za oprost dugova, opet će biti sve po starom... Nema ova vlada niti želju niti snagu riješiti problem blokiranih. Uostalom, na dugu se jedino država u potpunosti naplati. I to masno...

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Ljudi propbudite se. TO SU POPULISTI, 20 000 kn Oprosta je kapu u moru.Bez oprosta bar 120 000 kn ne moze se govoriti o pomoci, sve ispod je kap u moru. Drzavaje suodgovorna za nasu SITUACIJU!

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Nigdje u EU nema Fine i nigdje javni bilježnici nemaju te ovlasti. Za koga vi radite gospodine Bošnjakoviću i gospodine Plenkoviću?! Ne znam koga predstavljate, ali sigurno ne građane Hrvatske, čak niti one, koji su vas doveli tu, gdje ste sada.